4rch0n Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Mam pytanie… Mój wiatrak ma non stop ~2600 obrotów na sekundę. Nawet jak temp. procka wynosi 55-65 stopni on nadal trzyma się tej wartości. Pamiętam, że kiedyś obroty podchodziły pod 2900 i wyżej… nie wiem czy to wina zmienionego biosu czy jeszcze coś innego.(bios oczywiście mam najnowszy, a w nim i przy kontrolowanych obrotach jak też przy niekontrolowanych obroty 2600) Z gry thx za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 A może ci się wiatrak trochę zatarł i wolniej się kręci? A tak wogóle to jest zwykły wentyl czy TC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Raczej zwykły bo box'owy... Jeśli się zatarł to tylko pozostaje wymiana? Odkurzyłem go i zyskałem na tym jakieś 24 obroty na sekundę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Raczej zwykły bo box'owy... Jeśli się zatarł to tylko pozostaje wymiana? Odkurzyłem go i zyskałem na tym jakieś 24 obroty na sekundę :) 1571117[/snapback] Zdejmij wyczyść i przesmaruj. link how to: http://www.dzikie.net/index.php?art=fan_clean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 wielkie thx za link... tylko jak mam zdjac sam cooler bez sciagania radiatora?(mam booxowy cooler na zatrzaski (takie dwie dźwignie)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) wielkie thx za link... tylko jak mam zdjac sam cooler bez sciagania radiatora?(mam booxowy cooler na zatrzaski (takie dwie dźwignie)) 1571218[/snapback] No raczej nie zdejmiesz samego wentyla, musisz cały cooler zdiąć i rozmontować. Jeżeli nigdy tego nie robiłeś to nie ma się czego bać, montaż/demontaż coolera na intelach to małe piwo można to robić z zamkniętymi oczami. No i jak już zdecydujesz się na wymianę coolera na coś lepszego to będziesz miał wprawę. :D Edytowane 28 Lipca 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 a pasty w razie czego to nie musze wymieniac? czy podczas ponownego montażu jeszcze raz nowa paste nałożyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riffi Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 a pasty w razie czego to nie musze wymieniac? czy podczas ponownego montażu jeszcze raz nowa paste nałożyć? 1571467[/snapback] Wyczyść kulera i procka. Nałóż nową pastę. i ciesz się. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 (edytowane) co sadzicie o tej http://sklep.benchmark.pl/pelny_13836.html a moze od razu bym zmienil cooler'a? np http://sklep.benchmark.pl/pelny_16655.html Edytowane 29 Lipca 2005 przez -=Drizzt=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Mam pod ręką olej Specjal 2T do silników dwusuwowych półsyntetyk... Nadaje się do wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Pasta przez ciebie wybrana - jak najbardziej, wentyl - radze kupić jakiegoś pentagrama - ciszej, wydajniej, a cena tylko troszke wyższa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Ile masz te chłodzenie? Jak na boxowe od pentium to troche mało obrotów. Ja z moim boxowym mialem taki problem, ze łożysko sie zatarło, i zaczęło taką temperature od tarcia wytwarzać że sie zmniekształcił wentylator, i w końcu sie zatrzymał. Jaki go chcioałem zdjąć, to nie mogłem bo parzyło okropnie :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Mam go od kwietnia 2004... i chyba go zmienie bo temp. jest jak dla mnie za wysoka... ktoś może mi wytłumaczyć jak montuje się takie coś? http://sklep.benchmark.pl/pelny_17101.html bo boxowy to na szynach itp, a to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 W instrukcji na pewno pisze. Najplardopodobniej będzie potrzebna zmiana podstawki do mocowania radiatora na metalową, taka będzie w zestawie. To na pewno prosta sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 W instrukcji na pewno pisze. Najplardopodobniej będzie potrzebna zmiana podstawki do mocowania radiatora na metalową, taka będzie w zestawie. To na pewno prosta sprawa 1573358[/snapback] Sprawa może się okazać nie taka prosta jak się wydaje jak się okaże że cooler się nie mieści pod zasilaczem albo zahacza o NB, więc należy zwrócić uwagę że ten pentagram ma prawie 12cm średnicy więc lepiej dokładnie wymierz ile masz miejsca na MoBo. A co do smarowania wentyli to olej silnikowy się nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 zmieścić się zmieści... tylko jak się to montuje? Obudowa spora (w podpisie link do niej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xionc Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 a ja mam około 4600 obrotów na CPU :( brzmienie jest poprostu wyśmienite... sam siebie nie słysze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Może spróbuj nasmarować wentyla jak masz 4600 RPM. Może taki wentyl. Podaj jakiegoś linka, nazwe, cokolwiek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 zmieścić się zmieści... tylko jak się to montuje? Obudowa spora (w podpisie link do niej) 1573460[/snapback] Z coolerem dostaniesz instrukcje w PL i z obrazkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...