Skocz do zawartości
Gość

Samsung 80 Gb Czy Maxtor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi sie ze lepiej wziąć tego Samsunga chociazby dlatego ze jest na SATA. Tak pozatym to dyski maja praktycznie te same paremetry, oba 7200 rpm, oba po 8MB cache.

Jesli ci nie zalezy na SATA to bierz Maxtora i za reszte kasy idz na piwo

P.S. patrz tez na gwarancje, dobrze zeby na dysk bylo conajmniej 36 miesiecy

Edytowane przez Nyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanko mam, a czym się różni Sata od ATA ? Szybkością transferu ? Czy dyski Sata podpina się innym złączem które jest tylko w pł. głównych które go posiadają np. niektóre płyty mają Sata raid ? A co to jest Sata Raid? Proszę o wyrozumiałość. Nie chciałbym być wyśmiany. Z góry thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zavader

Te Caviary z aukcji mają tylko 2 miechy gwary.

Spylon

Sata jest nowsze, złącze jest inne tzn. kabel jest dużo węższy niż taśma ATA, teoretyczna szybkość Sata I to 150 MB, a Sata II 300 MB, więc powinny być w teorii szybsze od dysków ATA, ale Sata I praktycznie ma identyczną prędkość jak ATA 133...

Edytowane przez psychodeliczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Samsunga sp0812N 80 GB, 7200, 8 Mb cache ale ATA :) Wtedy co go kupywałem brałem praktycznie w ciemno negatywnie nastawiony do tego dysku, ale był mi potrzebny :) I co się okazało, że jednak myliłem się :) Ku mojemu zskoczeniu, cichy, mało się grzeje i szybki :D Kupywałem go ok roku temu :)

Polecam teraz Samsungi :) Mam jeszcze 40 Gb Maxtora, ale niestety go słychać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi