Skocz do zawartości
Stanislaw Paluch

Padaka, Tylko Co..?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i o zdrowie pytam :)

Zagladam na to forum dosc nieregularnie (ostatnio chyba grudzien :), ale wiadomo jak trwoga to ... na tweaka :)

Otorz wielce szanowne Panstwo Fachury na tem forum.

Mam maly problem.

mam w lapach komputer, ktory padl nieoczekiwanie.

opis padu: nagle podczas pracy nastapil freeze. miekki reset komp wstaje i laduje windowsa i znow zwis, tym razem zaraz po wczystaniu tapety przed aktywacja karetki systemowej

nastepny reset, komp znow wstaje, ale restart juz na etapie okna ladowanie (WIn 98 SE) systemu

twardy reset ( a raczej power off ;) ) teraz juz komp nie wstaje, czarny ekran i wydaje z siebie zloopowane bipy 3 sekundowe.

Proc, pamieci i grafa sprawdzane na innym kompie, smigaja.

czyli mobo? ale objaw padaki dziwny.

konfig:

Athlon XP 1800 + palomino

pamieci PC 2700 nanya 256 mb (chodza spox na 333)

grafa GF4 mx 440

i mobo: Soltek SL-75DRV5

dysk raczej ok, Barracuda IV 40 GB

zasilacz enlight 350 W (w obudowei) , wiec raczej odpada.

cooler chodzi bez zajakniecia

Z komputerem byly juz wdczesniej problemy, choc niezbyt duze. np. nie zawsze zostal rozpoznany dysk przez bios i trza bylo restartowac. ale to sporadycznie.

dysk byl sprawdzany seagate tools i nie bylo nic podejzanego.

Obstawiam plyte, czy mam racje?

pozdr & z gory dzieks za odpowiedz@

SP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko na to wskazuje - wygląda mi to na kondensatory na płycie - obejrzyj dokładnie, czy któryś nie jest "spuchnięty" lub nie widać wycieku elektrolitu ( taka jakaś brunatna maź ). U mnie w firmie ostatnio tak jeden komp na tydzień pada z podobnymi objawami - wszystkie miały ten sam problem z kondensatorami --> serwis, 40 zł i po problemie.

Pozdr. :)

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za odpowiedz Lzep!

tylko hm.... kondziolki wygladaj na zdrowe. a wymiana wszystkich w ciemno bez pewnosci to niepewny interes....

zorientowalem sie za to , ze stacja FDD byla sypnieta. Czy to mozliwe (choc w/g mnie malo prawdopododobne, ale kto wie, wszak cuda sie zdarzaja :)M ) zeby mieszala w ten sposob na plycie glownej???

pozdro!

SP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zorientowalem sie za to , ze stacja FDD byla sypnieta. Czy to mozliwe (choc w/g mnie malo prawdopododobne, ale kto wie, wszak cuda sie zdarzaja :)M ) zeby mieszala w ten sposob na plycie glownej???

pozdro!

SP

1519180[/snapback]

Może być- pewnie coś przebija na fdd i może idzie "szpila" do zasilacza i przez to te anomalie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi