Skocz do zawartości
qbass

Akademik Czy Stancja?

Rekomendowane odpowiedzi

Heyo Ludze ;]

DOradzcie co byscie wybrali ?

Akademik Uniwerystetu Łódzkiego czy Stacja w Lodzi ?

Stancja na 2-3 osoby. i takie małe pytanko czy sa stancje z netem? no i czy w akademiku jest net?

Zaznaczam ze kompletnie nic nie wiem na ten temat!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo na stacji w zimie bedzie ci troche zimno i nie wygodnie :lol: :lol:

sorry ale nie moglem sie powstrzymac :-D

a tak wogole to wybralbym Stancje, juz raz mieszkalem w pseudo akademiku i mi to nie odpowiada :/ ten syf to nie dla mnie :) ale rozni ludzi rozne potrzeby. licz sie z tym ze nie wszyscy beda mieli np. ochote na sen wtedy kiedy ty :) albo ze bede musieli sie uczyc wtedy kiedy ty......

co do net'a

wydaje mi sie ze w takim jak w miescie jak Lodz jest na 99% net w akademiku :) a co do stancji to zalezy :) sa takie z i takie bez :) zalezy co znajdziesz albo zalezy czy wlasciciel sie zgodzi na podmontowanie net'a

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatni raz  słyszałem słowo stancja, w jakiejś książce baardzo dawno temu :D

1563433[/snapback]

Ja to ostatni raz słyszałem w "Syzyfowych Pracach" :D

A co do tematu - jeśli chcesz się lepiej nauczyć - stancja. Jeśli chcesz fajnie przezyć być moze ostatnie lata wolnosci - tylko akademik. To są ostatnie lata wolnego zycia. Kiedy sie bawić jak nie wtedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn? bo mam podobny dylemat tylko chodzi o gdansk

1563444[/snapback]

hehe tego nikt nie jest w stanie przewidziec :- D

raz kolesie u mnie popili i wybiegli w deszcz cali goli i biegali po kaluzach :D a 3ci koles od nich z pokoju krecil wszystko kamera hahaha :- D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcale nie znaczy ze w akademiku mieszkajac gorzej jest z nauka.

Prawda ze niekiedy wspololatorzy utrudniaja skupienie sie ale mieszkajac na miescie

duzo trudniej jest zdobyc liczne materialy ktore w najwiekszej ilosci chodzą po akademiku :D

wedlug mnie poczatek studiowania duzo latwiejszy jest w akademiku

latwiej to sobie wszystko ulozyc przy pomocy kolegow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok teraz pynanko z innej beczki :D

Czy za pomoca łącza internetowego ktory jest w akademiku bede mogl sciagac muze np. azureusem ;] ?

1587364[/snapback]

zależy czy nie będą zablokowane porty

weź akademik, będzie lepsza atmosfera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieszkam w akademiku (czestochowa, blizniak) juz 3 lata. pokoj 4 osobowy, 2 prysznice na calyyyyy korytarz. place za miesiac 160 zyla. w nastepnym roku tez zamierzam tam mieszkac bo jest zaje...oczywiscie zalezy na kogo trafisz w pokoju, choc my chlopaki mamy lepiej, kobity z moich obserwacji żrą sie niesamowicie ;)

ps. lacze z akademika do uczelni to 1Gbit ale porty poblokowane :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkalem w zeszlym roku od pazdziernika do lutego na stancji. A pozniej od lutego do czerwca w akademiku. I moge powiedziec ze w akademiku jest duzo lepiej. Wiecej ludzi, lepsza wymiana informacji, jak czegos nie wiesz zawsze mozesz sie spytac o cos calej wiary akademickiej ;) a na stancji tak dobrze nie ma :) AAA i te imprezy.... :) ONLY AKADEMIK :). Aha i nie przeprowadzilem sie ze wzgledow finansowych :) poprostu tam mi sie lepiej uczylo :) chyba dzieki tej pomocy (brak stresu jak czegos nie wiedzialem )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli lubisz towarzyskie życie to bierz akademik

Jak czegoś nie będziesz wiedział, rozumiał potrzebował sprawozdania, wykładów to 5 minutek i już wszystko masz od starszych kolegów, jeśli masz zajęcia na 8:15 to możesz spac do 8,

Zresztą, co do spokoju zależy na kogo trafisz w pokoju możesz na jakiś oszołomów a możesz na gości co dziobią całe dnie

Neta jak i tv w akademiku zwykle masz już wliczony w czynsz, co do p2p to niewiem jak to jest w innych miastach, ale w Szczecinie polibuda ma polokowane, za to maja lokalny hub DC i tam można więcej filmów/mp3 znaleźć niż w Internecie :lol:

A co do stancji to prawie same minusy, musisz dojeżdżać, zwykle nie ma Internetu a jeśli w danym budynku niema żadnej firmy zakładającej Internet to ciężko założyć, telefonu niema wiec neo też nie założysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze dwie zalety

akademik jest z reguly polozony blisko uczelni, wiec mozna dluzej pospac, wrocic sie jak czegos zapomniales itd. No i mniejszy problem z okienkami. Odpada tez koszt migawki (no chyba ze i tak czesto po miescie jezdzisz, a bilety w Lodzi sa drogie)

Jak czegos nie wiesz nawet o 12 w nocy w przededniu zajec to zawsze mozesz isc do sasiada pietro nizej/wyzej/do pokoju obok - jest szansa, ze pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat zmarl, ale ja tez cos napisze ;)

Akademiki roxuja i tyle. Sam na wakacje zawsze do brata wpadam i sciagam co sie da z DC w kordeckim ;) Ale teraz sie on przeniosl do domu Studenta Marynarza. Spoko klimat, net jest zazwyczaj. (mowa o szczecinie) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

ja mam nieco inny problem, na akademik nie mam szans bo mieszkam za blisko szczecina (ok 25-30km). czyli zostaje stancja. ale mam inną rozkmine. nie wiem czy szukać czegoś z kolesiami z roku(zawsze to jakieś wsparcie mentalne) czy może ze znajomymi z miasta (ich już znam wiem ze z nimi będzie ok)

btw ide na informatykę i nie wiem czy będzie potrzeba wsparcia (zawsze będzie można do akademika skoczyć chyba, co nie??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkałem 2 lata w akademikach i rok na tzw stancji choć de facto była to kawalerka w której mieszkałem ze znajomym - całkowicie niezależna. W tym roku będę mieszkał w 6 osób w wynajętym mieszkaniu.

Jedno jest pewne - jak masz dziewczynę (taką na poważnie), to wynajmij mieszkanie.

W akademiku:

+

taniej

można poznac fajnych znajomych

dużo imprez

zazwyczaj blisko do uczelni - choc nie zawsze vide DS11 PG z którego jest kilkanaście minut tramwajem

jest szybki net

-

są ograniczenia

nie wszyscy ludzie sa fajni

jest głośno

ciagle się ktos przez pokój przewija

W mieszkaniu:

+

full niezależność

cisza i święty spokój

mieszkasz z tym z kim chcesz

imprezkę zawsze można zrobić

istnienie sklepów poza tymi z typowo studenckimi towarami (ja to sobie bardzo cenię)

-

drożej

odległość (choć nie zawsze)

poznasz mnie ludzi zapewne

Stancja:

Plusów na moje brak - za to można trafić na upierdliwego właściciela.

Ja osobiście uważam, ze pomieszkanie na poczatku w akademiku daje duży plus w postaci wyrobinych znajomości(jesli nikogo nie znasz na uczelni), a potem ze znajomymi warto jakies mieszkanie wynająć. Różnic w atmosferze uczenia nie stwierdziłem - choć akademik jest kopalnią ściąg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi