Skocz do zawartości
ENIGMA

podkręcenie PII 333 (5x66) na 500 (5x100) - zapytanko?

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie czy to pochodzi normalnie. komp jest na serwerku i jest to normalnie procek jak w temacie. ze względu na to że płyta jest w miare ,wmiare (nawet 8x133) zapuściłem proca zamiast na magistlali 66 jako 100. I odziwo ku mojemu zdumieniu wstał bezproblemowo. Teraz zapytanie - Czy ten procek długo pociągnie? Słyszałem coś o L2 na tyh prockach że ponoć lubi się palić - prawda to? Nigdy nie miałem doczynienia z podkręcaniem PII więc nie wiem. Dajcie jakieś info. Mnożnik nie reaguje bo jest blocked :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie chodził z 6 miesięcy bez problemu (tak samo jak 350 chodziła o'k na magistrali 133), ale na serwerku to bym odradzał - chyba że od niego nic nie zależy (ale wtedy po co serwerek :D )

Jedyne co dobrze zrobić to odkręcić radiator (4 śruby) i wymienić orginalny silikon na coś lepszego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ważna jest wydajność tego serwerka (np. baza danych, serwer kilku gier, itp), to czemu nie podkęcać, skoro chodzi stabilnie. Natomiast jeśli ten serwerek to zwykła brama do internetu (maskarada/firewall/proxy + ew. www i ftp), to podkręcanie jest bez sensu... Mi do tego celu z powodzeniem wystarcza Pentium 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ważna jest wydajność tego serwerka (np. baza danych, serwer kilku gier, itp), to czemu nie podkęcać, skoro chodzi stabilnie. Natomiast jeśli ten serwerek to zwykła brama do internetu (maskarada/firewall/proxy + ew. www i ftp), to podkręcanie jest bez sensu... Mi do tego celu z powodzeniem wystarcza Pentium 100.

tak jest to mini serwerek www z php i mysql oraz sambą. do tego chce odpalić lokalny serwerek Q3 albo UT2003 więc dodatkowa moz się przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stare P II nie podkrecaly sie zbytnio wlasnie przez pamiec L2 poza jadrem, ale jak wstal to jes szansa ze bedzie sie bujal bezproblemowo. Tylko pamietaj o lepszym chlodzeniu.

Właśnie. Ktoś tu miał takiego PII(bodajże 333Mhz) i nie szedł mu na 100Mhz. U mnie na 100Mhz chodził spox(miałem 300Mhz w new technologi, znaczy się wtedy to była nowa technologia, a dokładniej chodziło o wielkość(no wiecie, to cio się podaje teraz 0,18 lub 0,13, zapomniałem jak się to nazywa:) ) :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...