case Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 taki pomysl mi dzisiaj kolega dal po co sie meczyc z rezystorem wystaczy wpiac "-" na +5 a "+" na +12 i mamy 7V roznicy miedzy nimi :D co wy na to 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 WOW to zes nas zaskoczyl, kurde no nigdy bym na to nie wpadl 8) Nie gniewaj sie stary ale ten sposob jest tak samo stary jak o/c i ameryki nie odkryles. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 wiem ze to stare tylko pytam czy ktos tego uzywa ? jest jakies niebezpieczensto ze cos spale ;) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 no nie wiem czy nie obciążysz zasiłki ja dzisiaj kupiłem rezystor sprzedawca mi w sklepie elektronicznym doradził i teraz wiatraczki na grafie i płycie śmigają sobie na 7V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 na forum znalazlem takie cos : McBenner napisał: A nie mozna podlaczyc czerwonego (lub zolteg) kabla z wiatrak to 12 V i masy do 5 V tak aby otrzymac 7V? mozna - zamiast masy dajesz +5V - ja nie uzywam od jakiegos czasu bo "na moich oczach" kumplowi zjaral sie przez to zasialcz i MoBo - po prostu wentylatorek z niewyjasnionych przyczyn zatrzymal sie i zaczal sie grzac potwornie w srodku na zwoju silniczka az zaczal sie topic, zrobilo sie zwarcie i na linnie z napieciem +5V poplynelo +12V ... reszta jest oczywista a kumpel mi mowi cos takiego : to jakas bardzo malo prawdopodobna awaria ja tak stosuje od dawna i znam duzo ludzi co tez tak robia poza tym +12v nie ma takiej wydajnosci pradowaej zeby tak podniesc napiecie na zasilaniu +5 - praktycznie od razu przeciazeniowe zabezpiecznie wylaczy zasilacz ( z tego co pamietam jak to jest w zasilaczu ATX) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Tez stosuje od dawna ten sposob i jest wszystko cacy gdy jest dobrze. Jezeli masz dobry zasilacz markowy to prawdopodobnie gdy cos niedobrego stanie sie z wiatrakiem to zabezpieczenia zadzialaja lecz gdy zasilacz jest watpliwej "marki" to moze sie zdazyc ze pozegnasz sie z plyta i byc moze nawet z cala reszta wyposazenia komputera. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 zgaduje ze codegen to nie jest markowy zasilacz ;) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Ale na pomysł wpadłes case :lol: :lol: :lol: może jeszcze nobla dostaniesz :D :D :D :D A co do zwarcia, to mnie zdarzyło się zetknąć 12V i 5V juz kilkanaście razy, ale inc się nie stało, bo zasilacz momentalnie odciął dopływ prądu (szybki sposób na wyłaczanie kompa :). Ja nie używam 7V, bo wole 5V (cichsze), a jak chcę wychłodzić, to daję 12V (mam panel do wiatraków 12V/5V). Wiatrak na grafie mam podłączony do FanMate'a i chodzi na 4500RPM zamiast 6000RPM (Crystal Orb). Niesamowite, że nawet na 4500RPM chłodzi tak grafę, że nie jest gorąca z drugiej strony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Hmmm ja jade na 7V montowanych z kabli do HDD i nie było problemów z jakimiś zwarami czy cos :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 po co sie meczyc z rezystorem ... wlasnie jak ktos nie umie wyliczyc tokupuje diode Zenera 4V7 (4.7V) i podlacza do czerwonego kabelka zaporowo (kreseczka w strone zasialania a nie wentylatorka) i do wentylatora dociera prad okolo 7.3V tylko trzeba pamietac zeby kupic diode o mocy okolo 2x wiekszej niz to wynika z wzoru napiecie odlozone na diodzie * natezenie pradu zasialacego wentylatorek = minimalna moc diody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 heh nie smiejcie sie ale z elektroniki to ja cienki jestem i to dla mnie bylo fajne rozwiazanie :D :D znajdzie sie jakis odwazny i podlaczy na codegenie 300W 5 i 12 V i zobaczy czy cos sie spali czy sie wylaczy :twisted: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Wiecie, co, w ogole Codegena nie powinno nazywac sie zasilaczem :-). Ja mialem stycznosc z 6 codegenami z czego 3 nie dzialaly, w tym 2 od razu nie dzialaly a jeden spalil sie po godzinie. Wiec nie potrzebuja wcale zwarcia zeby sie zwalic. Tym niemniej mi na moim codegenie, tez raz udalo sie przypadkow :P doprowadzic do zwarcia i wylaczyl sie komp. Po ponownym uruchuchomieniu bylo juz spoko, tak jak wczesniej. A jesli idzie o podlaczanie wiatrakow pod 7V, to nie widze przeszkod, ja wielokrotnie tak ustawialem moje sunony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...