Skocz do zawartości
4rch0n

Obroty Na Cpu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie…

Mój wiatrak ma non stop ~2600 obrotów na sekundę. Nawet jak temp. procka wynosi 55-65 stopni on nadal trzyma się tej wartości. Pamiętam, że kiedyś obroty podchodziły pod 2900 i wyżej… nie wiem czy to wina zmienionego biosu czy jeszcze coś innego.(bios oczywiście mam najnowszy, a w nim i przy kontrolowanych obrotach jak też przy niekontrolowanych obroty 2600)

Z gry thx za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie thx za link...

tylko jak mam zdjac sam cooler bez sciagania radiatora?(mam booxowy cooler na zatrzaski (takie dwie dźwignie))

1571218[/snapback]

No raczej nie zdejmiesz samego wentyla, musisz cały cooler zdiąć i rozmontować.

Jeżeli nigdy tego nie robiłeś to nie ma się czego bać, montaż/demontaż coolera na intelach to małe piwo można to robić z zamkniętymi oczami.

No i jak już zdecydujesz się na wymianę coolera na coś lepszego to będziesz miał wprawę. :D

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz te chłodzenie? Jak na boxowe od pentium to troche mało obrotów. Ja z moim boxowym mialem taki problem, ze łożysko sie zatarło, i zaczęło taką temperature od tarcia wytwarzać że sie zmniekształcił wentylator, i w końcu sie zatrzymał. Jaki go chcioałem zdjąć, to nie mogłem bo parzyło okropnie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji na pewno pisze. Najplardopodobniej będzie potrzebna zmiana podstawki do mocowania radiatora na metalową, taka będzie w zestawie. To na pewno prosta sprawa

1573358[/snapback]

Sprawa może się okazać nie taka prosta jak się wydaje jak się okaże że cooler się nie mieści pod zasilaczem albo zahacza o NB, więc należy zwrócić uwagę że ten pentagram ma prawie 12cm średnicy więc lepiej dokładnie wymierz ile masz miejsca na MoBo.

A co do smarowania wentyli to olej silnikowy się nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi