Argennto Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Takk sie zastanawiam czy jest sens wymiany tego T-Breda na Bartona .... Patrząc na testy obu proców z tym samym zegarem wydajnosć jest mniej więcej jednakowa czasem minimalnie o kilka % na korzyść Bartona < który ma o 256 KB więcej L2 !! > i jeszcze co do oznaczeń Barton 3200+ zegar 2200 Mhz a T-Bred aby uzyskać taki P_Rating < 3200+> potrzebował by już zegara 2500 Mhz .... to o 300 Mhz więcej .... i jestem przekonany że ten T-Bred we wszytkich testach będzie wyrażnie szybszy niż ten Barton 2200 Mhz < mimo iż by posiadały te same oznaczenia 3200+ > aktualnie posiadam T-Breda podkręconego do poziomu 2400 Mhz co daje 3100 + i mam pytanie czy oplaca sie wymieniac tego proca .... na dobzre kręcącego się Bartona na którym uzyskam coś ok 2500 Mhz < 3800+ > ?? dlazcego dodatkowe 256 KB Cachu tak mało daje ..?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 2,4GHz to juz całkiem dobry wynik, i jeśli nie jarasz się markami i innymi testami syntetycznymi to pomiędzy 2,4 i 2,5 nie zauważysz różnicy (wyjątkiem mogą być jakieś specjalistyczne programy liczące które jakimś cudem mają na tyle krótki kod że zmieści się w L2 Bartona to wtedy one znacznie przyspieszą, ale tego typu programy to głównie właśnie testy syntetyczne). IMHO Jeśli chcesz teraz zmieniać proca to tylko ze zmianą platformy ma AMD64. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 to po co te całe oznaczenia 3200+ ?? czy Barton 2500 ( 3800+) ma wydajność porównywalną z PIV 3.8 Ghz !!?? gdy by miał czyli teoretycznie Thoroughbred taktowany zegarem 2500 Mhz też by wydajnością dużo nie ustępował ... Bo cały ten P_Rating to porównanie do Pentiumów z te go co wiem , inaczej ma się sprawa z Sempronami które są porównywalne z Celeronami .. sam jużdo końca nie wiem jak to jest z tymi oznaczeniami .... a czy Thoroughbred 2800+ jest tak sam owydajny jak AMD64 2800+ ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 to po co te całe oznaczenia 3200+ ?? czy Barton 2500 ( 3800+) ma wydajność porównywalną z PIV 3.8 Ghz !!?? gdy by miał czyli teoretycznie Thoroughbred taktowany zegarem 2500 Mhz też by wydajnością dużo nie ustępował ... Bo cały ten P_Rating to porównanie do Pentiumów z te go co wiem , inaczej ma się sprawa z Sempronami które są porównywalne z Celeronami .. sam jużdo końca nie wiem jak to jest z tymi oznaczeniami .... a czy Thoroughbred 2800+ jest tak sam owydajny jak AMD64 2800+ ?? 1594209[/snapback] spokojnie!! :) Te oznaczenia to chwyt reklamowy AMD. Model 3200+ ma to swoje oznaczenie, ponieważ AMD chciało dotrzymać ostatnim bartonem kroku intelowi. Zastosowała wszystkie chwyty jakie tylko mogli aby zwiększyć ich wydajność tzn FSB 400 i ceche 512kB. Więcej niż 2,2GHz z K7 poprostu nie dało się wyciągnąć!! A ja gdybym chciał policzyć p-ratinh swijego bartona(którego nie mam;)) to zrobił bym tak, do 3200+(czyli 2200MHz) doliczał bym co 100MHz do ratingu setkę. czyli przykład, proc podkręcony do 2500MHz według mnie powinien mieć oznaczenie 3500+ no najwyżej 3600+ :D i to byłoby już w miarę odzwirciedleniem realnej wydajności. A z wydajnością T-bredów do A64 bo już inna historia, poprostu A64 np 3200+ jest poprostu średnio o 20 do w niektórych testach nawet 30 a w porywach 40% wydajniejszy!! :blink: poprostu K7 przy K8 to shit!!!!!!!! :D :D Taka jest prawda :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...