Skocz do zawartości
ajgon

Male centrum sterowania - wielkosc 5,25 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Musze przyznac, ze tweakowanie sprzetu mi sie spodobalo. Fakt ze lapa mnie naparza od szlifowania tego radiatora (ale sie swieci jak psu nie powiem co - papier 2500 czyni cuda :D), ale efekt koncowy jest zadowalajacy :wink: .

Wpadlem wiec na nowy pomysl - chcialbym sobie na przedzie zrobic taki maly panelik z wyswietlaczem LCD, klawiaturka matrycowa, ktory by mi wyswietlal temperaturke, sterowal wiatrakami, wlaczal LEDy w obudowie itd. Planuje to wszystko zrobic na 8051, gdyz jest tani, latwy w programowaniu i elegancko mi to obsluzy. Mam w zwiazku z tym pare pytan:

1. Gdzie mam umiescic termistor do pomiaru temperatury ? Czy mam cos kombinowac z wpychaniem go pod procesor, czy moze na zywca do radiatora ? Czy wykres temperatury procka od temperatury radiatora jest liniowy (jakos mi sie wierzyc nie chce :() - a moze jest jakis inny sposob ?

2. A moze da sie jakos inaczej odczytac te temperature ? BIOS wie, jaka ona jest - musi wiec ja odczytywac - u mnie BIOS jest daleko od procka - wniosek ? Mozna to jakos sprawdzic podczepiajac sie pod linie ?

3. Czy ktos juz probowal cos takiego zrobic i moze sie podzielic swoimi opiniami - czy warto itd.

Pozdrawiam i czekam na opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dallas robi scalaki elektronicznego termometru/termostatu. Za pomoca C51 mozna latwo odczytac wartosci bez potrzeby jakichkolwiek konwersji lub przeksztalcania charakterystyk. Takim scalakiem jest np DS1620. W wersji SMD jest naprawde malutki ale raczej go nie wcisniesz pod radiator. Co do sterowania wiatrakami to najlepiej PWM-em ale C51 jezeli nie ma wbudowanego to zrealizowac programowo wiecej niz jedno wyjscie PWM to katorga. Natomiast mozna sprobowac podlaczyc przetwornik C/A . Juz nie pamietam symbolu ale chyba TDA 8444 jest niezla koscia do tego celu poniewaz zawiera 8 przetwornikow 6 bitowych sterowany przez I2C. Mozna spokojnie sterowac 8 wentylatorow po dodaniu 1 tranzystora na kanal. Z odczytywaniem RPM wentylatorow moze byc problem, ale tez do obejscia. Swego czasu wzialem sie za zrobienie takiego modulu ale mi sie odechcialo bo robilem na AVR a tam jest to troszke pojeb... i nie znalazlem dosc czasu zeby kontynuowac.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dallas robi scalaki elektronicznego termometru/termostatu. Za pomoca C51 mozna latwo odczytac wartosci bez potrzeby jakichkolwiek konwersji lub przeksztalcania charakterystyk. Takim scalakiem jest np DS1620. W wersji SMD jest naprawde malutki ale raczej go nie wcisniesz pod radiator. Co do sterowania wiatrakami to najlepiej PWM-em ale C51 jezeli nie ma wbudowanego to zrealizowac programowo wiecej niz jedno wyjscie PWM to katorga. Natomiast mozna sprobowac podlaczyc przetwornik C/A . Juz nie pamietam symbolu ale chyba TDA 8444 jest niezla koscia do tego celu poniewaz zawiera 8 przetwornikow 6 bitowych sterowany przez I2C. Mozna spokojnie sterowac 8 wentylatorow po dodaniu 1 tranzystora na kanal. Z odczytywaniem RPM wentylatorow moze byc problem, ale tez do obejscia. Swego czasu wzialem sie za zrobienie takiego modulu ale mi sie odechcialo bo robilem na AVR a tam jest to troszke pojeb... i nie znalazlem dosc czasu zeby kontynuowac.

Pozdro

Dexter

o w morde Dexter ale zes to wytlumaczyl 8O tak jakbys tlumczyl z angielskiego na angielski :wink: nic nie rozumie :(

BTW ten kto to by to zrozumial nie pytal by sie o porade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem kazde slowo - piec lat technikum elektronicznego robi swoje :) A co do sterowania wiatrakami - zastanawialem sie, czy nie dac po prostu tyrystora i przetwornika C/A. Ale moze faktycznie lepiej jakis scalak. Co do odczytywania RPM to nie mam bladego pojecia jeszcze jak to zrobic - moze dam transoptory ? :D Ale dzieki wielkie Dexter - dzieki tobie mam juz na czym bazowac.

GoLo - z tym BIOSem, to mialem na mysli - ze kosc BIOS jest daleko od procesora, wiec musi sie jakos komunikowac z czujnikiem - fakt ze powinienem dac glupi usmieszek, zeby mozna bylo zrozumiec o co chodzi - dodaje go teraz: :D

:)

Jutro wybieram sie na zakupy, bede sie staral na biezaco relacjonowac, jak mi cos bedzie wychodzic. No i pewnie, jeszcze mi sie z 100 pytan na trasie urodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyrystor dziala poprawnie z obciazeniem 50W+. Pozatym musialbys miec uklad kontroli przejscia przez zero. A wiatraki sa zasilane napieciem stalym, no chyba ze masz takie wielkie krowy na 220V. Ogolnie uklad moze sie skaldac z C51 czujnikow i tego TDA 8444. Caly problem to napisanie programu. Jezeli piszesz w Bascomie to sprawa w miare prosta, jezeli w asemblerze to troche gorzej bo chociazby implementacja I2C moze sprawic nieco klopotu. Jakby co to wal na priv moze bede w stanie pomoc w czyms.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem swoje, zrobilem u siebie termostat oparty na AT89C2051 i na scalonym czujniku DS1621 , no i na LCD 2x16 ,wszystko chodzi zarabiscie , zalata dallasow jest to ze na jednej magistrali I2C (dwa kabelki do danych, ale to chyba jest wiadome) mozna ich podpiac 8, wiec nie zajmoje duzo pinow , no i sa dokladne zaraiscie ja mam tylko co do 0.5'C ale mozna je ustawic co do 0.1'C ale to juz kwestja oprogramowania , ale jest tez wada, te scalone czujniki sa zajebiscie drogie :-( a jak chcesz wentylki zapiac to wystarczy ci tranzystor , i tezystor 10k i mozesz juz sterowac wiatraczkami,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...