Skocz do zawartości
Slow

Sluzba W Silach Zbrojnych Obcego Panstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos spotkal sie z tymi tematami ? Slyszalem ze ostatnio zmienily sie przepisy co do tego pierwszego. Tzn iz jest taka mozliwosc. Chodzi mi o sluzbe w wojsku Stanow Zjednoczonych. Jesli chodzi o drugo czesc pytania mam za soba tylko troche informacji (kumpel rozmawial z osoba ktora pracowala na platformie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja slyszalem ze na takiej platformie niezla kasiora... ale luka w zyciorysie ( i pewnie nawet nie bylo by z kim pić)

1637739[/snapback]

Kasiora swoja droga.. a na picie pewnie nie ma czasu a raczej sil..

a z tego co ja wiem w sprawie sluzby z armii innych krajow to sie nic nie zmienilo i raczej sie nie zmieni...

1637756[/snapback]

gdzies mi sie to obilo o uszy.. ze jednak zmienilo.. ale moze jestem w bledzie..

W Petrobalticu płacą 8500 brutto siedzisz na platformie 2 tyg i 2 tyg w domu i tak co miesiąc

1637807[/snapback]

8500 to sporo moze nie jak na platforme ale.. skoro system pracy 2 tyg / 2tyg to sie nie dziwie - jednak chodzilo mi o cos za granica. Powiedzmy na 10 miesiecy bez powrotu do domu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos spotkal sie z tymi tematami ? Slyszalem ze ostatnio zmienily sie przepisy co do tego pierwszego. Tzn iz jest taka mozliwosc. Chodzi mi o sluzbe w wojsku Stanow Zjednoczonych.

1637592[/snapback]

Zgodnie z tym co napisane (patrz link) bedzie taka mozliwosc ale rozsadek mi mowi ze nie bedzie to takie proste. Tzn. pewnie beda jakies warunki stawiane, jezyk, wiza na pobyt itp. poza tym do US Army troche daleko i moga nie chciec brac kazdego w takim sensie ze w pierwszej kolejnosci osoby z podwojnym obywatelstwem ;] Nie mam pojecia jak to bedzie wygladac ale dobrze ze taka mozliwosc sie pojawi. Druga sprawa ze aby sluzyc najpierw bedziesz musial uzyskac zgode naszych wladz a to moze byc problemowe :?

http://wiadomosci.onet.pl/1159965,11,1,0,120,686,item.html

Mam wrazenie ze ta ustawa ma za zadanie uregulowac prawnie osoby ktore odbyly juz sluzbe w innych armiach np. Legii Cudzoziemskiej niz faktycznie pozwolic kazdemu sluzyc tam gdzie chce.

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do platformy to trzeba miec zdrowie, sile, checi itd:)

bardzo ciezka praca

przykladowo prawdopodobienstwo trafienia takiej pracy jest takie same jak byc krupierem w amerykanskich kasynach

kumpel pracuje tam i sa dni gdy zarabiaja 100$ za h:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z tym co napisane (patrz link) bedzie taka mozliwosc ale rozsadek mi mowi ze nie bedzie to takie proste. Tzn. pewnie beda jakies warunki stawiane, jezyk, wiza na pobyt itp. poza tym do US Army troche daleko i moga nie chciec brac kazdego w takim sensie ze w pierwszej kolejnosci osoby z podwojnym obywatelstwem ;]  Nie mam pojecia jak to bedzie wygladac ale dobrze ze taka mozliwosc sie pojawi. Druga sprawa ze aby sluzyc najpierw bedziesz musial uzyskac zgode naszych wladz a to moze byc problemowe :?

1637950[/snapback]

No ja jestem innego zdania

To chory pomysł

Armia zawsze była ostoją patriotyzmu.

Nie wyobrażam sobie by każdy Polak mógł zaciągnąć się do wojska innych państw, nawet tych sojuszniczych. Owszem być polskim żołnierzem oddelegowanym do armii innego państwa w jakimś tam charakterze np. łącznika, czy służba w siłach międzynarodowych pod nie polskim mundurem, ale jako polski żołnierz wysłany tam przez armię polską.

To kolejny chory pomysł wyduma przez chorą głowę jakiegoś nie do końca rozwiniętego człowieczka.

Absurd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i chore ale obecnie armia rzadzi sie takimi samymi prawami co przedsiebiorstwa. Nie stac nas na wyszkolenie specjalistow i w dodatku danie im najnowoczesniejszego sprzetu, a taka ustawa zawsze pozwala zrzucic koszty wyszkolenia na innych. Ekonomia jest brutalna a w dzisiejszych czasach gdy wojsko sie mocno zmienia, konflikty sie zmieniaja wiec IMHO to rozsadna decyzja. Poza tym tak jak mowilem nie musza cie puscic do takiej sluzby a zarazem ten przepis pozwoli uregulowac prawnie np. osoby z podwojnym obywatelstwem ktorzy majac wybor Wojsko Polskie czy Bundeswehra (duzo ludzi z Opolskiego tak robilo) szli do tej drugiej bo tam byly perspektywy rozwoju i lepsze warunki. Uwazam ze kazdy musi sam sobie odpowiedziec na pytanie czy chce i tyle :)

A swoja droga zawsze istnieje mozliwosc pozyskania dobrze wyszkolonego zolnierza przez armie sojusznicza i wcielenie go do naszych ;]

Osobiscie uwazam ze wiekszym absurdem jest kierowanie sie ustawa z 11 grudnia 1967 roku o zasadniczej sluzbie wojskowej niz akurat to.

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi