ra-v Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Mam dwa pytania co do Linuxa... 1. Brzmi czy w Linuxie śa od razu zainstalowane kompilatory C++ jeśli tak to jakie a jesli nie to jakie mozna ściągnąć... 2. Chciałem sie jeszcze spytać jak skonfigurować dźwięk w linuxie... Bo mam karte muzyczną zintegrowaną no i znalazłem mu sterowniki ALSA dummy soundcard i wszystko niby jest ok ale nie ma dźwięki... Co robić ?? Bede bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 1. Nie, w linuksie nie ma kompilatorów zainstalowanych. Linuks to jest jądro systemu. Tak, w dystrybucjach przeważnie są kompilatory. Można ściągnąć do kompilatory do większości języków programowania. 2. dummy to wirtualne urządzenie, nie sterownik do twojej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
~blacksheep Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 1. Praktycznie wszystkie dystrybucje instalują standardowo gcc i g++ - kompilatory C i C++ 2. Szukasz w /lib/modules/<twoja wersja jądra>/kernel/sound/ i w podkatalogach modułu odpowiedniego dla twojej karty dźwiękowej (zależnie od chipu jaki ma) - może być kilka modułów dla tej samej karty w podkatalogach oss i alsa - wtedy chyba lepiej wybrać alsę. Potem ładujesz pisząc (jako root): root@hell.lh# modprobe <nazwa modułu>Z tym, że nazwa modułu jest bez rozszerzenia i ścieżki. Jeśli zadziała to możesz dodać moduł do /etc/modules żeby ładował się przy starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...