Skocz do zawartości
ALEX-77

Jezu uszkodziłem płyte ABITA

Rekomendowane odpowiedzi

Ale tragedia dzisiaj przyszła do mnie paczka z Polbrasu z nowiutka płytą ABIT ST6 i gdzu zakładałem procesor uszkodziłem scieszkę tak tragicznie że aż pod podstawke procesora jezu co robicczy to mi gdzies naprawią ??scieszki praktycznie niewidac :( jestem załamany jak włączam kompa to cały czas piszczy przerywanie głosniczek systemowy i nic sie nieładuje o boze co robic ?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o zesz w morde no nie wiem co ci tu poradzic,

mozesz ja komus opchnac na allegro albo sciemniac kolesiom z polbrasu ze plyta byla juz mechanicznie jebnieta wczesniuej ale raczej w te bajki nie uwierza, jest jeszcze 3 opcja- jak znasz jakiegos elektronika to moze jakos to naprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o zesz w morde no nie wiem co ci tu poradzic,

mozesz ja komus opchnac na allegro albo sciemniac kolesiom z polbrasu ze plyta byla juz mechanicznie jebnieta wczesniuej ale raczej w te bajki nie uwierza, jest jeszcze 3 opcja- jak znasz jakiegos elektronika to moze jakos to naprawi

No włąsnie elektronik powinien coś poradzić jak niejest aż tak mocno pęknięta :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zjebałeś sprawe.Takich żeczy samemu się nierobi jak się niema doświadczenie!!Nietwierdz że ja je mam ale elektronik to powinien zrobić.Faktycznie sprawa jest prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>a, ja gdyby coś się takiego stało to bym sie wqrwił nieźle.A co jeszcze zpieprzyłeś jak chciałeś sam zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary ja zrobiłem dokłądnie to samo!!! Na chama przejechałem ścoeżke zapinką..... niestety musiałe płytke wymienić ;/ bo pod sockieta to sie trudno dostać...znaczy nie pod ale tam pod tego "dzyndzla" pod zapinke... ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scieszka minimalnie wystaje z pod socketa a do tego małego scaleka to nie problem dojsc może igiełkową dało by rade cos zrobic jeszcze no nic mosze rano płyte pod pache i do jakiegos elektoronika z nią ,ale najdziwniejsze jest to że jak założyłem spowrotem mojego ECSa to odziwo objaw był ten samale po parokrotnym resecie załadował sie sam niewiem co o tym myslec moze ta scieszka to nic takiego ,zreszta sam już nic niewiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej tu jesus ;) wybaczam Ci bo abit suxx:) hyhy a tak powazniej to jak rozebralem do naga swojego athlonika k7 slot a i przelutowywalem rezystorki smd (cholera takie maciupkie byly ze hej) to mi odpadl kawalek sciezki i tez mialem stracha - na szczescie nie byl to dlugi fragment wiec dolutowalem normalnie - mimo to wiecej sie w to nie bede bawil bez porzadnej odsysarki do cyny :) mozna przerwana sciezke zregenerowac lakierem przewodzacym tylko nanos go jakas cienka koncowka - nie wiem jak szeroka ta sciezka badz sciezki - ale wszystko jest do zrobienia:) a lakier kosztuje jakies 20 zl mysle moze nawet mniej:) lutownica (mam nadzieje ze nie transformatorowa lutowales bo to gowno nie nadaje sie w ogole do lutowania elektroniki bardziej nazwalbym to urzadzenie odklejaczem sciezek i przegrzewaczem ukladow:P) to sie nie ma co bawic jesli nie ma miedzi pod rysa i sciezka jest przerwana na dlugim kawalku. lepiej kupic wyklejki regeneracyjne - gotowe sciezki z miedzia naklejane - jest to w katalgu elfy i dobrych sklepach elektronicznych lub wyzej wspomniany lakier - wybor nalezy do Ciebie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno:) mam nadzieje ze nie zaryles gleboko bo laminat pod plyty jest wielowastwowy i jesli tylko wierzchnia czesc ulegnie zniszczeniu to sa jakies szanse na uratowanie jesli glebiej zaryles to niezly z ciebie kret i szanse na uratowanie mobo sa niewielkie ;) a co do serwisu to nie sadze aby Ci sie oplacalo oddawac - zaplacisz pewnie ze 100 zl minimum - robocizna kosztuje (no chyba ze to jakis naprawde uczciwy serwis) . jesli uszkodzona jest tylko jedna sciezka to sprobuj sam wlasnymi silami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedyś się śrubokręt "odczepił" z zapinki i przejechałem pięknie po swoim Shuttle AK31 v.3.1, ale to była tfarda sztuka. Nic jej sie nie stało mimo kilkucentymetrowej rysy :mrgreen:

te shuttle sa odpore mi jak raz srubokret zjechal pojechal po mobo i udezyl w pamiatke ze sie ukruszyla ale wszystko dziala :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzięki limerro za porade z tym lakierem niewiedziałem że takie cos istnieje musze zaraz do elektronika podskoczyc a jeżeli chodzi o ryse to tak mocno nie zajechałem zeby na druga strone przejechac poprostu scieszke przeciołem tylko że tak nieszczęsnie ze pod samym socketem i minimalnie wystaje z pod niego tak ze z lutowaniem raczej niema szans juz no chyba ze jakąs igiełkową .

pozdrawiam

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki :? za kondolencje zaniosłem jusz do elektronika tą płyte powiedział hmmm... cięszko bedzie ale moze da sie tę scieszke odbudowac ale co ciekawe to on muwi że bez tej scieszki to i tak powinna ta płyta działac bo to jest tylko jakies zabespieczeni przeciw przepięciowekture sa dookoła procka to ciekawe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam to znowu ja "NIESTETY" elektronik spisał sie na medal naprawił mi tą scieszke ale: :? gdy podłączyłem płytę do kompa to odziwo poszło hurrraaa tylko odziwo pamieci RAM pokazywał mi za mało wszedłem do BIOSA mmm... Soft menu III no pięknie no ale ta pamięc acha no i system mi sie niechciał załadowac wyskakiwał jakis błąd no nieważne muwie sobie system nanowo zainstaluje bedzie git zrestartowałem kompa iii i nic [gluteus maximus] blada znowu Monitor się nie włącza a głosniczek systemowy tylko piszczy nic sie nie ładuje to już chyba koniec teraz to już naprawde niewiem co jest z ta płytą podejzewam no i tak jak elektronik mówił że "To nie jest wina tej scieszki bez niej powinna chodzic tez " ze ta płyta jest poprostu uszkodzona w inny sposób a to ze uszkodziłem tą scieszke poprost mnie zmyliło no cuż ale teraz to ja nic już niezrobie :( :( :( :(

Pozdrawiam

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja upieklem kiedys jedna AGOIE. A wiecie jak ? :) Zakladalem WB i wpadlem na pomysl skoro bedzie cichy komp to wlutuje rezystorek w kabelek od wiatraka w zasilaczu. Podlaczylem wszystko cacy, WB nie zalozylem na CPU. I nie bylem pewny czy dobrze podpialem kabelki i czy wiatrak zamiast wydmuchiwac powietrze z zasilacza czy nie zasysa. No wiec wtyczke wlozylem jakby nigdy nic, POWER ON i cos mi wali w pokoju... Mysle sobie to chyba krzem :) Patrze na stol lezy radiator z WB ... ups, ktorys z nich powinien byc w innym miejscu :) AGOIA upiekla sie w okropnych czelusciach :D Taki bezsenz zrobilem ze potem chcialem zoabczyc czy dziala i podczas zdejmowania z niedzialajacego cpu Volcano7 odskoczyl mi radiator (strasznie mocny kips) i chlasnal w jadro CPU, gdzie odpadlo z pol milimetra na rogu i dlatego nie chcieli mi ludzie uznac reklamacji :)

Oczywiscie nie bylo widac ze umarl w czelusciach, tylko ze rog jest ukruszony :(

BTW : Najlepsze jest to, ze jeden z moich znajomych usmazyl procka zaraz po polaczeniu mostkow. Nie wiem jak to zrobil, jest zdolny ale spalily sie okolice mostkow :) Ja nie wiem moze on wszystkie mostki laczyl hhyhyhhy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi w dzien kiedy kupilem sobie chlodzenie na HDD to mi sie na zlosc wypalila dziura w dysku od spodu - ale ironia losu heh tyle dumy i smrodu :) ale mialem farta spalilo sie co mialo sie spalic a barracuda nadal smigala:) w kazdym badz razie dzieki temu kupilem 80 gb barracude 4 hyhy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kiedys tka mialem kupilem lakier bezbarwny do panokci zamalowalem jakos ( nic nie bylo widac) do serwisu sciema i dali mi nowa

PS.

A z tym Allegro ... szkoda ze na tym swiecie sa buraki...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sie zaraz w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ie i pójde do sklepu po ASUSA ale kurna 488zł :x troche dużo ale słyszałem ze ta płytka jest super do podkrecania ASUS TUSL2-C FCPGA2 TUALATIN I815EP ATX co o niej sądzice ? lepsza nisz ABIT ST6 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sie zaraz w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ie i pójde do sklepu po ASUSA ale kurna 488zł  :x troche dużo ale słyszałem ze ta płytka jest super do podkrecania ASUS TUSL2-C FCPGA2 TUALATIN I815EP ATX co o niej sądzice ? lepsza nisz ABIT ST6 ?

mysle, ze mozesz ja gdzies kupic duzo taniej. bo za ta kase, to nie ma sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sie zaraz w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ie i pójde do sklepu po ASUSA ale kurna 488zł  :x troche dużo ale słyszałem ze ta płytka jest super do podkrecania ASUS TUSL2-C FCPGA2 TUALATIN I815EP ATX co o niej sądzice ? lepsza nisz ABIT ST6 ?

hmm ciezka odpowiedz na to pytanie jest

plyty przez wielu zachwalane ale teraz asus ma jedna przewaga:

teren wokol socketa jest pokryty plastikowa oslona z dwoch stron wiec nie uszkodzisz sciezek (choc w cusl2-c przejechalem srubemi nic si enie stalo)

dalej na tusl2-c chodzi na pewno fsb 170 (memorki na 130)( w sieci ludzie uzyskalo na procku z otwartym mnoznikiem fsb 200!! )

dalej mozna ustawic napiecie 3.3 w zakresach 3.40 3.65 (umnie stabilne jak skala 3.71 :) ) napiecie to tesz powoduje podbicie napiecia na memorkach karty graf zatem ich latwiejsze i bardziej efektowne krecenie

w porownaniu do abita kondziorow nie trzeba wymieniac

mam piekna niebeiska dioda (zmieniona)

i wszystkie inne zaltety i815ep swietna stabilnosci mozliwosci krecenia tesh moj wynik mowi sam za siebie na allegro za okolo 250 mozna znalesc

nikomu nie pomagam sprzedac ale patrz albo tutaj

to tyle co mialem do powiedzenia jak dla mnie to po prostu warto sprzet oparty o ta plyte jest na prawde szybki

jak masz pytania do plyty to wal smialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Grzybu i reszcie za porady. A co sądzisz(e) o ABIT SA6 Raid !! mogę kupiz nowa za 400żł ma grafe na pokładzie i dzwięk no ale to nieważne wazny jest ten raid tylko niekumam zabardzo oco chodzi w tym Raidzie wiem ze można podłączyc 2 twardziele no i co dalej co to daje ten raid??

Pozdrówka

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest kilka rodzai rajdu rajd to maciez

i tak mozesz miec (potrzeba minimum 2 twardzieli taka sama pojemnosc najlepiej ten sam model)

na jednym pracujesz a na drugim mas lustrzana kopia (mirror chyba sie nazywa) bezpieczenstwo na maxa

albo 2 dyski ale dziela sie na polowe operacjami i nie ma mowy o dzialaniu na jedmym

typu zapisujesz cos to polowa na jednym i polowa na drugim dysku

daje mysle ze od 15-40% kopa na operacjach dyskowych moze wiecej ale osobiscie uwazam ze do doma niepotrzeba i wg mnie szkoda doplacac ale to tylko moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...