Skocz do zawartości
KosiMazaki

Wc By Mazak (podejscie Drugie)

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie dorwałem aparat i mogę zaprezentować kolejne wcielenie mojego kibla :P Kibelek generalnie nie przeszedł jakiś rewolucyjnych zmian. Doszła nowa pompa Hydor L30II oraz zmienił się blok z X3Ma na PX'a. Założenia pozostały te same jak w poprzednim czyli wydajnie, w miare możliwości estetycznie ale bez przesady :) i cicho. To ostatnie srednio wyszło bo Hydorek troszke buczy pomimo że jest dobrze odpowietrzony. Ośke też ma wporzo :). Pozostaje przywyknąc albo opier...c pianka budowlaną ...lololol. Przy następnym dopływie gotówki będzie trzeba wyłożyć cały środek gąbką i dla świętego spokoju wsadzić pompe CO. Węże Cellfasta 12x2 takie jak poprzednio, na nich 16mm sprężynki długości 15cm zrobione na zamówienie (thx Tofik...ekhm Trovao). Generalnie robione były z myślą o starym konfigu jeszcze jak NF7 siedział. Sprężyny miały pomóc zagiąć się wężowi z bloku CPU na NB ale w międzyczasie wskoczyłem na A64. Miałem ich nie wkładac ale po zakupie węży okazało sie ze są za miękkie i miały tendencję do zagniatania się więc je zostawiłem pozatym szkoda było je wywalić :).

Nagrzewka ta sama od Kadetta tyle że teraz dolutowałem kolanka miedziane żeby zyskać troszke więcej miejsca i naturalnie żeby latwiej węże naciągać. Kolanka "18tki" zostały nabite na orginalne rurki. Chciałem mieć pewność ze po zlutowaniu nic nie będzie ciekło i będzie to solidnie zrobione. Na nagrzewce ten sam Papst 172mm podpięty pod 5v zakryty kratka z kibla :D pomalowana na czarno. Kiedys jej nie było ale jak o 2 w nocy po ciemku wsadziłem przypadkiem sobie tam paluchy to sie bardzo zdziwiłem mówiąc delikatnie :P

W pompie zamocowane zostały "choinki" na wąż 16mm na gwint 1/2 (pasują idealnie), mosiężne, uszczelnione na silikon bo uszczelke mi wypuchało :/ Dodatkowo dmucha na nia wiatrak 80x80.

W PowerX'ie choineczki 14mm :) Bloczek offkors z topem po A64 i finami 0,5mm. Spód wyszlifowany żeby był równy i gładki. Połysk sobie odpuściłem bo to ma chłodzić pozatym i tak nie będę go widział. Założony na Arctic Ceramique, przykręcony na śruby M3 (tym razem idealnie się wkręciły w tą blachę co jest od od spodu płyty).

Rezik 0,4 litra ten sam co poprzednio tyle że zmienił położenie. BTW: Na powrocie do reza siedzi termometr (czarny trojnik).

To chyba wszystko, aha obecnie komp wygląda tak: MSI K8N Neo2, Winni 3200@2.4GHz na 1.45v, 2x256, X800XTPE z Silencerem i Audigy. Temperaturka wody max. 35C wiecej nie udało mi się nabić....narazie. temp na procku niby 51C ale mam bios 1.5 a jak wiadomo MSI miało problemy z odczytem temp. więc go olewam :P

A tu leżą >>>FOTKI<<<. (zdjęcie ostatnie robione telefonem dlatego takie syfiaste :unsure: )

Tak to wygląda, podsumowując układzik może nie wnosi wiele przełomowych rozwiązań ale działa wyśmienicie :D Uprzedzając pytania, shrouda narazie nie ma bo brakło kasy na materiały a sam Papst przykrywa dość dużą powierzchnię nagrzewki.

Mam nadzieję że się spodoba B)

Ps. Kable poukładane na tyle ile było to możliwe. Temp na "budziku" - ta dolna wody, górna to otoczenia.

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos mi sie nie podoba mocowanie nagrzewnicy (na plastikowych opaskach wisi), taka lekka prowizorka, i ten "shroud" kratka kiblowa, to tez nie pokrywa całej nagrzwnicy, wiec tracisz napewno na jej wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to wygląda jak prowizorka ale się sprawdza i jest dość solidna, a ta kratka to nie shroud tylko taka zaślepka (osłona), od nią jest już śmigło. Cieżko dorwac orginalnego grila, tylko na zamówienie cos ok 6 euro w dodatku 2 tygodnie czekania :/

Jak wydłubie jakiś fajny shroud który mi się tam zmieści to wtedy mocowanie bedzie inne. Poza tym sam Papst też ma z 1cm przerwy miedzy nagrzewka a smigłem bo taką ma konstrukcje (cięzko to wytłumaczyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne rozwiazanie z tymi sprezynami. Tez kiedys chcialem takie kupic, ale jak nie znalazlem w sprzedazy, to dalem sobie szybko spokoj. Jaki jest koszt jednostkowy takiej sprezyny? Chyba nie jest to drogie, prawda?

Co do mocowania nagrzewnicy, ja tam wcale nie uwazam to za prowizorke. Dosyc fajnie rozwiazane z tymi paskami. Przynajmniej nie lezy na zasilaczu a jakossie trzyma.

Ta kratka, mi sie raczej srednio podoba. Jedyne co dobre, ze chociaz ja pomalowales. Ale tam by pasowal fajny duzy grill moim zdaniem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa pomimo że jest duża to prawdę mówiąc jest mi w niej troche ciasno :P Teraz planuję wywalic jeden kabel IDE i podpiąć dysk przez przejściówke SATA pozatym w tym miejscu (za koszykami) musiałem upchac dość sporo kabelków łącznie z przejściówką 20>24 pin od wtyczki zasilającej. Na żywo lepiej wygląda...zaufaj mi B)

A Wc miało być bez szału bo wychodzę z założenia że to ma chłodzić a nie dobrze wyglądać ale mimo wszystko popracuję jeszcze nad estetyką bo straszyć też nie powinno :)

@narcyz

Koszt jednostkowy myślę że nie jest jakiś ogromny...

Co do kratki z kibla to napewno wyleci tylko musze wymyśleć lepszy patent. Traktuję ją jako eksperyment. A z grillami na 172mm wentyle dość ciężko, jeden facet za wycięcie pod wymiary zawył 50zl więc sobie odpuściłem. Myślalem nad zastosowaniem takiej siatki jak w zderzaki się wsadza ewentualnie jakaś fajna maskownica z głośnika. Narazie tak to zostawiam, jak wezmę się za shrouda to przy okazji rownież zmienie kratke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi