metal Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Informatyka i ekonometria, czy ktoś na forum wybiera się lub już studiuje taki kierunek? ;d wiem że już trochę późno na wybór studiów ale jednak chyba się wybiorę gdzieś :] i takie coś wpadło mi do łba ;d hehe, oczywiście są to płatne studia :[ bo na państwowe to raczej nie mam szans, eeeh, trzeba było się uczyć ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Ja tak samo, watpie, ze na panstwowa dam rade, teraz do pracy po kase, i na policealna, lub na prywanta... Ja jestem humanista, i mysle o gografi, dziennikarstwie, kontaktach miedzynarodowych... CO wy na to? Chcialem na infe, ale ja nie umiem matmy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Ja obecnie uczę się w Wyższej Szkole Bankowej w Chorzowie na kierunku informatyka i ekonometria. Szkoła spoko, ale zależy na jakiego wykładowce się trafi ... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 a ogólnie to jak jest z tym kierunkiem i szkołą? bo właśnie o tej myśle :] tylko właśnie teraz tak myśle że ja z maty to cieńko :[[[ [przed chwilą dowiedziałęm się, to znaczy zobaczyłem co to jest algerba liniowa i jakos na pierwszy rzut oka osłabłem ;d] wogóle mam taki umysł ścisły jak po rozsadzeniu granatem ;d hehe... hmmm, a może na politologię się wybrać? eeeh, nie wiem już sam... wogóle to przed maturą nie myślałem poważnie o studiach, chciałem tylko zdać maturę, aby zdać ;d hehe a po wczorajszych wynikach [zdałem] to wbiła się rodzinka i powiedziała że mam iść teraz na jakieś studia bo tak będzie najlepiej... bo jak pójde za rok to strace rok czasu i wogóle... eeeh, ciężka sytuacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 masz kat. d czy moze zapomniales o polskim wojsku? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Nie słyszałem o czymś takim co się nazywa algebra liniowa :wink: Szkoła jak szkoła - płacisz i się uczysz. Pierwszy semestr zaliczyłem bez problemów. Gorzej teraz,bo nikt nie chce dać "cichych terminów" przed wakacjami :( Trzeba będzie conieco pozaliczać we wrześniu. Z tym kierunkiem to jest tak, że nikt nie poszedł na specjalizacje związaną z ekonomią, tylko 80% poszło na sieci komputerowe, a reszta na e-biznes. Matmy tam nie ma się co bać. Z tego co słyszałem, to jeden koleś wogóle nie patrzy na to czy ktoś ściąga czy nie, ważne żeby napisał cokolwiek, a ten z którym ja mam, to daje zawsze zadania przed kolosem / zaliczeniem i potem tylko cyferki zmienia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 masz kat. d czy moze zapomniales o polskim wojsku? [; 1519915[/snapback] to pierwsze ;d :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 (edytowane) Nie słyszałem o czymś takim co się nazywa algebra liniowa :wink: Szkoła jak szkoła - płacisz i się uczysz. Pierwszy semestr zaliczyłem bez problemów. Gorzej teraz,bo nikt nie chce dać "cichych terminów" przed wakacjami :( Trzeba będzie conieco pozaliczać we wrześniu. Z tym kierunkiem to jest tak, że nikt nie poszedł na specjalizacje związaną z ekonomią, tylko 80% poszło na sieci komputerowe, a reszta na e-biznes. Matmy tam nie ma się co bać. Z tego co słyszałem, to jeden koleś wogóle nie patrzy na to czy ktoś ściąga czy nie, ważne żeby napisał cokolwiek, a ten z którym ja mam, to daje zawsze zadania przed kolosem / zaliczeniem i potem tylko cyferki zmienia :) 1519916[/snapback] hehe, hmmm... to nie wiem jak z tą matmą ;d ja też chciałbym iść na sieci komputerowe i bazy danych... chociaż na tym się wogóle nie znam ;d ale tam mają mnie tego nauczyć :] nie? ;d hehe w sumie to nie mam nic do stracenia :] no jedynie trochę kasy ;d ale zawsze mogę spróbować :] moża akórat nie będzie tak źle ;d bo jakoś mam mieszane uczucia :] ale ja już tak mam ;d :] hehe, może dlatego że nie piję? ;d;d;d;d Edytowane 28 Czerwca 2005 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 hehe widze ze tylko u mnie zainteresowania komputerami nie zbiegają się ze studiami i zapewne przyszłą pracą... ja od początku w polsce nastawiony byłem na handel zagraniczny na SGH bo to mi się podoba i po tym jest duuuuuuża kasa. trochę to odbiega od waszych przyszłych kierunków :) ale ja doszedłem do wniosku że w polsce przyszłości nei ma i spadam za ołszyn tam studiować handel zagraniczny, i to nie na bylej jakiej uczelni. właśnie, zawuażyłem ze jak ktos nie ma koncepcji albo ma kiepskie referencje to idzie na ekonomie i proszę mnie nie mylić z takimi osobami co idą na zaoczną ekonomie bo nie wiedzą co ze sobą zrobić i chcą mieć tylko papier ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Albo na ekonomię idzie się w pełni świadomie, bo się ją lubi - jak ja ;] ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 i ja jak to pisałem. witam w klubie ale z ekonomi najbardziej jara mnie handel międzynarodowy :) ale w społeczeństwie z moich obserwacji panuje takie przekonanie jak napisałem wyżej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 (edytowane) To prawda, jak się rozejrzę dookoła, to nie widzę zbyt wielu ludzi, którzy zrobili ten krok świadomie ;) HZ? Raczej nie dla mnie. Jestem na UG i za rok zamierzam pójść w stronę specjalizacji Polityka Gospodarcza ;) A tak btw. to pokazuje jak elastyczna jest ekonomia - można robić po niej bardzo wiele różnych rzeczy (u nas jest do wyboru kilkanaście specjalizacji od 3 roku). Edytowane 28 Czerwca 2005 przez mikaelus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 imo w polsce przyszlościowy kierunek raczej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 To prawda, jak się rozejrzę dookoła, to nie widzę zbyt wielu ludzi, którzy zrobili ten krok świadomie ;) HZ? Raczej nie dla mnie. Jestem na UG i za rok zamierzam pójść w stronę specjalizacji Polityka Gospodarcza ;) A tak btw. to pokazuje jak elastyczna jest ekonomia - można robić po niej bardzo wiele różnych rzeczy (u nas jest do wyboru kilkanaście specjalizacji od 3 roku). 1520081[/snapback] Hm, a jak to jest? Ja takze zamierzam sie wybrac na UG na geografie (ale po tym z praca cienko ), albo na dziennikarstwo (dobrze znac jezyki, i znac sie na polityce ) A co do tych specjalizacji... Hm ide na gegre, i co po tym? Odrazu po 5-latach jestm magistrem? Najpierw sa licencjackie :P a potem magisterskie :D Nic nie wiem, w ogole sie orientuje... :oops: A ze specjalizacja, bo np. na gegrze moge po 2, czy 3 latach (nie wiem ile dokladnie :rolleyes: ) wybrac specjalizacje... Mozesz to wytlumaczyc, jestes na UG to pewnie sie orientujesz :wink: Pozdrawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Nie mam pojęcia jak to na geografii wygląda. Ja jestem ostatnim rocznikiem, który podjął 5 letnie studia magisterskie. Na ekonomii są specjalizacje - na geografii musisz sprawdzić na stronie wydziału jak to wygląda. U nas jest tak - 2 lata wszyscy na roku uczą się tego samego, a na 3 każdy wybiera sobie jedną z kilkunastu specjalizacji (i tu ze względu na dużą liczbę chętnych decyduje średnia, chyba, że ktoś ma na tyle wysoką, że wszędzie się załapie), na których obowiązują inne przedmioty (poza tymi ogólnymi, dla całego roku). Każdy wydział funkcjonuje inaczej, więc przejżyj sobie stronkę UG. Idąc w tej chwili na studia będziesz robił najpierw licencjat, a potem magisterskie uzupełniające, bo od tego roku obowiązuje system boloński 3+2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 właśnie wróciłem z wsb :] i chyba jednak informatyka i ekonometria to nie dla mnie ;d ze względu na matę :] spytałem się jak to z matą jest i dostałem odpowiedź że poziom jest wysoki, a że w liceum z matą było u mnie cieńko :[ wręcz tragicznie... więc nie chce się pakować w to :] hehe a może politologia? to bardziej humanistyczne jest :] coś dla mnie ;d hehe :] maty tam wogóle nie ma :] hehe, ale ja już sam nie wiem... i odrazu mówię że nie mam zamiaru jakby co blokować mównicy w sejmie ;d;d;d :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Kto ci powiedział że poziom jest wysoki ? Ja całe liceum zaliczałem na 2 :] A teraz jakoś mi idzie. Wszystko jest tak tłumaczone, że nie mam większych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 ekonometrie mialem w tym semestrze zaliczylem na 5 4 jak sie czai baze to wsio za ciebie exel obliczy ;] ale , matma w malym paluszku to podsstawa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 ;d to z matą tak jak ja :] tylko ja ledwo te 2 wyciągnąłem i powiem że nie chciałbym się już z matą męczyć ;d :] no ale politologia chyba nie jest taka zła? :] co nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) Jak juz rozmowa o kierunkach, to jest jakikolwiek sens teraz pakowac sie w filologie angielska? Edytowane 29 Czerwca 2005 przez Jin* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 szkoła szkole nierówna... niektórzy nie wiedzą co to algebra liniowa.. a u nas... matematyka w składzie : - algebra liniowa 1 - algebra liniowa 2 - analiza mat 1 - analiza mat 2 - równanie różniczkowe - metody analizy danych niepewnych (parwdopodobieństwo statystyka) na szczęście mam to już za sobą :) , ale podejrzewam że taka szkołą produkuje ludzi z większymi zasobami wiedzy jak i inteligencji... (nie konieczeni lepszych fachowców z danej dzidziny) ale jak wspomniał autor.. trzeba było się uczyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loco_pl Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 metal: bylem w tej samej sytuacji co ty rok temu - z matma zatrzymalem sie na poziomie 6 klasy podstawowki, kolesie mowili ee co ty dasz se rade z matma i szli na jakies dziwne kierunki z fiza/matma/chemia. Geniusze to oni nie byli i polowa juz zakonczyla studiowanie. Ja wybralem mozliwie najbardziej bezstresowy kierunek na jaki pozwalaly mi oceny - europeistyke, gdzie jedyny zwiazany z matma przedmiot to statystyka - ale to tylko brzmi groznie, cos takiego w podstawowce sie robi. Pozdro i nie daj wciagnac sie w matme o/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Widze ze temat w sam raz dla mnie. :) Może ktoś mi tu doradzi, powie coś ciekawego na temat kierunków które mnie interesują. Otóż... wybieram się na Akademię Ekonomiczną w Katowicach - z tego co wiem to trzyma poziom więc może być. Ogólnie rzecz ujmując interesuje mnie tylko kierunek który będzie mi w przyszłości umożliwiał (teoretycznie ;)) rozwój w strone "międzynarodowości" :) ,uczenie się języków obcych itp. Wypisze kilka które mi wpadły w oko i może ktoś będzie coś ciekawego wiedział na jego temat: Ekonomia: -dystrybucja i sprzedaż na rynkch kraj. i zagr. * -handel zagraniczny * -komunikacja w biznesie krajowym i miedzyn. * Zarządzanie i marketing - trochę się boje w to pakować bo dużo osób po tym jest ale te kierunki wydają się interesujące. -biznes elektroniczny -biznes międzynarodowy * objaśnienie: * - kierunek tylko na studiach dziennych - może być się ciężko dostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 moim zdaniem handel zagraniczny, samemu na to idę. i też jeśli chodzi o przyszłość to myślę o rozwoju w stronę "międzynarodowości"... z tym że na SGH to jest jedyny kierunek pachnący zagranicznością a widze ze ty masz ich tam wiecej. mysle ze odpada komunikacja, zarzadzanie i biznes elektroniczny. a reszta to juz ile jest osob na 1 miejsce i jakie masz maturki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) Warto się też zastanowić, z którego kierunku będzie najłatwiej o stypendium. U nas ze specjalizacji najwięcej osób wyjeżdża właśnie z HZ, a także 2-3 innych. Warto też dodać, jeśli ktoś się na UG wybiera, że wydział ekonomiczny przoduje w wymianie studentów z zagraniczymi uczelniami ;) A co do kierunków to nie przesadzał bym z tymi "przyszłościowymi". Warto pomyśleć sobie gdzie naprawdę chcielibyśmy pracować, co lubimy robić i jaki zawód dawałby nam satysfakcję, i dopiero mając to w głowie wybierać odpowiednie kierunki. Edytowane 29 Czerwca 2005 przez mikaelus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) metal: bylem w tej samej sytuacji co ty rok temu - z matma zatrzymalem sie na poziomie 6 klasy podstawowki, kolesie mowili ee co ty dasz se rade z matma i szli na jakies dziwne kierunki z fiza/matma/chemia. Geniusze to oni nie byli i polowa juz zakonczyla studiowanie. Ja wybralem mozliwie najbardziej bezstresowy kierunek na jaki pozwalaly mi oceny - europeistyke, gdzie jedyny zwiazany z matma przedmiot to statystyka - ale to tylko brzmi groznie, cos takiego w podstawowce sie robi. Pozdro i nie daj wciagnac sie w matme o/ 1521362[/snapback] Gdzie chodzisz na tą europeistyke ?? Też jestem ze Szczecina i wybieram się na Uniwersytet Szczeciński na wydział Humanistyczny , kierunek EUROPEISTYKA ! A ty gdzie chodzisz ?? Mógłbyś conieco powiedzieć o tym kierunku ?? Edytowane 29 Czerwca 2005 przez Trendzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reaper Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 A ja z kolei filologia angielska na UMK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) eeeh, to ja już nic nie wiem ;d :] to jak z tą politologią? iść na to? ;d :] ktoś to studiuje? chce studiować? :] można na politologi wziąć specializację np. administracja i instytucje europejskie, albo marketin polityczny... to może być ciekawe :] i matmy tam nie ma ;d później będe w brukseli robił ;d;d;d hehe :] [będe bruskelki obierał i pakował do puszek ;d] Edytowane 29 Czerwca 2005 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 eeeh, to ja już nic nie wiem ;d :] to jak z tą politologią? iść na to? ;d :] ktoś to studiuje? chce studiować? :] można na politologi wziąć specializację np. administracja i instytucje europejskie, albo marketin polityczny... to może być ciekawe :] i matmy tam nie ma ;d później będe w brukseli robił ;d;d;d hehe :] [będe bruskelki obierał i pakował do puszek ;d] 1521832[/snapback] nic na sile...idz gdzie chcialbys isc ! Zdawales WOS na maturze ze na politologie chcesz isc ?? Jeżeli tak to dobrze zdałes go ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 nic na sile...idz gdzie chcialbys isc ! Zdawales WOS na maturze ze na politologie chcesz isc ?? Jeżeli tak to dobrze zdałes go ?? 1521841[/snapback] nie czytałeś chyba dokładnie pierwszego postu :] a wos'u nie zdawałem na maturze, tylko histę zdawałem ;d zdałem jak zdałem :] ale z wos'u miałem 4 na świadectwie ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...