morfeos Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 (edytowane) Mam płyte główną MSI 6330 VER3.0. Kupiłem nowy dysk Samsung SP0812N - ATA/133 80GB cache 8MB, niestety nie mogę z nim nic zrobić. Dysk został podłączony na Primary Master, zworka jest ustawiona prawidłowo. Bios wykrywa dysk poprawnie: Cylinders : 9733 Heads : 255 Tracks : 63 Niestety przy próbie uruchomienia instalatora windows w momencie wyboru dysku pojawia się komunikat "Instalator nie może uzyskać dostępu do tego dysku". Podobnie w fdisku pokazuje się komunikat "Brak dostępu do dysku 1". Sama praca komputera wskazuje na to, że jest coś nie tak, gdyż komputer bardzo często "zamyśla się", już na wyświetlenie komunikatu "verifying dmi pool data...." czeka się ok. 1 min. Co ciekawe wyłączenie w biosie opcji IDE DMA access, znacznie przyśpieszyło prace komputera. Próbowałem również ograniczyć rozmiar dysku do 32GB, poprzez założenie dodatkowej zworki na dysku, w biosie dane ulegly zmianom, jednak nic to nie pomogło :mur: Czy ma ktoś jakiś pomysł, czym może być to wywołane, lub czego można spróbować ? ----------------------------------------- [EDIT 01.09.2005 18:15] Log testu wykonanego HUTIL'em: [sELF DIAGNOSTIC (Hutil v1.24)] Model Name : SAMSUNG SP0812N Rom Revision : TK100-30 Serial Number : S00MJ10Y710789 Drive Size : 76351MB (LBA : 156368016) Start Time : Thu Sep 01 17:44:58 2005 ------------------------------------------------- Test Loop Number : 1/1 ------------------------------------------------- >> CHECK CHANNEL INTEGRITY : Testing... Pass ! >> CHECK M.C. : Testing... Error : Data is uncorrectable. >> CHECK S.M.A.R.T. : Testing... Pass ! >> SPIN DOWN / UP : Testing... Pass ! >> SIMPLE READ / WRITE : Testing... Pass ! >> SIMPLE SURFACE SCAN : Testing... Error : Data is uncorrectable. >> WRITE VERIFY : Testing... Pass ! >> AVERAGE SEEK TIME : Testing... Pass ! >> MAXIMUM SEEK TIME : Testing... Pass ! >> RANDOM SURFACE SCAN : Testing... Pass ! >> READ SURFACE SCAN : Testing... C:24 H:0 S:1 Error : Data is uncorrectable. C:25 H:0 S:933 Error : Data is uncorrectable. C:31 H:0 S:10 Error : Data is uncorrectable. C:32 H:0 S:938 Error : Data is uncorrectable. C:34 H:0 S:630 Error : A media error is detected. C:40 H:0 S:789 Error : A media error is detected. Error : This drive has some defects. Scan Elapsed Time : 00:26:48 Error Occured Test Loop Number 1 End Time : Thu Sep 01 18:13:11 2005 Test was completed. ================================================= Czy oznacza to, że dysk faktycznie jest wadliwy i powinienem go odesłać do serwisu ? Edytowane 1 Września 2005 przez morfeos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Sprawdź w innym komputerze dla pewności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Spróbuj wymienić bios na inny i spowolnij pracę pamięci operacyjnej . Posprawdzaj połączenia , bo być może nie dokładnie coś podpiąłeś . A tak na początek proponuję ustawić bios w tryb default i wtedy wystartowac z instalatorem . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeos Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 sprawdziłem dysk u kolegi na płycie głównej z KT400, czyli kilka epok wyżej od mojej i niestety występowały te same błędy, tak więc dysk rusza do serwisu... :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...