Skocz do zawartości
GenghisKhan

NIETYPOWE WC (A moze TYPOWE) +PELTIER

Rekomendowane odpowiedzi

hej a nie lepiej sprawic sobie mala zatapialna pompke

zbiornik z blachy miedzianej ok 200ml - tak zeby sie pompka zmiescila

zamykamy zbiornik - zakladamy na niego peltka - zimna strona a na pelta radiator i wentyl na 7V

mamy zimna ciecz w obwodzie zamknietym a na dodatek 2 peltka na proca mozna - jak bedzie mi sie chcialo to zrobie cos takiego ciekawe czy zda examin

czyli wiecie o co chodzi - po co bawic sie w niewiadomo co - jak wiadomo ze chlodzenie wodne chlodzi ciecza a wiem ONA musi miec niska temp

taki pojemnik na wache - plyn chlodniczy za pomoca peltkow mozna schlodzic spox ponizej 0C a wtedy jak wiadomo wydajnosc chlodzenia rosnie nawet bez pelta na procu

gdy jednak zalozymy pelta na proca to bedzie jeszcze lepiej

i tak kombinujac mozna wycisnac z -10C na WODNYM przy full wykreceniu i obciazeniu

pomysl trzeba dopracowac

PROSZE O UWAGI - moze wspolnie cos wymyslimy

ja za jakis miesiac biore sie za robienie tego czegos - zobaczymy jak sie sprawdzi

PS. po 30 min woda w moim aqwaium ogrzala sie o cale 1.5C przy 50W procu i temp w pokoju 20C - chyba niezle

aha pompka wydziela max 8W ciepla :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladnie, ladnie... ja tylko mam pytanie, bo z peltkow jestem lama... powiedzcie mi, do czego trzeba to podczepic, zeby to mialo zasilanie?

za bardzo nie wiem co podczepic???pelty????no pod zasilacz

zbiornik szczelny ale wychodza z niego 2 weze i kabel od pompki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej a nie lepiej sprawic sobie mala zatapialna pompke

zbiornik z blachy miedzianej ok 200ml - tak zeby sie pompka zmiescila

zamykamy zbiornik - zakladamy na niego peltka - zimna strona a na pelta radiator i wentyl na 7V

mamy zimna ciecz w obwodzie zamknietym a na dodatek 2 peltka na proca mozna - jak bedzie mi sie chcialo to zrobie cos takiego ciekawe czy zda examin

puki co zrobilem ciekawa rzecz

oblozylem akwarium folia aluminiowa i bede badal co mi to da

woda swieza z kranu ~9C na procu mam 30C proc 50W na 1.720GHz!!!!!!

ciekawe po jakim czasie woda dojdzie do ~~20C czyli tyle ile jest w pokoju

czyli wiecie o co chodzi - po co bawic sie w niewiadomo co - jak wiadomo ze chlodzenie wodne chlodzi ciecza a wiem ONA musi miec niska temp

taki pojemnik na wache - plyn chlodniczy za pomoca peltkow mozna schlodzic spox ponizej 0C a wtedy jak wiadomo wydajnosc chlodzenia rosnie nawet bez pelta na procu 

gdy jednak zalozymy pelta na proca to bedzie jeszcze lepiej 

i tak kombinujac mozna wycisnac z -10C na WODNYM przy full wykreceniu i obciazeniu 

pomysl trzeba dopracowac 

PROSZE O UWAGI  - moze wspolnie cos wymyslimy

ja za jakis miesiac biore sie za robienie tego czegos - zobaczymy jak sie sprawdzi

PS. po 30 min woda w moim aqwaium ogrzala sie o cale 1.5C przy 50W procu i temp w pokoju 20C - chyba niezle

aha pompka wydziela max 8W ciepla :lol:  :lol:

no widzisz ja nie chce narazie peltkow stosować pompa taka jak w opisie :

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=141...+mocy+procesora

bloki taki jak w linku(w poscie )

moc procesora nie mapietam gdzie jest ten link do oblicznia jego mocy calculate "cośtam"

z postów o WC wywnioskowałem ze aby WC miało duzą wydajnośc to:

pompa o dużej wydajnosci (taką kupiłem)

bloki o dużej powierzchni oddawania ciepła(taki jak w linku jest niezły i takie wykonuje jestem w połowie drogi )

weze wszystkie bede 12 mm

shcemat połaczenia pompa(wlot wylot 12mm).bloki(wlot wylot 12mm),nagrzewniczka(wlot wylot 16mm) i znów do pompy

zbiornik 5litrów borygo pompa zatapialna .

a czytajc te posty o oddawaniu ciepła pomy do wody to już całkiem zgłupiałem . przecież nawet gdyby procek oddał 100W ciepła , pompa 30W ciepła to co to nagrzewniczka samochodowa nie odda tego ciepła ???? wielce sie zdziwiłem bo wyszło by na to ze bez sensu taki zestaw .chce osoągnąc jak najniższe temperatury ale bez peltków zaznaczam ze wazna też jest cisza nie jestem graczem wiec temperatury w fuul load sprawdzam Cpu burn'em. sprzet jak w podpisie jak mysliscie jak to wyjdzie ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez troche zdurnialem przez te chlodnice itp.

dlatego chce problem peltkami rozwiazac jak pisalem powyzej 8)

no tak tylko ze już na te pompe bloki weze itp. poszło troche kasy jak se mam jeszcze peltka dokupic to już paranoja(a robie to wszystko dla sportu takie małe zboczenie) bo kto robi WC po to aby durona krecić skoro se XP mgł kupic :))) :roll:

wiec na peltka mnie nie stać jak narazie a jesli tak złozony zestaw ma mieć tak beznajdziejną wydajnosć jak mozna wywnioskować to wole te wsyztkie czesc u zyda opchnąc orginalnie zapakowane (i strace mnej kasy )oczywiscie tego nie chce stad te moje lametskie (czyt.humanistyczne bo fizyk ze mne kiepski )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co ci to bylo ?

Przyjdzie Witchhunter i Berkut i cie zje........ wysmieja :lol:

IMHO troszke przekombinowales z tym zestawem 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co ci to bylo ?

ja bardzo lubie kombinowac

z reszta zobaczycie jak to wypali

qmpel tez to bedzie robil

a co w tym jest do wysmiania - dobre wykonanie i na bank musi dzialac - nie wazne sa srodki i jak to chlodzenie bedzie wygladac - wazny efekt!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak: to jest z zalozenia idiotyczne a pomysl zeby jeszcze na procka zakladac peltiera jest juz wogole poroniony

nie chce cie berkut obrazac - ale idiota to ty jestes w tym monencie - bo nic nie mowisz - nie uwazaj sie znow za takiego chlodniczego GURU - najbardziej znanego zreszta w polsce - a powiedz czemu ten pomysl ma nie wypalic

HAHAH i tak na wakacje robie freonowe - ale do czasu zrobie to

POZRAWIAM PANA :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co ci to bylo ?

ja bardzo lubie kombinowac

z reszta zobaczycie jak to wypali

qmpel tez to bedzie robil

a co w tym jest do wysmiania - dobre wykonanie i na bank musi dzialac - nie wazne sa srodki i jak to chlodzenie bedzie wygladac - wazny efekt!!!!!

tez mysle ze bedzie działac ale jak dla mnie za dużo roboty i kasy no i ta skraplająca sie woda jak wcisniesz peltka na proca :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o wyglad, chodzi o efekt.

Ale jak chcesz sie przekonywac na wlasnej skorze  :?:  :o 

No problem  :D 

Tylko nie mow, ze cie nikt nie ostrzegal  8)

dobrze dobrze z gory jestem skazany na kleske - moze nie powiedzialem wszystkiego - dzisiaj przez noc to jeszcze przemysle

no co zlego w tym aby plyn chlodniczy oziebic troche.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idac tym tokiem rozumowania ....to moze zrob kolejne WC do schladzania wody w tym pierwszym :)......a tak wogole to przekombinowales :)

no ale czemu - tylko gadacie - prosze o krytyke a nie jęki

peltek 120Wi proc ~50-70W to juz cos - prawie 200W oddane wodzie - ta woda sie napewno zagrzeje wiec czemu jej nie scholodzic peltem????

nie rozumiem czemu to jest takie durne

PROSZE O KRYTYKE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idac tym tokiem rozumowania ....to moze zrob kolejne WC do schladzania wody w tym pierwszym :)......a tak wogole to przekombinowales :)

peltek 120Wi proc ~50-70W to juz cos - prawie 200W oddane wodzie - ta woda sie napewno zagrzeje wiec czemu jej nie scholodzic peltem????

PROSZE O KRYTYKE!!!

jak masz za duza temp. wody to ja bym sie zastanawial czy nie dac drugiej chlodnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem takie cos kiedys tylko ze koles wode chlodzil peltem chyba 120 albo 170 i zalozylna tego pela nieziemski radiator i delte pelt nawet na sucho bez obciazenia to sie zajebiscie grzeje i zaden wentyl na 7V to nie podskoczy chlodzenie wody peltem mija sie z celem lepiej pelta na proca rzucic i dobra chlodniaca (duza) latwiej bedzie sprawic zeby wszystko dzialalo jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce cie berkut obrazac - ale idiota to ty jestes w tym monencie -

nawzajem, zanim dasz jakis pomysl na frum przelicz sobie w glowie wszystko kilka razy, natura wkoncu wyopsarzyla nas w intelekt

bo nic nie mowisz - nie uwazaj sie znow za takiego chlodniczego GURU - najbardziej znanego zreszta w polsce - a powiedz czemu ten pomysl ma nie wypalic

Po pierwsze- robilem cos podobnego juz dosc dawno temu (99/2000r)

I jakie mialem wyniki: powierzchnia "puszki" w ktorej zamierzalbys wsadzic pompe jest o wiele za mala by skutecznie odprowadzac cieplo z niej. Straty na wezykach, puszce, bloku, cieplo ktore oddaje pompka do wody sa bardzo wysokie i tak naprawde nawet gdybys mial pelta o mocy powiedzmy 173W to straty i za mala powierzchnia by po prostu zzrzaly cala moc pelta.

Nie wiem jak zamierzalbys chlodzic tego powiedzmy 173W pelta- chyba 2 obiegiem wody bo nie widze radiatora ktory ok. 220W ciepla by odprowadzil przy rozsadnych temp. i poziomie halasu. Tak wiec masz teraz juz 2 obiegi wodne... hmm nie widze tu sensu

Znacznie bardziej oplaca sie po prostu zalozyc peltiera bezposredni na procesor.

Aha- gdybys chcial chlodzic 1 peltem 2- latwiej jest zrobic kaskade ale to takze BARDZoo cienkutko sie sprawdza przy obciazeniach powyzej ~30W

HAHAH i tak na wakacje robie freonowe - ale do czasu zrobie to

zycze powodzenia z freonem i naprawde odradzam ci robienie autorskiego "pomyslu" ktorego juz bardzo wiele ludzi robilo (w tym ja jak mialem 14 lat)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROSZE O KRYTYKE!!!

peltier 120W wydziela ~192W ciepla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan, wiem o ci ci chodzi i nawet w sieci widzialem takie cos - a mianowidzie peltek - z jednej strony cooler i z drugiej strony peltka tez cooler. Jeden z nich byl zatopiony w wodzie tak ze woda przeplywala miedzy zeberkami coolera, a gorna czesc wystawala ponad wode i byla chlodzona powietrzem.

Jesli dobrze pamietam to spadek temperatury wody byl dosc znaczny, niestety nie pamietam gdzie widzialem, byc moze na overclockers.com.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak: to jest z zalozenia idiotyczne a pomysl zeby jeszcze na procka zakladac peltiera jest juz wogole poroniony

Berkut a jak tam z moim pomyślunkiem bedzie działać :)) tylko ze mnie sie nie smiej ja nie zakładam peltka.Dobrze mysle :idea:

nie jestem cudotwurca i praw fizyki nie jestem w stanie zlamac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut nie masz do konca racji, gdyz zrobienie czegos takiego teoretycznie mogloby miec szanse powodzenia, ale:

1. trzeba by zrobic blok o bardzo duzej powierzchni jak na bloki, czyli cos kolo 130x90mm, przy czym podstawowe zalozenie byloby takie, ze woda plynela by w nim mozliwie najwolniej (to jest najwazniejsza sprawa).

2. na tym bloku umiescic gdzies ze 6 TECow, powiedzmy po 32W kazdy (razem ~120W chlodzenia, przy 12V), poukladac je kolo siebie na owym bloku.

3. Zrobic 2 blok podobnych rozmiarow, ktory chlodzilby owe 6 TECow, bo nie oszukujmy sie, powietrzem byloby ciezko, glosno i malo wydajnie.

4. Uklad z procesorem podlaczyc tak, pompka -> chlodnica -> blok z TECami -> procesro -> pompka.

5. No i miec tez drugi, ODDZIELNY uklad do chlodzenia samej tej kostki, rowniez z chlodnica.

W ten sposob, szanse sa naprawde spore. Ale robic cos takiego tylko po to, zeby zdjac te 5-10C z procesora? nonsens, bardziej sie oplaca zainwestowac w jednego TECa na procesor i koniec.

Aha, jeszcze jedno, jezeli juz cos takiego robic, to tylko po to, zeby zalozyc jeszcze TECa na procesor, tylko wowczas to ma jakikolwiek (i tak mikroskopijny) sens. Ale wtedy znowu trzeba odprowadzic prawie 5krotnie wiecej ciepla, wiecej TECow trzeba na tej kostce... ee, nonsens

Moje 3 grosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi umknelo... w koncu juz sam nie wiem, czy ty chcesz tej "kostki" uzyc do chlodzenia samego proca, czy proca z TECiem na nim? bo jesli samego procka, to jezeli wydziela on 60W, to uzyjesz do chlodzenia ok 120W od TECow i bedzie ok, nawet wywinalbys sie bez chlodnicy, ale jesli chcesz chlodzic procesor i TEC na nim ta kostka, to zeby odciagnac 250W MUSISZ miec wczesniej chlodnice!!! Bez TECa na procu bylaby ona tylko bardzo wskazana (choc w sumie nie zabieralbym sie nawet za to bez niej), ale jesli chcesz jeszczeTECa na procu - bez 2 zdan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 3 grosze: Nie taniej byłoby wystawić cały układ za okno? ;) Zima - niskie temperatury (borygo nie zamarznie) a za to jak niskie temperatury niemal za darmo :) - To taki drobny żart :)

tez biore to pod uwage ale nie wiem czy stary pozwoli okno przewiercic 2 weze 10mm to troche jest dziurka musi byc - wiem wiem to dobry pomysl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROSZE O KRYTYKE!!!

jak masz za duza temp. wody to ja bym sie zastanawial czy nie dac drugiej chlodnicy
temp wody na max 30C - chlodnicy nie mam!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sie da zrobic tylko slusznie Berkut zauwazyl ze to sie mija z celem bo trzeba uzyc peltiera duzej mocy. A taki peltier pobiera bardzo duzo pradu. Rachunek za prad rosnie niemilosiernie a Ty masz na procku +10C. Po drugie strona goraca takiego peltiera bedzie naprawde goraca !!! Jezeli skutecznie nie odizolujesz strony zimnej od otoczenia to gorace powietrze bedzie ocieplac pojemnik z woda i sprawnosc spada na leb na szyje. Po trzecie pojemnosc cieplna wody jest duza i zanim zejdziesz do jakis rozsadnych temp to minie doba albo i lepiej. Widzialem w sieci projekt goscia ktory uzyl lodowki do chlodzenia cieczy w obiegu. Wszystko uszczelnil dobrze i zeby zejsc do -16C musil czekac dwa dni, bez obciazenia. Pomysl juz wiele razy przewijal sie w sieci i jest to zabawa na kilka dni zeby zobaczyc co sie stanie i po spisaniu wynikow wszystko rozmontowac bo te rozwiazanie jest nieefektywne.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez biore to pod uwage ale nie wiem czy stary pozwoli okno przewiercic 2 weze 10mm to troche jest dziurka musi byc - wiem wiem to dobry pomysl

:) Wez jeszcze pod uwage, ze w momencie kiedy temperatura za oknem spadnie, to woda zacznie ci sie skraplac (jesli nie bedzie chlodnicy - przynajmniej na poczatku) na wezu, wiec waz bedzie trzeba zaizolowac termicznie i "powietrznie", zeby ladna struzka wody nie splynela ci prosto na karte graficzna otrzymana pod choinke za niecale 1000PLN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...