DeKeR_w Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 (edytowane) wiem ze te teamty byly juz poruszane ale ja dalej nie moge sobie z tym poradzic mialem walniety dysk maxtora diamodmax9 i wymienili mi na nowy niby dziala cacy ale kopiowanie z partycji na partycje to zaledwie 20mb a z dysku na dysk jakies 22mb wgrywalem stery przez dyskietke nvidii, nic nie pomoglo, zainstalowalem stery ze strony maxtora dalej to samo, jak podlacze dysk w raidzie moze o kilka mb szybciej kopiuje... wiec moze ktos wie jak ustawic ten dysk?? bo mi sie pomysly koncza :) a i jeszcze jedno w wlasciwosciach kontrolera pokazuje Serial ATA 1-1,5 gb wiec chyba dobrze go zainstalowalem... a i jeszcze takie cos zaowarzylem, a mianowicie gdy zaczyna kopiowac to predkosc jest o 10mb wieksza, a puzniej sapada... a dysk dziwnie terkocze a jak wlacze cos np. film to predkosc spada do 10mb... normalnie zenada :) ludzie pomocy!! :) Edytowane 29 Sierpnia 2005 przez DeKeR_w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 wiem ze te teamty byly juz poruszane ale ja dalej nie moge sobie z tym poradzic mialem walniety dysk maxtora diamodmax9 i wymienili mi na nowy niby dziala cacy ale kopiowanie z partycji na partycje to zaledwie 20mb a z dysku na dysk jakies 22mb wgrywalem stery przez dyskietke nvidii, nic nie pomoglo, zainstalowalem stery ze strony maxtora dalej to samo, jak podlacze dysk w raidzie moze o kilka mb szybciej kopiuje... wiec moze ktos wie jak ustawic ten dysk?? bo mi sie pomysly koncza :) a i jeszcze jedno w wlasciwosciach kontrolera pokazuje Serial ATA 1-1,5 gb wiec chyba dobrze go zainstalowalem... a i jeszcze takie cos zaowarzylem, a mianowicie gdy zaczyna kopiowac to predkosc jest o 10mb wieksza, a puzniej sapada... a dysk dziwnie terkocze a jak wlacze cos np. film to predkosc spada do 10mb... normalnie zenada :) ludzie pomocy!! :) 1620565[/snapback] Czegoś tu ja nie rozumiem , albo ty . Jak mogłeś podłączyć jeden dysk w RAID-zie ? Jeśli oglądasz film z dysku , to jasne jest , że nie będzie pracował szybciej niż to jest potrzebne i to wszystko zależne jest od tego jak dużo masz pamięci operacyjnej . Jeśli pamięć jest duża np. 1GB , to pliki z dysku zostają tam załadowane i dopóki pamięć się nie opróżni , przynajmniej częściowo , to dysk czeka na załadowanie kolejnej porcji plików . Wtedy tak jakby zwolnił lub wręcz stał . Możesz też mieć kiepskiej jakości pamięć operacyjną o bardzo niskiej przepustowości i wtedy nic na to nie poradzisz . Nie rozumiem też , po co ci sterowniki do dysku , skoro bez nich też będzie pracował wydajnie . Sterowniki konieczne są tylko do macierzy RAID i tylko wtedy są wymagane . Zresztą do RAID-u potrzebna jest para dysków o tej samej pojemności , lub jej wielokrotność , czyli 4 , 6 , 8 , itd. Jeszcze jednym warunkiem szybkiego kopiowania jest kopiowanie dużych plików np. film . Im mniejszy plik tym wolniejsze kopiowanie . Dysk musi zwalniać na każdym takim małym pliku , a na dużych się rozkręca , bo następuje ciągłość transmisji danych . Przetestuj dysk programem typu HDTach , czy podobnym i dopiero wtedy będziesz miał jakieś sensowne wyniki . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 (edytowane) z innej beczki pytanie , czym sprawdzic Maxtora na SATA jest jakies narzedzie ? na stronie maxtora sa jakies przedpotopowe progsy . chodzi mi o cos jak np: seatools w seagate Edytowane 31 Sierpnia 2005 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 z innej beczki pytanie , czym sprawdzic Maxtora na SATA jest jakies narzedzie ? na stronie maxtora sa jakies przedpotopowe progsy . chodzi mi o cos jak np: seatools w seagate 1625246[/snapback] Wiele zależy od tego co tak naprawdę chcesz sprawdzać . Jeśli chodzi o testy dysku , czy np. nie ma błędów , to Powermax ze strony Maxtora w zupełności wystarczy . Aby ustawić , lub jak kto woli zainstalować dysk , wtedy użyj Maxblasta 4 . Natomiast do testów szybkościowych może być opisany wyżej HDTach . Co niektórzy używają programów innych marek np. IBM , Fujitsu . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Wiele zależy od tego co tak naprawdę chcesz sprawdzać . Jeśli chodzi o testy dysku , czy np. nie ma błędów , to Powermax ze strony Maxtora w zupełności wystarczy . Aby ustawić , lub jak kto woli zainstalować dysk , wtedy użyj Maxblasta 4 . Natomiast do testów szybkościowych może być opisany wyżej HDTach . Co niektórzy używają programów innych marek np. IBM , Fujitsu . Pozdrawiam . 1625314[/snapback] no wlasnie chdzi mi o podstawowe testy czyli spojnosc dysku badsektory , natomiast maxblast ponoc nie widzi dyskow sata podlaczonych przez zewnetrzne kontrolery al'a via , nforce3 itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Jeśli to sprawdziłeś i naprawdę nie widzi , to użyj programu np. firmy IBM . Ja tego autorytatywnie stwierdzić nie mogę , bo tego nie sprawdziłem . Programy innych firm raczej nie powinny zaszkodzić , dopóki nie ingerujesz nimi w strukturę dysku . Chociaż martwiłbym się dopiero wtedy , kiedy coś byłoby nie tak z dyskiem . Dopóki jest ok , to po co sobie robić problemy ? Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...