Skocz do zawartości
GoLo

Problem z XP Pro...

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy ma problem, i prosil zeby to dac na forum.."

Jest problem i to dosc powazny. Od pewnego czasu kiedy zaisntalowalem win98 i dodatkowo na partycji d: winXP dzieja sie dziwne rzeczy z komputerem. Zaznaczam ze juz kiedys na tej samej konfiguracji sprzetowej mialem 2 systemy i wszystko bylo OK. Teraz obydwa systemy wieszaja mi sie, z czego XP czesciej, wyskakuje niebieski ekran z komunikatem bledu stop (na XP!) lub system sie zamrozi i nic nie mozna zrobic oprocz twardego resetu. Ostatnio jest jeszcze gorzej, bo po pewnym czasie od zaisntalowania XP system nie chce sie w ogole uruchomic. Wyskakuje komunikat, ze plik "windowssystem32configsystem" jest uszkodzony lub go nie ma. Po tym przewaznie trzeba przeinstalowac caly system. Testowalem RAMy dwoma programami w tym GoldMemory i nic nie wykazaly. Obydwie partycje sa na FAT32, a konfiguracja sprzetowa to: plyta Soltek 75KAV, Duron 950, 256RAM, Asus TNT2 Ultra, Seagete 40GB, SBLive Value, sieciowka Realtek, CD-ROM Asus, nagrywarka Memorex. Chlodzenie w komputerze jest OK, temperatura procesora to okolo 50 stopni.

Prosze o jakies wskazowki co moze byc winne temu satnowi rzeczy ?

"

Z gory dzieki w jego imieniu za Pomoc..

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisales ze wczesniej nie miales tego problemu. Co zmieniles od tego czasu ? BIOS moze zmieniles ? Moze methoda jaka uzywasz aby zainstalowac oba systemy jest nie wlasciwa ? Ja bym jeszcze raz dobrze z formatowal dysk twardy i bym dokladnie zrobil tak to jak Microsoft to opisuje tutaj:

Dual Boot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi

Pewnie nie będzie to wytłumaczeniem twojej sytuacji ale miałem własnie takie przeboje z uruchamianiem XP jak za bardzo podkręcilem magistrale , to mi dysk nie wyrabial.Jezeli sprzetu nie kreciles to zobacz jaki stan jest dysku, moze sie przetarla tasiemka, moze dysk dostaje za male napiecie itp. Moze to cos Ci pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma problem, i prosil zeby to dac na forum.."

temperatura procesora to okolo 50 stopni.

jak ja mialem temperature 50 stopni to mi sie tez komp wieszał, dlatego najpierw rozkrecilem obudowe i temp. spadla do 40-42 stopni i komp sie przestał wieszac, nastepnie kupilem dodaktowy wiatraczek i umiescielem z przodu obudowy i skrecilem wszystko i od tamtej pory jest O.K. - spruboj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi