Skocz do zawartości
Cradle

Silcon Sata Czy Nvidia Sata ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pod który kontroler SATA podłączyć dysk:

NVIDIA SATA czy Silicon Image SATA ??? Podobno ten nvidii jest szybszy - czy ktoś zna jakieś benchmarki na sieci ?

Jeszcze jedno - czy sterownik SATA na dyskietce służy tylko do rozruchu dysku podczas instalki WinXP???? Czy może ma coś wspólnego z driverami do tego samego SATA które instaluje na postawionym systemie Win XP.

Dzięki za wszelkie info...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie to wybrac czy Nvida czy Silicon ???

W menadzerze urzadzen mam Kontrolery SCSI i RAID/ Silicon Image Sil 3112 SATARaid Controller.

Czy mam usunąc ten driver Silicon Image Sil 3112 SATARaid Controller a zainstalowac ze stronki Abita nForce Chipset Driver for WinXP v5.10 ???

Edytowane przez \\ MarcO //

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nForce2 nie miał kontrolera SATA w sobie i nie ma w nim nVidia SATA!...

troche sie minales z prawda.Plyty z Nforcem 2 wystepuja z mostkiem poludniowym Nvidia Gigabit MCP i w nim zawarty jest kontroler Sata wlasnie Nvidi.Do tego kontroler ma funkcje Raid zarowno dla Sata jak i IDE.Przyklad takiej plyty to Epox 8RDA3+ PRO (na takiej wlasnie sam uzywam Sata Nvidi).Kontroler jest zdecydowanie lepszy (czyt. szybszy) niz kazdy inny kontroler z oddzielnym chipsetem (ze wzgeldu na sposob komunikacji z reszta komponentow plyty), a takze jest natywny (nie potrzeba ladowac sterow przy instalacji systemu.Najczesciej przy mostku Gigabit MCP jest jeszcze gigabitowa sieciowka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche sie minales z prawda.Plyty z Nforcem 2 wystepuja z mostkiem poludniowym Nvidia Gigabit MCP i w nim zawarty jest kontroler Sata wlasnie Nvidi.Do tego kontroler ma funkcje Raid zarowno dla Sata jak i IDE.Przyklad takiej plyty to Epox 8RDA3+ PRO (na takiej wlasnie sam uzywam Sata Nvidi).Kontroler jest zdecydowanie lepszy (czyt. szybszy) niz kazdy inny kontroler z oddzielnym chipsetem (ze wzgeldu na sposob komunikacji z reszta komponentow plyty), a takze jest natywny (nie potrzeba ladowac sterow przy instalacji systemu.Najczesciej przy mostku Gigabit MCP jest jeszcze gigabitowa sieciowka.

1580026[/snapback]

Mój błąd, ale fakt, że NF7-S takowego rozwiązania nie posiada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:

nForce2 nie miał kontrolera SATA w sobie i nie ma w nim nVidia SATA! :lol:

1579864[/snapback]

No ciekawe , bo mam plyte na nforce2 i mam sata , jak i raid [abit nf7-sl]

Edytowane przez tyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe , bo mam plyte na nforce2 i mam sata , jak i raid [abit nf7-sl]

1580334[/snapback]

Czytanie ze zrozumieniem się kłania,