Skocz do zawartości
case

latwe uzyskanie 7V :) na wiatraczku

Rekomendowane odpowiedzi

na forum znalazlem takie cos :

McBenner napisał:

A nie mozna podlaczyc czerwonego (lub zolteg) kabla z wiatrak to 12 V i masy do 5 V tak aby otrzymac 7V?

mozna - zamiast masy dajesz +5V - ja nie uzywam od jakiegos czasu bo "na moich oczach" kumplowi zjaral sie przez to zasialcz i MoBo - po prostu wentylatorek z niewyjasnionych przyczyn zatrzymal sie i zaczal sie grzac potwornie w srodku na zwoju silniczka az zaczal sie topic, zrobilo sie zwarcie i na linnie z napieciem +5V poplynelo +12V ... reszta jest oczywista

a kumpel mi mowi cos takiego :

to jakas bardzo malo prawdopodobna awaria

ja tak stosuje od dawna i znam duzo ludzi co tez tak robia

poza tym +12v nie ma takiej wydajnosci pradowaej zeby tak podniesc napiecie na zasilaniu +5 - praktycznie od razu przeciazeniowe zabezpiecznie wylaczy zasilacz ( z tego co pamietam jak to jest w zasilaczu ATX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez stosuje od dawna ten sposob i jest wszystko cacy gdy jest dobrze. Jezeli masz dobry zasilacz markowy to prawdopodobnie gdy cos niedobrego stanie sie z wiatrakiem to zabezpieczenia zadzialaja lecz gdy zasilacz jest watpliwej "marki" to moze sie zdazyc ze pozegnasz sie z plyta i byc moze nawet z cala reszta wyposazenia komputera.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na pomysł wpadłes case :lol: :lol: :lol: może jeszcze nobla dostaniesz :D :D :D :D

A co do zwarcia, to mnie zdarzyło się zetknąć 12V i 5V juz kilkanaście razy, ale inc się nie stało, bo zasilacz momentalnie odciął dopływ prądu (szybki sposób na wyłaczanie kompa :).

Ja nie używam 7V, bo wole 5V (cichsze), a jak chcę wychłodzić, to daję 12V (mam panel do wiatraków 12V/5V).

Wiatrak na grafie mam podłączony do FanMate'a i chodzi na 4500RPM zamiast 6000RPM (Crystal Orb). Niesamowite, że nawet na 4500RPM chłodzi tak grafę, że nie jest gorąca z drugiej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co sie meczyc z rezystorem ...

wlasnie jak ktos nie umie wyliczyc tokupuje diode Zenera 4V7 (4.7V) i podlacza do czerwonego kabelka zaporowo (kreseczka w strone zasialania a nie wentylatorka) i do wentylatora dociera prad okolo 7.3V

tylko trzeba pamietac zeby kupic diode o mocy okolo 2x wiekszej niz to wynika z wzoru napiecie odlozone na diodzie * natezenie pradu zasialacego wentylatorek = minimalna moc diody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nie smiejcie sie ale z elektroniki to ja cienki jestem i to dla mnie bylo fajne rozwiazanie :D :D

znajdzie sie jakis odwazny i podlaczy na codegenie 300W 5 i 12 V i zobaczy czy cos sie spali czy sie wylaczy :twisted: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, co, w ogole Codegena nie powinno nazywac sie zasilaczem :-). Ja mialem stycznosc z 6 codegenami z czego 3 nie dzialaly, w tym 2 od razu nie dzialaly a jeden spalil sie po godzinie. Wiec nie potrzebuja wcale zwarcia zeby sie zwalic. Tym niemniej mi na moim codegenie, tez raz udalo sie przypadkow :P doprowadzic do zwarcia i wylaczyl sie komp. Po ponownym uruchuchomieniu bylo juz spoko, tak jak wczesniej. A jesli idzie o podlaczanie wiatrakow pod 7V, to nie widze przeszkod, ja wielokrotnie tak ustawialem moje sunony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...