Skocz do zawartości
m_a_s_t_a

Porada -> Samsung 2014n Pata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Pare dni temu kupilem ten dysk i od samego poczatku byly z nim problemy. Najpierw nie wykrywal go bios, pozniej nie chcial prawidlowo dzialac na jednej tasmie ata z Seagatem 80 GB ( do tej pory Samsung dziala tylko jako master podpiety do tasmy jako jedyne urzadzenie). Mialem tez problemy z postawieniem na nim systemu ( nie mogl sie z niego zabootowac). Kiedy w koncu pokonalem te trudnosci z ciekawosci sprawdzilem dysk programami diagnostycznymi. Power max i hutil pokazaly bledy. Dysk mial bady.

W gre wchodza dwa rozwiazania:

- wymiana dysku na nowy ( identyczny model )

- wymiana na dysk 160 Samsung PATA, SATA lun na 160 Hitachi

Stad moje pytanie. Ryzykowac i wziac druga 200 Samsunga? (moze mialem pecha , ale mozliwe jest ze dyski Samsunga popsuly sie jakosciowo ) Czy tez wymienic na ktoras z powyzszych 160 ?

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Najpierw sprawdź czy nie ma nowszego BIOS-a do twojej płyty głównej (to powinno załatwic problem bootowania i zarzadzania master/slave).

A potem wymień dysk na identyczny tylko nowy - cos czuję że sprzedawca chciał cie zrobić w jajo ;)

Nie zauważyłem ostatnio większych problmów z jakością dysków Samsung, tzn wiekszych niz przedtem :D Co któryś_tam pada w pierwszym miesiącu eksploatacji (przeważnie bady po kilkuset godzinach pracy). To samo inne firmy, jak masz pecha (albo sprzedawca cie nie lubi) to każdy dysk ci wysiądzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak masz pecha (albo sprzedawca cie nie lubi) to każdy dysk ci wysiądzie...

ciekawa teoria.A jak sprzedawca ma niby wybrac mu dysk ktory padnie za pare dni? telepatycznie?

troszke to pachnie teoria spisku..

Prawda jest taka ze kazdy dysk moze sie zepsuc (po to jest gwarancja).

Ja mimo wszystko bralbym samsunga (moze dlatego ze sam mam dwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety może :(

W przypadku, gdy klient zwraca nowo kupiony towar, twierdząc że coś z nim nie gra, to przedmiot sprzedaje się jeszcze raz, sprzedawca liczy w takim przypadku na to, że następna osoba albo nie przyjdzie, albo w ogóle nie zauważy usterki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pełni się zgadzam z przedmówcą mnie tak wcisnęli FDD Neca używany zobaczyłem dopiero ze był otwierany jak mi padł po 3mies zwróciłem dostałem nowy Samsunga działa (sic) do tej pory czyli jakies 4,5 roku ale daje głowe że tamten NEC wrócił znowu do obiegu!!! :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi