ajgon Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Musze przyznac, ze tweakowanie sprzetu mi sie spodobalo. Fakt ze lapa mnie naparza od szlifowania tego radiatora (ale sie swieci jak psu nie powiem co - papier 2500 czyni cuda :D), ale efekt koncowy jest zadowalajacy :wink: . Wpadlem wiec na nowy pomysl - chcialbym sobie na przedzie zrobic taki maly panelik z wyswietlaczem LCD, klawiaturka matrycowa, ktory by mi wyswietlal temperaturke, sterowal wiatrakami, wlaczal LEDy w obudowie itd. Planuje to wszystko zrobic na 8051, gdyz jest tani, latwy w programowaniu i elegancko mi to obsluzy. Mam w zwiazku z tym pare pytan: 1. Gdzie mam umiescic termistor do pomiaru temperatury ? Czy mam cos kombinowac z wpychaniem go pod procesor, czy moze na zywca do radiatora ? Czy wykres temperatury procka od temperatury radiatora jest liniowy (jakos mi sie wierzyc nie chce :() - a moze jest jakis inny sposob ? 2. A moze da sie jakos inaczej odczytac te temperature ? BIOS wie, jaka ona jest - musi wiec ja odczytywac - u mnie BIOS jest daleko od procka - wniosek ? Mozna to jakos sprawdzic podczepiajac sie pod linie ? 3. Czy ktos juz probowal cos takiego zrobic i moze sie podzielic swoimi opiniami - czy warto itd. Pozdrawiam i czekam na opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 AD.2.raczej nie... na reszte pytan niech sie wypowiedza bardziej doswiatczeni :) PS.nie obraz sie.. ale "u mnie BIOS jest daleko od procka " - to mnie dobilo... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Dallas robi scalaki elektronicznego termometru/termostatu. Za pomoca C51 mozna latwo odczytac wartosci bez potrzeby jakichkolwiek konwersji lub przeksztalcania charakterystyk. Takim scalakiem jest np DS1620. W wersji SMD jest naprawde malutki ale raczej go nie wcisniesz pod radiator. Co do sterowania wiatrakami to najlepiej PWM-em ale C51 jezeli nie ma wbudowanego to zrealizowac programowo wiecej niz jedno wyjscie PWM to katorga. Natomiast mozna sprobowac podlaczyc przetwornik C/A . Juz nie pamietam symbolu ale chyba TDA 8444 jest niezla koscia do tego celu poniewaz zawiera 8 przetwornikow 6 bitowych sterowany przez I2C. Mozna spokojnie sterowac 8 wentylatorow po dodaniu 1 tranzystora na kanal. Z odczytywaniem RPM wentylatorow moze byc problem, ale tez do obejscia. Swego czasu wzialem sie za zrobienie takiego modulu ale mi sie odechcialo bo robilem na AVR a tam jest to troszke pojeb... i nie znalazlem dosc czasu zeby kontynuowac. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Dallas robi scalaki elektronicznego termometru/termostatu. Za pomoca C51 mozna latwo odczytac wartosci bez potrzeby jakichkolwiek konwersji lub przeksztalcania charakterystyk. Takim scalakiem jest np DS1620. W wersji SMD jest naprawde malutki ale raczej go nie wcisniesz pod radiator. Co do sterowania wiatrakami to najlepiej PWM-em ale C51 jezeli nie ma wbudowanego to zrealizowac programowo wiecej niz jedno wyjscie PWM to katorga. Natomiast mozna sprobowac podlaczyc przetwornik C/A . Juz nie pamietam symbolu ale chyba TDA 8444 jest niezla koscia do tego celu poniewaz zawiera 8 przetwornikow 6 bitowych sterowany przez I2C. Mozna spokojnie sterowac 8 wentylatorow po dodaniu 1 tranzystora na kanal. Z odczytywaniem RPM wentylatorow moze byc problem, ale tez do obejscia. Swego czasu wzialem sie za zrobienie takiego modulu ale mi sie odechcialo bo robilem na AVR a tam jest to troszke pojeb... i nie znalazlem dosc czasu zeby kontynuowac. Pozdro Dexter o w morde Dexter ale zes to wytlumaczyl 8O tak jakbys tlumczyl z angielskiego na angielski :wink: nic nie rozumie :( BTW ten kto to by to zrozumial nie pytal by sie o porade :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Heh. Bo to gadka starego elektronika 8) Skoro ajgon wspomnial o programowaniu mikrokontrolerow to pewnie ma jakies pojecie o tym. Wypowiedz byla skierowana do niego i pewnie mnie zrozumie 8) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Rozumiem kazde slowo - piec lat technikum elektronicznego robi swoje :) A co do sterowania wiatrakami - zastanawialem sie, czy nie dac po prostu tyrystora i przetwornika C/A. Ale moze faktycznie lepiej jakis scalak. Co do odczytywania RPM to nie mam bladego pojecia jeszcze jak to zrobic - moze dam transoptory ? :D Ale dzieki wielkie Dexter - dzieki tobie mam juz na czym bazowac. GoLo - z tym BIOSem, to mialem na mysli - ze kosc BIOS jest daleko od procesora, wiec musi sie jakos komunikowac z czujnikiem - fakt ze powinienem dac glupi usmieszek, zeby mozna bylo zrozumiec o co chodzi - dodaje go teraz: :D :) Jutro wybieram sie na zakupy, bede sie staral na biezaco relacjonowac, jak mi cos bedzie wychodzic. No i pewnie, jeszcze mi sie z 100 pytan na trasie urodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Tyrystor dziala poprawnie z obciazeniem 50W+. Pozatym musialbys miec uklad kontroli przejscia przez zero. A wiatraki sa zasilane napieciem stalym, no chyba ze masz takie wielkie krowy na 220V. Ogolnie uklad moze sie skaldac z C51 czujnikow i tego TDA 8444. Caly problem to napisanie programu. Jezeli piszesz w Bascomie to sprawa w miare prosta, jezeli w asemblerze to troche gorzej bo chociazby implementacja I2C moze sprawic nieco klopotu. Jakby co to wal na priv moze bede w stanie pomoc w czyms. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 ja powiem swoje, zrobilem u siebie termostat oparty na AT89C2051 i na scalonym czujniku DS1621 , no i na LCD 2x16 ,wszystko chodzi zarabiscie , zalata dallasow jest to ze na jednej magistrali I2C (dwa kabelki do danych, ale to chyba jest wiadome) mozna ich podpiac 8, wiec nie zajmoje duzo pinow , no i sa dokladne zaraiscie ja mam tylko co do 0.5'C ale mozna je ustawic co do 0.1'C ale to juz kwestja oprogramowania , ale jest tez wada, te scalone czujniki sa zajebiscie drogie :-( a jak chcesz wentylki zapiac to wystarczy ci tranzystor , i tezystor 10k i mozesz juz sterowac wiatraczkami, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 a co do termistorow to mozna podpiac termistor bezposrednio do procka ale takie podpiecie zajmuje 3 piny wiec moze braknac pinow , jak bedziesz chcial zalozyc 8 czujnikow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...