Skocz do zawartości
kszonek

Dysk Twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje dysk twardy.. chciałem wziac 40 gb samsunga z esc.pl - KLIK, ale skoro 80 gb i 8 mg cache to tylko 34 złote wiecej zdecydowałem sie na niego - KLIK. Wtedy stwierdziłęm ze płyta do ktorej go kupuje ma sate wiec moze lepiej na sate, wiec kolejne 10 zł - KLIK. tak idac co raz to wyzej nie wiem czy w koncu dobrze sie decyduje. Poradzcie moze innej firmy, biore samsunge poniewaz sa tanie dobre i nie zawiodły mie njeszcze. Nie zalezy mi (w tym wypadku) na głosnosci pracy, bardziej na wydajnosci i cenie. bede kupował w esc, wiec najchetniej cos z ich oferty. Jezeli macie jakas lepsza propozycje niz ta 80 - i pytanie czy opłaca sie sate? 10 zlotych wiecej - niby nic, ale jaki bedzie wpływ na wydajnosc i czy beda jakies problemy z bootowaniem na p4c800 delux? bo dysk nie dla mnie i jak cos to beda do mnie prettensje ze cos nie działa ;)

pzdr i dzieki za ewetualne rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja samsungi moge polecic z czystym sumieniem. nie rozumiem natomiast czemu olewasz glosnosc pracy co imo jest b wazne. mam np takiego seagate'a 80gb ktory warczy jak traktor i wierz mi, ze to drazni. roznic w wydajnosci miedzy owym seagatem a samsungiem 160gb specjalnie nie widze, natomiast przechodzac, na sata znacznie przyspieszylem system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer bedzie pracował w warsztacie samochodowym do programow diagnostycznych i z informacjami techniczntyymi. Głosnossc pracy w tym wypadku nie jest wazna. Chyba wezme samsynga spinpoint 80 gb na ata133 albo na sate skoro to duzo daje.

Czy jak przeszedłes na sate to dysk miał podobne parametry - wiazało sie to tylko ze zmiana na sate???????

Szukam testow ale wszystkie testy to dyskow >100 gb

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, dysk byl nowszy troche. dokladnych danych porownawczych nie moge niestety podac...

nie mniej jednak samo w sobie oczywiste jest, ze sata jest szybsza od ata133, tak jak 150 jest wieksze od 133 ;) i imo 10zl mozna za to zaplacic :)

Edytowane przez Pooh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli polecasz tego sate czy ata133 - 10 zlotych, a ja nie jestem przekonany czy bedzie duzo lepiej, bo moze wcale 133 nie jest do kona wykorzystane to po co 150, jak moga byc problemy z bootowaniem..... w zasadzie to co jeszze daje sata? tylko wekszy transfer? Szkoda ze nie widze testu bo to by wiele rozwiazało.....

pzdr

*EDIT*

No dobra to edytowałes jak jak odpowiedziałem ;) wiec chyba wezme ta sate... albo jeszcze poprzegladam pcwk, bo moze mieli test, bo w necie nie widze.

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sprawa sie ciekawie skonczyła :D

Dzieki temu ze jestem zupełnym idiota jestem do przodu ;) Kupowałem klawiaturke fdd i ten dysk: samsunga 80 gb na sate... sprzedawca mi wszystko daje, ja patrze fdd okay, do plecaka, klawiaturka okay do plecaka, dysk twardy... spadła mi czapka ( :D ) podnosze, płace, dysk do plecaka i wychodze, za sklepem sobie mysle ze dysku nie sprawdziłem, wiec wyjmuje z plecaka i w głos: dał mi zły dysk .. w sklepie tego nie usłyszano (na szczescie) bo bylem daleko, a dopiero po chwili dotarło do mnie ze to jest samsung 200 GB na sate....... zaplaciłem 240 dostałem dysk za 400 :lol: :lol: :lol:

No wniosej jest taki: głupi ma zawsze szczescie ;) a jakby ktos sie mnie pytał czy sni mi sie po nocach, ze kogoś "oszukałem" to ..... nie sni mi sie :lol:

miał tez ktos taka historie :D ??????

*EDIT*

No i dodam jeszcze, że teraz ten dysk mieszka u mnie: na pewno lepszy od maxtora 120 GB, a tamtego oddałem do tego warsztatu i jest wieksza pojemnosc w tej samej cenie :D :D :D :D :D :D :D

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mniej jednak samo w sobie oczywiste jest, ze sata jest szybsza od ata133, tak jak 150 jest wieksze od 133 ;) i imo 10zl mozna za to zaplacic :)

1545675[/snapback]

Sam dysk jak najbardziej oferuje większą przepustowość, ale sprawa prędkości leży jeszcze w tym, jakie mobo będzie obsługiwało HDD. Nie wspominając o kontrolerach Sata po PCI, któr moga mieć mniejszą wydajność od ATA100! (ale w tym przypadku, to chyba nie wchodzi w grę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa i to wysmienicie :D sklep to esc (www.esc.pl) ale pofategowąłem sie osobiscie (było warto ? :lol: )

własnie testuje w hd techu ;)

127 mb/s - nie jest zle, szkoda ze nie pamietam ile miał tem maxtor :] Dostałem jeszcze sate II (bo tamten 80 gb był na sata I ) i NCQ, ale ultra-d nie obsłuje :/

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi