Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie//

Czy uzywanie na codzien semprona 3000+ podkreconego do 2800mhz na 1,7V nie jest zbyt hardocowe zeby mu zaszkodziło?

Nobo moja płyta dopiero powyzej HTT 310 zaczyna pracowac stabilnie, na 2700mhz nawet na 1,85V nie jest stabilnie. Oczywiscie procek chwilowo chłodzony boxem a potem WC.

Dołączona grafika

omfg ! 1.85V na boxie ;]..... lubisz ryzyko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj bawiłem się jeszcze troche moim sempronem - 2,7Ghz 1,65v bios - wywalił po 42 minutach :(

2,6Ghz 1,55v bios - wywalił po 6,5h :/

testowane sp2004 large ftt

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj bawiłem się jeszcze troche moim sempronem - 2,7Ghz 1,65v bios - wywalił po 42 minutach :(

2,6Ghz 1,55v bios - wywalił po 6,5h :/

testowane sp2004 large ftt

testuj proca na small ftt - wtedy wywali sie pewnie jeszcze szybciej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zainteresowałbym się sekcją zasilania procka na płycie."

yy nie rozumie tego

i jeszcze co do zasilania.. nie wiem czy moge tu o tym pisac bo to temat AMD a ja o grafice chce wtracic.. bo gdy gram sobie np. w nfs_mw gra chodzi plynniutko na max detale 1024x768 i mam zawsze co jakis czas takie przycinki dlugie na jakies 5-10s, obraz stoi w miejscu a dzwiek takrze i wychodzi ostry mix .. drazniace jest to.. mam pasywne chlodzenie ale jeszcze dalem na nia 120x120 wentyl i wstawilem wydmuciach!acy z obudowy .. maxymalna temp to jakies 65C po jakims godzinnym graniu, czy to tez moze byc wina zasilania?

i czy jesli mam taka rozbierznosc w napieciu czy jest to powod do dania go na gwarancje potem gdy wymienia poprosic o siano? czy moze stac sie cos mojemu prockowi?

Edytowane przez Jooseeph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zainteresowałbym się sekcją zasilania procka na płycie."

yy nie rozumie tego

i jeszcze co do zasilania.. nie wiem czy moge tu o tym pisac bo to temat AMD a ja o grafice chce wtracic.. bo gdy gram sobie np. w nfs_mw gra chodzi plynniutko na max detale 1024x768 i mam zawsze co jakis czas takie przycinki dlugie na jakies 5-10s, obraz stoi w miejscu a dzwiek takrze i wychodzi ostry mix .. drazniace jest to.. mam pasywne chlodzenie ale jeszcze dalem na nia 120x120 wentyl i wstawilem wydmuciach!acy z obudowy .. maxymalna temp to jakies 65C po jakims godzinnym graniu, czy to tez moze byc wina zasilania?

sekcja zasilania cpu - mosfety/kondensatory na około socketu...A Twój problem z NFS:MW jest spowodowany tym ze gra jest juz tak zrobiona, prawie kazdy ma zacinki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.. co do kondensatorow to mam patrzyc czy nie sa nabrzmiale? czy co..? bo chyba jak sam wymienie to strace gwarancje.. i czy jesli mam taka rozbierznosc w napieciu czy jest to powod do dania go na gwarancje potem gdy wymienia poprosic o siano? czy moze stac sie cos mojemu prockowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.. co do kondensatorow to mam patrzyc czy nie sa nabrzmiale? czy co..? bo chyba jak sam wymienie to strace gwarancje.. i czy jesli mam taka rozbierznosc w napieciu czy jest to powod do dania go na gwarancje potem gdy wymienia poprosic o siano? czy moze stac sie cos mojemu prockowi?

Rozbierzności napięć nie są winą procesora, a jedynie tego co go zasila :P No popatrz na kondensatory, jak są jakies nabrzmiałe to masz odpowiedz co odpowiada za takie skoki...a z drugiej strony, moze byc wszystko ok, a jedynie program pokazuje jakies dziwne napięcia, zeby miec wiarygodny odczyt pozostaje zmierzyc miernikiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na plycie nic nie ma.. wydaje mi sie ze zasilanie .. wszedzie gdzie czytam to pisza ze to lipa.. moge je dac na gwarancje czy nie ma powodu? bo moze bym wymienil na cos innego jak by mi oddawali nowe..:D

Nie licz na wymiane na inną mobo jezeli Twoja jest u dystrybutorów :P Nawet jak Twoja płyta jest uszkodzona, kup nowy zasilacz, bo na tym Tracerze w koncu cos spalisz, może pół kompa, moze cały....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mój proc jest dziwny hehe

na 2,6GHz

1,42V nie stabilny

1,44V stabilny

1,46V nie stabilny...

A co z temperaturą? Może krzywa czapka?...na wyższym napięciu powinien być stabilny, chociaz kto wie co w rdzeniu piszczy ;]

Brak IHS :] możliwe że na wyzszym napieciu sie bardziej grzeje...choc nie bo jak zwalnialem jeszcze obroty na chłodzeniu procesora to na 1,44V ciągle stabilny...nie kapuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ostatnio semprona 2800+ 0608, i zdziwiłem się, bo nie powodował żadnych errorów w SP2004, tylko....następował freez :blink: nie udało mi sie doprowadzić do resetów/blue screenów/errorow w sp2004/Spi po prostu FREEZ...dziwne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś ma jakąs instrukcje sciągania ihsa z procka??

W czwartek powinienen miec juz całe wc i chce bez ihsa, na bloku jest trudniej ukruszyc jądro niz na boxie, dlatego sie nie boje. Aha i czy jak go sciągne to potem moge go zpowrotem załozyc? I czy jak teraz smiga na 2700mhz na 1,7V to bedzie smigał tak samo tylko gdzies na ok 1,65V?? Lipny egzemplarz mi sie trafił, ale niedługo kupuje dla siostry takiego samego sempa wiec go przetestuje u siebie i najwyzej cwanie podmienie, bo moja siostra nie bawi sie w oc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czwartek powinienen miec juz całe wc i chce bez ihsa, na bloku jest trudniej ukruszyc jądro niz na boxie, dlatego sie nie boje. Aha i czy jak go sciągne to potem moge go zpowrotem załozyc? I czy jak teraz smiga na 2700mhz na 1,7V to bedzie smigał tak samo tylko gdzies na ok 1,65V?? Lipny egzemplarz mi sie trafił, ale niedługo kupuje dla siostry takiego samego sempa wiec go przetestuje u siebie i najwyzej cwanie podmienie, bo moja siostra nie bawi sie w oc ;)

eh...kilka pozycji nizej jest sześcio stronicowy temat o zdejmowaniu IHSa <_<

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.dzikie.net/index.php?action=show_temat&id=18406 poradnik :)

Po zdjęciu IHS'a raczej nie będzie chodził na niższym napięciu, co najwyzej dostanie paredziesiąt MHz więcej ;)

Da się spowrotem założyć IHS'a ale przeważnie krzywo wychodzi :lol: :-P

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to prawda ze procki powyzej 3000+ sie strasznie lipnie kręcą?? bo mam do kupienia 3100+ ale oczywiscie nie mam mozliwosci sprawdzenia oc przed kupnem.

Kręca sie tak samo jak nizsze modele, ten sam rdzeń, więc o co chodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to prawda ze procki powyzej 3000+ sie strasznie lipnie kręcą?? bo mam do kupienia 3100+ ale oczywiscie nie mam mozliwosci sprawdzenia oc przed kupnem.

jak masz możlwiośc sprawdzenia to sprawdzaj :lol: i jak dobry to bierz... Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie nie mam mozliwoscie wiec bede kupowac w ciemno, bo musze kupic jakis na s754 dla siory, moze jej sprzedam mojego sempa a sobie kupi jakiesog Athlona 64, co o tym myslicie, czy Athlon sie spisze lepiej?

a sorx źle przyczytałem :lol: jakiś dzisiaj dziwny dzień mam :lol: :-P

hmm możesz wylookać jakiegoś Sempa z 06 roku , a do Athlona nie warto dopłacać ;)_

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zdjęciu IHS'a raczej nie będzie chodził na niższym napięciu, co najwyzej dostanie paredziesiąt MHz więcej

Da się spowrotem założyć IHS'a ale przeważnie krzywo wychodzi :P

Wcale nie :P To zalezy od procka... ja znowu nie dostałem MHz'a wiecej tylko niższe vcore... 280x9 z 1.4 na 1.375 zjechałem... a 300x9 na 1.6V robiłem, a teraz prime na 1.525 śmigał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co myślicie o zmianie Semprona 2500+ (300x8) na Athlona64 3000+ (NewCastle) ? Musiałbym do tego dopłacić ok 100zł. Nie wiem tylko na ile kręci się ten Athlon. Jakby szedł na 2,5Ghz to chyba warto co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co myślicie o zmianie Semprona 2500+ (300x8) na Athlona64 3000+ (NewCastle) ? Musiałbym do tego dopłacić ok 100zł. Nie wiem tylko na ile kręci się ten Athlon. Jakby szedł na 2,5Ghz to chyba warto co?

albo sie pomyliles albo jestes cudotworcą...mnoznik 8x w sempie 2500+? jesli sie pomyliles i robi 7x300 to sie imo chyba opłaca...wiecej cachu a sadze ze bedzie sie podobnie krecic tzn te 2,2ghz winien robic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale masz 512kb cachu C&Q tylko w sumie czy opłaca sie dokładac 100zł... zrob tak jak ja: sprzedaj swojego na allegro doloz do identycznego 5zł i pewno trafisz cos lepszego :D

ja mialem 400MHz za 5zł i przejscie sie na poczte i do sklepu i chwile klepania textu na aukcji :D a nowe sempy generalnie wszystkie sie przyzwoicie kreća...bynajmniej napenwo lepiej niz ten Twoj bo masz padake!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi