skinny500 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Na dyskotekach są takie lasery w których cały promień widać (bo np w tych zabawkach- breloczkach tylko punkt jest widoczny), istnieje coś takiego tylko duuuuużo mniejsze? Wpadł mi do głowy pomysł żeby w obudowiebyły widoczne takie wiązki lasera. Jaki może być tego koszt? Ile promieni takie urządonko wytworzy? Może jakieś linki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 na dyskotekach widać bo tam są dymiarki które wytwarzaja mgłe i na niej laser się zatrzymuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 nom właśnie jedyne wyjście zadymić obudowę :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Gapiłem się wideo z Qlimaxu, w miejscu z którego te wiązki lasera się wydobywają nie widać absolutnie żadnego dymu, co innego pod sufitem, tam jak najbardziej. A czy czasem w świetle UV nie będzie widać tych laserów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 No bo dym ma być wszędzie -_- przecież to laser człowieku, tego jedna mała cząsteczka wody nie zatrzyma :P a nawet odbije lub rozproszy, oczywiście nie tak jak lustro :D BTW jak ty chcesz podświetlić zielony laser światłem UV ? :D nawet nie potrafie sobie tego wyobrazić :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 hehe. dymaira to nie proble. przeciez codegena mozna nabyc za 15 zł na allegro :D twój pomysł jest to tu uzo mówic.. nierealny. mozesz próbowac z rozczepaianiem/skupianiem swiatła diody led. mzoe to cos da :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomize Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 laser to swiatło - tyle, ze skupione zeby je zobaczec musisz miec jakiś "punkt odniesienia" tzn. np. dym albo chociarz dużo kurzu ;)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 kupujesz taki breloczek za 5zl rozmotowujesz podlanczasz w budzie i juz :> tylko zeby zobaczyc wiazke ona musi sie od czegos odbijac np pyl, dym, kropelki, wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Więc bayer taki jak np. był w Oceans 12 nie istnieje (lasery które omijał Night Fox) :? . Jakbyście mieli jakieś pomysły oprócz 'dymiarki'itp to piszcie. Chociaż tak zadymić PC gdy kumple są w pokoju to świetna sprawa B) , tylko gdzieś ten dym musi się osadzić ;/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 kupujesz taki breloczek za 5zl rozmotowujesz podlanczasz w budzie i juz :> tylko zeby zobaczyc wiazke ona musi sie od czegos odbijac np pyl, dym, kropelki, wody. 1614317[/snapback] Przecież 3 ostatnie posty o tym pisałem a ty dałeś czwarty ^_^ No wiec jest jeszcze opcja plastikowej rury lub jakieś innego ustrojstwa ( kwadrat z plexy) wypełnionego dymem lub pęcheżykami powietrza ) z pół przezroczystego materiału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 uszczelnić obudowę, spalić 2 fajki wdmuciach!ąc dym do obudowy :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Wszystko zaśmierdnie, jak otworzysz to tyle widziałeś dym, dym jednak ma tendencje do psucia Peace :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lio_lio Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 spróbuj jakiś hardcore O/C, oczywiście bez coolera na procku i wtedy będziesz miał (troszke) dymu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maros Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 LOL! Większych bredni nie słyszałem! :D Shiningami, jak nie masz o tym pojęcia to po co piszesz takie bzdury!? To nie dzięki jakiemuś dymowi uzyskuje się taki efekt, lecz przez specjalne mechanizmy zwane skanerami. Nie chce mi się więcej tłumaczyć, odsyłam na forum Elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=119795 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=116228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saabotaz Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 To nie dzięki jakiemuś dymowi uzyskuje się taki efekt, lecz przez specjalne mechanizmy zwane skanerami. Nie chce mi się więcej tłumaczyć, odsyłam na forum Elektrody: Taa, jasne i może jeszcze ten laser strzela urywanym promieniem jak na filmach? :D Promień lasera na dyskotekach jest widoczny bo jest dym i tyle. Nie ma innego sposobu. Ewentualnie weź światłowód świecący bokami (nie końcówką) i oświetl go diodą, będzie podobny efekt. Albo zamontuj wytwornicę dymu w kompie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Wg mnie nawet tutaj jest dym http://www.sound.pl/dane/prod/1349/LE-500DMX-efekt.jpg Pewnie zaraz napiszesz że jestem ślepy i to nawet kurzu nie przypomina, moja odpowiedź ? Ostatnie małe zdjęcie po lewej stronie, tam widać że dym lub kurz nie zdążył dotrzeć do wiązki i jej nie widać. Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez Shiningami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) ludzie zastanówcie się.. ja tam specem od fizyki nie jestem (i guess) ale problemów z logicznym mysleniem jeszzce nie mam... laser to nic innego jak zwykłe światło.. tyle tylko że monochromatyczne i biegnące w 1 kierunku. To akurat nie ma wpływu na jego postrzeganie przez ludzi. Włączcie sobie latarke jeśli ktoś takową posiada... i zobaczcie czy widzicie promień tej latarki.. widać go tylko jeśli mgła, dym, kurz w powietrzu. Światło żeby było widoczne MUSI się na czymś zatrzymać - odbić... przecież to chyba logiczne jest.. skoro wiązka lasera leci sobie w stronę od_nas.. to żeby ją zobaczyć TRZEBA na coś poświecić - np na ścianę... a jesli w powietrzu znajdzie się dym.. (drobinki shitu nieprzezroczystego) to ta wiązka lasera (światła) zatrzyma się na takiej drobince, odbije od niej w losowym kierunku (zgodnym z prawem odbicia ale pomijalne tutaj ze wzgledu na ilość tych odbić) i tak odbite światło (niczym od ściany) wlatuje do naszego oka i DLATEGO widać laser i jakiekolwiek inne światło. jakiś kolega wspomniał o skanerach.. skaner to nic innego (jak wynika z mojego szybkiego 2 minutowego przestudiowania podanych linków :) ) jak po prostu głowica zawierająca 2 silniki (krokowe) bądź jakiekolwiek inne mechanizmy z lusterkami za pomocą których można nadać odpowiedni kierunek wiązce lasera. Urządzenie to TYLKO kieruej keirrunkiem mświecenia i jest wykorzystywane np do robienia rysunków/animacji na ścianie bądź w powietrzu (zadymionym!) i nie ma absolutnie żadnego wpływu na postrzeganie samego promienia. Swego czasu chciałem zbudować takie urządzenie, bo można je wykonać z 2 głośników niskotonowych i elektroniki wartej 10 pln.. no może 15... :) tylko, że z obliczeń mi wyszło że port LPT będzie zbyt wolny aby sterować takim urządzeniem do wyświetlania obrazów na ścianie... :twisted: jeśli chcesz aby bezdymnie wiązka lasera była widoczna (np na suficie lub ścianie) musisz ją puścic "prawie równoloegle" do powierzchni, która musi być chropowata... wtedy będzie widoczna kreska.. aczkolwiek różnie to bywa... mam nadzieje, że mam racje :lol: Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 No i ten Pan powyrzej potwierdził moje wypowiedzi :D Geniuszem nie jestem ale takie rzeczy sie wie :] BTW ten patent o chropowatej ścianie jak najbardziej się sprawdza, mam taką to wiem co i jak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...