pcmaniaczek Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 już miałem kupić 80 gb samsunga .... i bym kupił gdyby nie to że przeczytałem na forum compaq że mój pc : compaq deskpro en P667 z płytą intel 815 nie obsłuży dysku większego niż 32 gb , czy to nie dziwne ?? :blink: :mur: z tego powodu zamierzam kupić kontroler np. avacsa albo minta z raidem lub bez ata 100 używe albo nówke 133 , no chyba że kupie sata i dysk do tego też sata .... tylko czy będzie możliwość użycia tego dysku jako głównego tak aby dało sie na nim zainstalować windowsa xp,bootować z niego itp ??? nie będzie żadnych problemów ?? ps: ta płyta intela nie ma możliwoścci startowanie z kontrolera scsi .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmaniaczek Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 nikt nie doradzi ??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 To jest Compaq ... musisz sprawdzić czy BIOS można ustawić na start ze dysku SCSI (tak są rozpoznawane te kontrolery). Nie pomogę więcej, nie znam tego modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmaniaczek Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 niestety nie ma opcji startu z scsi :/ . to troche dziwne że płyta na i815 i to firmowa intel/compaq nie widzi większych dysków jak 32 gb :| ale jak podepne kontroler i dysk , i będzie ten dysk używany jako nie systemowy tylko np. z filmami to bedzie działać mam nadzieje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Można zrobić taki wałek, że w biosie masz włączony dysk mniejszy, a ten duży jako None, brak, czy jak tam masz, tak żeby był wyłaczony w biosie. W momencie kiedy system wystartuje i się uruchomi tamten dysk powinien być widoczny bez ograniczeń w systemie, ale najlepiej jakbys najpierw sprawdził. Ja tam miałem na starej płycie, limit 32 GB ale TYLKO w biosie :P więc tam poza moją 30 GB reszta była jako None, a system sam sbie wykrywał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmaniaczek Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 a jaka jest szansa że wykryje dysk 160 ata ??? kurcze chciałbym tak zrobić żeby kupić dysk sata,i kontroler i zeby system sie z tego bootował .... ale w biosie nie ma opcji startu z scsi ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Nie mozesz aktualizowac biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...