Skocz do zawartości
DeKeR_w

Sata Maxtor I Predkosc Kopiowania

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze te teamty byly juz poruszane ale ja dalej nie moge sobie z tym poradzic

mialem walniety dysk maxtora diamodmax9 i wymienili mi na nowy niby dziala cacy ale kopiowanie z partycji na partycje to zaledwie 20mb a z dysku na dysk jakies 22mb wgrywalem stery przez dyskietke nvidii, nic nie pomoglo, zainstalowalem stery ze strony maxtora dalej to samo, jak podlacze dysk w raidzie moze o kilka mb szybciej kopiuje... wiec moze ktos wie jak ustawic ten dysk?? bo mi sie pomysly koncza :) a i jeszcze jedno w wlasciwosciach kontrolera pokazuje Serial ATA 1-1,5 gb wiec chyba dobrze go zainstalowalem...

a i jeszcze takie cos zaowarzylem, a mianowicie gdy zaczyna kopiowac to predkosc jest o 10mb wieksza, a puzniej sapada... a dysk dziwnie terkocze a jak wlacze cos np. film to predkosc spada do 10mb... normalnie zenada :) ludzie pomocy!! :)

Edytowane przez DeKeR_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze te teamty byly juz poruszane ale ja dalej nie moge sobie z tym poradzic

mialem walniety dysk maxtora diamodmax9 i wymienili mi na nowy niby dziala cacy ale kopiowanie z partycji na partycje to zaledwie 20mb a z dysku na dysk jakies 22mb wgrywalem stery przez dyskietke nvidii, nic nie pomoglo, zainstalowalem stery ze strony maxtora dalej to samo, jak podlacze dysk w raidzie moze o kilka mb szybciej kopiuje... wiec moze ktos wie jak ustawic ten dysk?? bo mi sie pomysly koncza :) a i jeszcze jedno w wlasciwosciach kontrolera pokazuje Serial ATA 1-1,5 gb wiec chyba dobrze go zainstalowalem...

a i jeszcze takie cos zaowarzylem, a mianowicie gdy zaczyna kopiowac to predkosc jest o 10mb wieksza, a puzniej sapada... a dysk dziwnie terkocze a jak wlacze cos np. film to predkosc spada do 10mb... normalnie zenada :) ludzie pomocy!! :)

1620565[/snapback]

Czegoś tu ja nie rozumiem , albo ty . Jak mogłeś podłączyć jeden dysk w RAID-zie ? Jeśli oglądasz film z dysku , to jasne jest , że nie będzie pracował szybciej niż to jest potrzebne i to wszystko zależne jest od tego jak dużo masz pamięci operacyjnej . Jeśli pamięć jest duża np. 1GB , to pliki z dysku zostają tam załadowane i dopóki pamięć się nie opróżni , przynajmniej częściowo , to dysk czeka na załadowanie kolejnej porcji plików . Wtedy tak jakby zwolnił lub wręcz stał . Możesz też mieć kiepskiej jakości pamięć operacyjną o bardzo niskiej przepustowości i wtedy nic na to nie poradzisz . Nie rozumiem też , po co ci sterowniki do dysku , skoro bez nich też będzie pracował wydajnie . Sterowniki konieczne są tylko do macierzy RAID i tylko wtedy są wymagane . Zresztą do RAID-u potrzebna jest para dysków o tej samej pojemności , lub jej wielokrotność , czyli 4 , 6 , 8 , itd. Jeszcze jednym warunkiem szybkiego kopiowania jest kopiowanie dużych plików np. film . Im mniejszy plik tym wolniejsze kopiowanie . Dysk musi zwalniać na każdym takim małym pliku , a na dużych się rozkręca , bo następuje ciągłość transmisji danych . Przetestuj dysk programem typu HDTach , czy podobnym i dopiero wtedy będziesz miał jakieś sensowne wyniki .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z innej beczki pytanie , czym sprawdzic Maxtora na SATA jest jakies narzedzie ? na stronie maxtora sa jakies przedpotopowe progsy . chodzi mi o cos jak np: seatools w seagate

Edytowane przez masin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z innej beczki pytanie , czym sprawdzic Maxtora na SATA jest jakies narzedzie ? na stronie maxtora sa jakies przedpotopowe progsy . chodzi mi o cos jak np: seatools w seagate

1625246[/snapback]

Wiele zależy od tego co tak naprawdę chcesz sprawdzać . Jeśli chodzi o testy dysku , czy np. nie ma błędów , to Powermax ze strony Maxtora w zupełności wystarczy . Aby ustawić , lub jak kto woli zainstalować dysk , wtedy użyj Maxblasta 4 . Natomiast do testów szybkościowych może być opisany wyżej HDTach . Co niektórzy używają programów innych marek np. IBM , Fujitsu .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele zależy od tego co tak naprawdę chcesz sprawdzać . Jeśli chodzi o testy dysku , czy np. nie ma błędów , to Powermax ze strony Maxtora w zupełności wystarczy . Aby ustawić , lub jak kto woli zainstalować dysk , wtedy użyj Maxblasta 4 . Natomiast do testów szybkościowych może być opisany wyżej HDTach . Co niektórzy używają programów innych marek np. IBM , Fujitsu .

Pozdrawiam .

1625314[/snapback]

no wlasnie chdzi mi o podstawowe testy czyli spojnosc dysku badsektory , natomiast maxblast ponoc nie widzi dyskow sata podlaczonych przez zewnetrzne kontrolery al'a

via , nforce3 itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to sprawdziłeś i naprawdę nie widzi , to użyj programu np. firmy IBM . Ja tego autorytatywnie stwierdzić nie mogę , bo tego nie sprawdziłem . Programy innych firm raczej nie powinny zaszkodzić , dopóki nie ingerujesz nimi w strukturę dysku . Chociaż martwiłbym się dopiero wtedy , kiedy coś byłoby nie tak z dyskiem . Dopóki jest ok , to po co sobie robić problemy ?

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi