Skocz do zawartości
SpiRed

Problem Z Wiatrakami I Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

elo mam wielki problem moze mi pomozecie ! kiedys mialem sprzeta P4 1,5 ghz 512 ramu itd all chodzila na zasilaczu 300W teraz zmienilem prawie wszystko proca na P4 3,2 ghz plyte itd... a zasilacz zostal. i pojawil sie problem tj. wiatraczeka na procesorze kreci mi sie z predkoscia 2200 RPM (przez co proc ma temp okolo 55-60 stopni) na starym sprzecie chodzil o niebo lepiej tj. okolo 4500 RPM :P. znowu wiatrak wywiewajacy powierze z obudowy zawsze mial predkosc okolo 5000 RPM a teraz chodzi na 600 RPM :| postanowilem zmienic zasilacz, kupilem 400W i to samo !! jedyna roznica to taka ze wiatrak wywiewajacy powietrze z kompa kreci sie z predk. 2600 RPM !! moze ktos zna przyczyne albo cos :( z gory dzieki za pomoc ! pozdrawiam !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek i reszta sa przwie nowki mam je z miesiac i od nowosci tak chodza. a zasilacz jakis sredni chyba firmy TRACER. wiatraczki sa dobre bo sprawdzalem u kumpla i smigaja z duza predkoscia :/ moze plyta ma jakeis ograniczenia albo cos ale nie wiem gdzie to ustawiac plyta to intel d865perl. ehm juz nie wiem co robic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zasilacz jakis sredni chyba firmy TRACER

1540641[/snapback]

TRACER to chyba najgorsze zasilacze. Kup sobie jakiegoś chiefteca 360 W, albo lepszy. Sprawdź napięcia miernikiem, jak nie masz to przynajmniej everestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź w BIOSie czy nie masz włączonej opcji pokroju Q-Fan , albo Fan Controller . Napewno masz taką właśnie opcję włączoną

albo CPU fan controler,(w pc health status) poprstu zwiekszaja obroty wentylatory gdy czujnik na nich bedzie cieply... ale tez ciezko powiedziec zeby to bylo to bo jak juz powiedziales na tamtym sprzecie miales dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to jaki polecacie zasilacz? cichy i dobry zeby to all utrzymal tzn:

p4 3.2 ghz

2 x 256ram ddr

2 hdd 120 i 30 gb

grafika gf fx 5200

cd-rw :/

z gory dzieki za odp :/ sam jestem cienki z tej dziedziny i nie mam pojecia co bedzie dobre :| pozdro

ps. co powiecie o zasilaczach Topower, albo Tagan ?

Edytowane przez SpiRed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi