Skocz do zawartości
CHIKEN

Przegrzewajacy Sie Sempron2400

Rekomendowane odpowiedzi

sluchaj mialem taka sama sytuacje z tym ze proc (2500+) doszedl mi do 77 stopni!! przyczyna bylo jak sie okazalo kawalek pasty ktory przykleil sie do spodu coolera! po zdjeciu tej pasty mam 41stopni!! jesli rdzen jest ukruszony napewno to zobaczysz golym okiem! ale oblukaj radiator a jak to nie pomoze to kup za okolo 40 zeta Arcticoolin 2TC z kawalem miedzi a i bedziesz mial cisze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zrób tak:

1. zdejmij radiator

2. wyciągnij procesor z podstawki i obejrzyj go dokładnie, w szczególności obejrzyj rdzeń czy nie widać na nim ukruszeń.

3. oczyść rdzeń z pasty i zabrudzeń, to samo zrób z radiatorem i wentylatorem

4. nałóż małą ilość pasty na środek rdzenia procesora i lekko rozprowadź po całej powierzchni tego rdzenia.

5. ostrożnie załóż radiator na procesor, uważając aby nie uszkodzić procesora.

6. podłącz zasilanie do wiatraka.

7. przeprowadź kilku godzinny test, aby sprawdzić temperaturę procesora, oczywiście trzeba ją cały czas monitorować aby nie doprowadzić do przegrzewania rdzenia. Dopuszczalna maksymalna temperatura to koło 65 stopni, powyżej mogą nastąpić problemy z procesorem i jego pracą. Optymalna temperatura będzie mieściła się w przedziale 42-58*C w stresie jak i idle.

Jeśli będziesz jednak chciał wymienić zestaw chłodzący na procesorze to mogę w niskiej cenie jedynie polecić produkty Pentagrama z serii Al lub AlCu (ceny przykładowe w Komputronik'u):

Aluminiowe:

- QV-100 Al+ -> na dzień dzisiejszy 47,71 zł

Aluminiowo-Miedziany:

- Q-80 AlCu -> na dzień dzisiejszy 55,60 zł

- Q-92 AlCu -> na dzień dzisiejszy 57,00 zł

- QV-100 AlCu+ -> na dzień dzisiejszy 64,60 zł

Radiatory z serii AlCu dobrze sobie radzą z odprowadzaniem ciepła i są gorsze wydajnościowo od swoich droższych braci zrobionych tylko z miedzi o 2-5 stopni lecz ceną jednak trochę więcej się różnią.

To tyle, jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz.

OT:

Panowie, którym się nudzi i piszą głupoty w tym temacie, proszę o zaprzestanie takich praktyk, bo skończy się na wykasowaniu postów i wlepieniu punktów za OT.

Odpowiadajcie tylko na zadane pytanie a nie piszecie co wam się żywnie podoba, od tego jest Ośla łączka lub Testowe.

Koniec OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz panowie mam 52 stopnie a w stresie aż 58 heheh :) Chyba winą tych wielkich temperatur były te upały, ale i tak trza zmienić cooler bo trza troche go podkręcić:lol:

pozdro

Edytowane przez CHIKEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...