Stanislaw Paluch Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Witam i o zdrowie pytam :) Zagladam na to forum dosc nieregularnie (ostatnio chyba grudzien :), ale wiadomo jak trwoga to ... na tweaka :) Otorz wielce szanowne Panstwo Fachury na tem forum. Mam maly problem. mam w lapach komputer, ktory padl nieoczekiwanie. opis padu: nagle podczas pracy nastapil freeze. miekki reset komp wstaje i laduje windowsa i znow zwis, tym razem zaraz po wczystaniu tapety przed aktywacja karetki systemowej nastepny reset, komp znow wstaje, ale restart juz na etapie okna ladowanie (WIn 98 SE) systemu twardy reset ( a raczej power off ;) ) teraz juz komp nie wstaje, czarny ekran i wydaje z siebie zloopowane bipy 3 sekundowe. Proc, pamieci i grafa sprawdzane na innym kompie, smigaja. czyli mobo? ale objaw padaki dziwny. konfig: Athlon XP 1800 + palomino pamieci PC 2700 nanya 256 mb (chodza spox na 333) grafa GF4 mx 440 i mobo: Soltek SL-75DRV5 dysk raczej ok, Barracuda IV 40 GB zasilacz enlight 350 W (w obudowei) , wiec raczej odpada. cooler chodzi bez zajakniecia Z komputerem byly juz wdczesniej problemy, choc niezbyt duze. np. nie zawsze zostal rozpoznany dysk przez bios i trza bylo restartowac. ale to sporadycznie. dysk byl sprawdzany seagate tools i nie bylo nic podejzanego. Obstawiam plyte, czy mam racje? pozdr & z gory dzieks za odpowiedz@ SP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 (edytowane) Wszystko na to wskazuje - wygląda mi to na kondensatory na płycie - obejrzyj dokładnie, czy któryś nie jest "spuchnięty" lub nie widać wycieku elektrolitu ( taka jakaś brunatna maź ). U mnie w firmie ostatnio tak jeden komp na tydzień pada z podobnymi objawami - wszystkie miały ten sam problem z kondensatorami --> serwis, 40 zł i po problemie. Pozdr. :) Edytowane 27 Czerwca 2005 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Paluch Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Wielkie dzieki za odpowiedz Lzep! tylko hm.... kondziolki wygladaj na zdrowe. a wymiana wszystkich w ciemno bez pewnosci to niepewny interes.... zorientowalem sie za to , ze stacja FDD byla sypnieta. Czy to mozliwe (choc w/g mnie malo prawdopododobne, ale kto wie, wszak cuda sie zdarzaja :)M ) zeby mieszala w ten sposob na plycie glownej??? pozdro! SP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Stacja FDD ? - a kto to wie co tam ona wysyłała na płytę ? - połączenie ma ! Czy teraz wszystko gra ? - jak tak, no to cóż po problemie - na razie :D Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 zorientowalem sie za to , ze stacja FDD byla sypnieta. Czy to mozliwe (choc w/g mnie malo prawdopododobne, ale kto wie, wszak cuda sie zdarzaja :)M ) zeby mieszala w ten sposob na plycie glownej??? pozdro! SP 1519180[/snapback] Może być- pewnie coś przebija na fdd i może idzie "szpila" do zasilacza i przez to te anomalie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Paluch Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Witam ponownie, Kupilem nowa stacje FDD, podlaczylem i .... wszystko zagadalo :blink: wlasnie pisze z tego kompna :rolleyes: komputery panie, top jednak niezglebiona tajemnica....... Niemniej dzieki wszystkim za wypowiedzi, serdeczne pozdro! SP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...