pako_kinG Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Witam! Otóż chciałem założyć sieć z dostępu do internetu od TP 2mb, ale sęk w tym, że nie mam pojęcia jak rozdzielić transfer pomiędzy 2 użytkowników, jest to kwestia routera? Jeżeli tak to proszę o rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Router z podziałem pasma to drogi sprzęt ;] nie lepiej serwer na linuxie :>? i wtedy ładny podział :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 (edytowane) Masz kilka opcji. * zewnetrzny spzretowy router - kupujesz, konfigurujesz, i dziala - najmniej roboty IMO. * komputer jako router - kupujesz cos taniego - stawiasz linuxa i robisz router na dwa PC za pomoca konfiguracji maskarady. Troche roboty, ale dziala wysmienicie. * robisz w domu siec LAN i jeden komputer podpiety do internetu ma wlaczony "Udostepnianei polaczenia internetowego". To jest ogolnie proste do zrobienia ale wada jset taka ze ten drugi komp ma net tylko jak ten pierwszy jet wlaczony. W zaleznosci co wybierzesz poszukaj na googlach, albo pytaj tu. Pozdrawiam Edytowane 3 Lipca 2005 przez zavader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Jeszcze są 2 opcje. 2 mbity mają 5 użytkowych ipków. Nie pamiętam, ale powinno się dać zrobić tak: podłączyć modem do switcha i przydzielić te ipki na kompy. Innym sposobem można wykupić nat u tepsy (odblokowanie funkcji routera). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Witam! Otóż chciałem założyć sieć z dostępu do internetu od TP 2mb, ale sęk w tym, że nie mam pojęcia jak rozdzielić transfer pomiędzy 2 użytkowników, jest to kwestia routera? Jeżeli tak to proszę o rady. 1527373[/snapback] zakładasz dsl jesli dobrze rozumie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...