Neo's Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Jak duży potrzebny jest peltier na mój procek(P4 2.26). I czy Boxowy cooler wystarczy.Mam zasilacz 300W. Chciał bym aby była temp .ok. 18-25 stopni, teraz mam 52. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 mnie też to ciekawi mam przyzamknietej budzie bez wywiewu ;-( też mam około 50 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 peltier kolo 120W , potrzebne jest WC bo tego AC nie zniesie. i wtedy dopiero mozesz sie bawic. A cena tego peltka to powyzej 150 zl , tak mysle bo cen neiznam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Peltier 70W powienien wyrobic ale nie na chlodzeniu powietrznym. Nawet zapomnij ze boxowy cooler da sobie z tym rade. Pomijam fakt ze mocowanie coolera nie jest przystosowane do podlozenia pod niego peltiera. Jezeli chcesz pojsc w kierunku peltiera to zdecydowanie musisz zalozyc tez chlodzenie woda. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Po pierwsze, potrzebujesz conajmniej chlodzenia wodnego. Na powietrzu nic ci sie nie uda, bo na 100% bedzie ci potrzebny TEC >120W. Dlatego jesli nie chcesz sie w wode bawic, nie czytaj dalej, szkoda czasu. Glowny problem to ile ten twoj procesor wydziela ciepla, a scislej ile go wydzieli, kiedy juz zalozysz TECa i go podkrecisz. Z tego co podaja panowie z intela, jesli Vcore=1.5V, moc=56W, Vcore=1.525, moc=58W. To sa wartosci nominalne, bez podnoszenia napiec i podkrecania. Tak wiec zakladamy sobie, ze po podkrecenie bedzie powiedzmy 80W. Policzyc jaki TEC jest ci potrzebny jest stosunkowo prosto. Zanim jednak zaczne, 2 terminy, ktore potrzebuja wyjasnienia: deltaTmax = jest to maxymalna roznica temperatur, w momencie kiedy modul NIE POMPUJE ciepla Qmax = jest to maxymalna wartosc ciepla, jaka jest w stanie przepompowac TEC, ale wowczas obie strony (ciepla i zimna) maja JEDNAKOWA temperature. To jest wazne, i NIE JEST PRAWDA, ze kiedy TEC o Qmax=120W i dTmax=70C pompuje 120W, to w momencie kiedy ciepla strone schlodzimy do 70C to zimna bedzie miala temperature 0, NIE, bedzie miala temperature tez 70C!!!!!!!!!!! Najpierw wyliczyc temperature po stronie cieplej. Wtedy dobierzemy odpowiedniego TECa. Zakladam, ze w pokoju masz 25C, a chlodzenie wodne (bo o powietrzu zapomnij) chlodzi wode do temperatury powiedzmy 30C, a temp na stronie cieplej wynosi stopni 35C. Jest tu zbyt wiele niewiadomych, wiec zaokraglam do wartosci przyblizonych. Moze sie to wachac jakies 5 stopni w obie strony (ale bardziej w gore :( ) w zaleznosci od chlodzenia Ok, wzor na roznice temperatur jest prosty: dT = (1 - Q/Qmax) * dTmax Q = cieplo pompowane przez TECa Qmax = max wartosc ciepla, ktora moze przepompowac TEC z jednej strony na druga Mowisz, ze chcialbys 18-25stopni tak, to dajmy na to chcesz miec 20st. Z tego wynika, ze (dT = Thot - Tcold) > 15C, czyli w praktyce ok. dT=20C, bo chcesz miec temp 20C na procesorze, nie na stronie zimnej. No to podstawiamy: 20C = (1 - 80/Qmax) * 70 Wychodzi, ze Qmax = 111W Jesli zas chodzi o Qmax, to jest to wartosc zmierzona w warunkach idealnych (proznia), w rzeczywistosci TECi pompuja ok 80% tej wartosci, tak wiec z proporcji wyjdzie, ze potrzeba TECa o nominalnej Qmax=140W. Tak wiec minimum jakie mozesz zastosowac to 120W TEC, ale wtedy ogranicza cie moc procesora (nie mozna isc zbyt wysoko z napieciem glownie), tak wiec najlepiej byloby wziac 156W (w polsce nie dostaniesz, chyba ze o czyms nie wiem), albo 172W i najwyzej puscic go na 18V (skad wziac 18V nie pytaj :) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...