Skocz do zawartości
s0n1c

Www.live8live.com

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos oglada na TVN relacje z tej imprezy na rzecz afryki i zniesienia dlugow??

Co sadzicie o takim czyms?? Bo w/g mnie cel szlachetny ale niesadze zeby swiatowi przywodcy przez taki happening anulowali dlugi. Mam nadzieje ze sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to da ? niech im dadza pare miliardow dolarow i miliony ton zarcia, i tak wszystko kiedys zuzyja, lub nie beda umieli wykorzystac ... im musi ktos pomoc w ewolucji, trzeba tam stworzyc normalne panstaw, cywilizacje, nauczyc ich ekonomii i gospodarki, i sami beda sie utrzymywac i zbierac plony ... taka pomoc jak teraz to tylko pare miesiecy lepszego zycia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akcje jak najbardziej popieram. Tak z innej beczki. Oglada ktos od poczatku i orientuje sie czy gral juz Pink Floyd?

Edit: dobra na tvnie mowili ze dopiero beda grac :)

Edytowane przez [Misiek]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to da ? niech im dadza pare miliardow dolarow i miliony ton zarcia, i tak wszystko kiedys zuzyja, lub nie beda umieli wykorzystac ... im musi ktos pomoc w ewolucji, trzeba tam stworzyc normalne panstaw, cywilizacje, nauczyc ich ekonomii i gospodarki, i sami beda sie utrzymywac i zbierac plony ... taka pomoc jak teraz to tylko pare miesiecy lepszego zycia ...

1526146[/snapback]

Zgadzam się w 100%, jeżeli Afrykanie chcą żyć w warunakch podobnych do państw rozwiniętych, muszą sami zacząc działać, gdyż tak naprawde jest to ich interes, nie Amerykanów czy Europejczyków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shakur 45 właściwie wyczerpał temat. Oczywiście pomoc jest potrzebna, ale nie w sensie "macie i sie najedzcie", a za pare miesięcy może znowu coś skapnie tylko macie tu narzędzia, to sie robi tak, tamto sie robi tak i jak to zrobicie to będziecie samo-wystarczalni. Jest to naturalnie w formie bardzo uproszczonej, ale wydaje mi się, że właśnie tędy droga. Trzeba też pamiętać o dyktatorach w afryce, którzy jakiekolwiek zdobycze przeznaczają na broń...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak macie we wszystkim racje ale patrząc optymistycznie podoba mi się to, że bardzo wielu wykonawców, z których niektórzy nienawidzą się na codzień jednoczą się prawie na całym kontynencie w celu zebrania pieniędzy na pomoc innym... cos jak koncerty po 11 wrzesnia i po trzesieniu w tajlandii, tylko ze na wieksza skale. szkoda ze afryce nie pomogloby nawet przekazanie majatkow wszystkich tych artystów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zadałem kiedyś takie pytanie mojemu nauczycielowi od WOSu: czy kiedyś w Afryce poprawi się sytuacja ekonomiczna?

usłyszałem coś takiego:

wystarczył by jeden podpis prezydenta USA w celu anulowania długów Afryce, a sytuacja uległa by bardzo znacznej poprawie w przeciągu kilku lat.

w dalszej dyskusji jeszcze powiedział coś takiego:

a myślisz, że skąd USA bierze kase na wojne w Iraku?

z tego co się dowiedziałem z tej lekcji, to faktycznie te długi są tak ogromne, że za tą kasę co oni muszą oddawać co rok spokojnie wyżywili by przez ten rok całą ludność Afryki i spokojnie mogli by zacząć rozwijać infrastrukture.

myślę, że takie anulowanie nie dojdzie do skutku. a szkoda :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dlugami panstwa wobec innego panstwa jest tak ze nigdy nie sa splacane. Zawsze je sie umaza i do tego robi sie wielkie halo. Ot taki niby gescik. Otoz "biedne" panstwo bierze kredyt dlatego ze samo nie jest w stanie sfinasowac czegos z wlasnej kieszeni. A wiadomo ze pozniej kredyt trzeba oddac z nawiazka. W ten sposob kolko sie zamyka. Oczywiscie mozna w innej postaci oddac to ale tak czy siak chyba nie bylo jeszcze takiego przypadku ze jakies panstwo oddalo to co pozyczylo.

Gdyby lezalo to w czyims interesie to problem glodu spokojnie mozna by bylo rozwiazac tyle ze nikomu sie to nie oplaca. Inna sprawa ze np. taak Korea Polnocna zamiast wykarmic swoich czerwonych obywateli woli pakowac szmal w zbrojenia i teraz powstaje pytanie. Z jakiej racji my mamy robic cos za kogos? Wiec moim zdaniem jezeli ludzie z Afryki zaczna sami z tym walczyc to OK niech zachod pomaga bo wiadomo ze nie kazde panstwo moze sobie dac z tym rade jak jest biedne.

Niemniej Live8 to szlachetna inicjatywa, szkoda ze po jej zakonczeniu niewiele sie zmieni...

PS. Na temat wojny w Iraku jest tyle teorii ile ludzi, nie chce mi sie tworzyc spiskowej teorii dziejow ale z takim budzetem jak ma USA to zbytnio nie musza kombinowac. Swiatem rzadzi pieniadz i nic nie wskazuje zeby mialo sie cos zmienic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety afryka od kiedy biali przestali sie nia interesowac - czyli od kiedy tzw kolonie przestaluy istniec a panstwa afrykanskie odzyskaly "wolnosc" nie jest w stanie sama sie wyzywic ani tym bardziej sie rozwijac ...

To wlasnie biali byli odpowiedzialni za rozwoj Afryki i to oni "utrzymywali" tam swoje kolonie a tym samym cale panstwa afrykanskie i kiedy wycofali sie z Afryki to wtedy zaczal ie tam glod - bo po prostu w afryce zapleczem "intelektualnym " byli biali - nikt nie dbal o edukacje czarnych - oni byli potrzebni tylko jako sila robocza i kiedy biali sie wycofali to i nie mial kto dalej kieowac rozwojem gospodarki w tych panstwach ...

Kolejna sprawa to podzial terytorialny afryki zostala ona podzielona sztucznie wg granic koloni a nie wg granic plemiennych i stad teraz biora sie tam ciagle wojny "domowe" i rzezie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wlasnie RPA swietnie pokazuje to o czym mowie - w RPA jest masa bialych, i rzadzili oni do niedawna (1991 - koniec apartheidu).

A co do drugiej czesci twojej wypowiedzi chyba nie zdajesz sobie sprawy od jak dawna w Afryce byly kolonie od 1600 - 1700 roku, a przedtem byly tam raczej niewielkie plemiona ktore byly w stanie sie wyzywic z myslistwa i zbieractwa ... to po pierwsze a po drugie kolnizacja przyczynila sie do boomu demograficznego przez co teraz ludzie ci nie maja sie z czego wyzywic ...

edit - no i wlasnie saabotaz choc to brzmi brutalnie ma racje ...

Afryce bez ladowania tam olbrzymiej kasy na dzien dzisiejszy nie da sie pomoc

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może takie bardziej przemawiające porównanie co do rozwoju (a raczej opóźnienia) Afryki.

"Aby zapewnić prąd wszystkim mieszkańcom Afryki do roku 2050 należałoby od dzisiaj co drugi dzień otworzyć tam elektrownię o mocy 1000MW."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pierwsza lepsza ksiazke fo geografii zeby sie dowiedziec ze glod w afryce zostal wywolany przez pomoc ktorej czarnym udzielili biali :wink: Moze sie to wydawac glupie ale leki i higiena zrobily swoje. Zamiast 12 dzieci z ktorych 3 przezyly do 16 roku zycia to maja teraz 12 glodnych szesnastolatkow :D Nikt im teraz nie odbierze pomocy bo by zaraz wszystko wrocilo do normy czyli nadwyzka by umarla no ale jak juz raz pomoc humanitarna zepsula afryke to teraz musi tam siedziec bo bedzie jeszcze gorzej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet cały live 8 to też pomoc dla artystów aby się wylansować słyszał ktoś o Bobie Geldofie ?? koleś który 25 lat temu stworzył Live aid nikt nie wspomiał że dzięki temu zarobił qpe mamony i teraz gdy jest zapomiany chce wrócic z publicznego niebytu a live aid z lat 80 zarobił qpe milionów a gdy przyszło do podziału wypoadło coś 8 dolców na murzyna :D nie wspominając o tym że utrzymał sie o kilka lat dłużej dyktator w kenii (poprawcie mnie jeśli przekręciłem państwo )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy to 20 lat temu byl identyczny konecert, pieniadze poszly na rzecz Afrki, ale....? No wlasnie skorumpowane wladze Afryki zaladowaly kase do swoich wlasnyc kieszeni... I dlatego, tez ten koncert nie bedzie zarabial na Afryke, ale zwalnial dlugi, jakie Afryka zaciagnela w G8... Ale watpie, ze koncert pomoze... G8 wydawaja na nowe technologie, na atomowe rozwiazania, Ameryka woli wlozyc w wojsko, a Rosja w bron atomowa... A jak juz pomoga to bedzie to 2 kropla w morzu, ale zawsze cos... Wazne, ze czlowiek w ciagu tego koncertu mysli o tych, ktorzy nie maja co jesc, a nie o tych, ktorzy siedza w cieplym domu, ze sniadaniem, przed komputerem z internetem... Ludzie tam nie wiedza co to jest zegarek, a my sie podniecamy nowymi athlonami, radeonami :mur: Wazne, ze chociaz co 20 lat pomyslimy o najbiedniejszych, a moze by tak codziennie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, to teraz codziennie rano bede myslal o jakims biednym murzynie z afryki. I co?

1527002[/snapback]

Wysil sie i pomysl...? Chodzilo mi o "pomyslenie" w kontekscie pomocy, a nie wspominania, i wyobrazania... OMG zawsze musisz komentowac moje posty Jin? Ja Ci w czyms przeszkadzam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooooo jest temat o tym :D

A ja ogladalem ten koncert w Bournemouth na telebimie w parku :D Super klimat byl, zupelnie jakby to nie byl telebim tylko scena :D Tzn. ludzie brawo bili po kazdym kawalku i spiewali razem. Chcialem do Londynu jechac ale nie dostalbym biletow...

A co do tej calej pomocy, to wladze zabieraja sie do tego od (_(_) strony. W Afryce trzeba zbudowac jakas infrastrukture, zeby ludzie sami mogli sie utrzymywac, a nie przelewac dyktatorom kase na konto:> Zawsze smiac mi sie chcialo z tych wszystkich 'pomocy na rzecz dzieci w Afryce'. No i sorry, co niby wynika z tego? Ze jakies biedne dzieci dostana czysta wode? I na ile ona wystarczy? Bogate kraje organizuja te swoje glupie konwoje z pomoca tylko po to, zeby pokazac potem film na radzie ONZ jak jada ich ciezarowki, bo to spektakularnie wyglada. Jednak za te pieniadze, ktore ktos sprytny wpakowal w konwoj z pomoca humanitarna (czysta woda, leki), mozna by zbudowac w Afryce kilkadziesiat studni glebinowych, ale to nie byloby takie spektakularne... Prawda jest taka, ze ta 'dobroczynnosc' przynosi Afryce wiecej zlego, niz dobrego. Oni sami musza wziac sie w garsc i zaczac cos robic, a nie blagac o pomoc Europe i Ameryke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zadałem kiedyś takie pytanie mojemu nauczycielowi od WOSu: czy kiedyś w Afryce poprawi się sytuacja ekonomiczna?

usłyszałem coś takiego:

wystarczył by jeden podpis prezydenta USA w celu anulowania długów Afryce, a sytuacja uległa by bardzo znacznej poprawie w przeciągu kilku lat.

w dalszej dyskusji jeszcze powiedział coś takiego:

a myślisz, że skąd USA bierze kase na wojne w Iraku?

z tego co się dowiedziałem z tej lekcji, to faktycznie te długi są tak ogromne, że za tą kasę co oni muszą oddawać co rok spokojnie wyżywili by przez ten rok całą ludność Afryki i spokojnie mogli by zacząć rozwijać infrastrukture.

myślę, że takie anulowanie nie dojdzie do skutku. a szkoda :sad:

1526527[/snapback]

Długi zostaną anulowane, tylko to też moim zdaniem fer do końca nie jest, dlaczego ktoś może bezkarnie zaciągać długi, a potem być z nich zwalniany???

Ktoś napisał iż państwa nie spłacają swoich długów NIEPRAWDA, Polska płaci corocznie olbrzymie sumy na obsługe długu zagranicznego, faktem jest iż ta zacofana cześc świata swych długów nie spłaca, ale ma też problem w zaciągniećiu nowych

Pozatym zgadzam się iż Afrykańczycy sami powini zadbać os siebie, z niewielką pomocą świata, tylko że to się nie uda!!

Dlaczego

A no dlatego iż stworzenie tam podstaw funkcjonowania gospodarki rynkowej, wprowadzenia nowych technologi, a przedewszystkim stworzenie w owych państwach społeczeństw będzie wymagało długiego czasu ok 100 lat, i wielkich nakładów finansowych, a tak naprawde mało jest na świecie państw które są w stanie to finansować, zresztą dlaczego mieli by to robić

Reasumując Afryce pootrzebne są dwa rodzaje pomocy doraźny i "funkcjonalny"

Ten pierwszy powinien być domeną instytucji harytatywnych/humanitarnych, drugi organizacji międzynarodowych jak ONZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi