BassMan-SND Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Chodziło mi o taki sam mnoznik i magistrale HTT czyli jak miałeś 9x356 na Venice to takie samo zrobić na SD a pamieci jak wyzej pisałem. Nie wiem chyba dobrze to wyjaśniłem wiem że to moze nic nie pokazać ale chciałem się upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Chodziło mi o taki sam mnoznik i magistrale HTT czyli jak miałeś 9x356 na Venice to takie samo zrobić na SD a pamieci jak wyzej pisałem. Nie wiem chyba dobrze to wyjaśniłem wiem że to moze nic nie pokazać ale chciałem się upewnić. Zauwaz ze Szyna Htt = dzielnik pamieci :P... bo jednak musisz go odpowiednio ustawic... wiec wiem o czym mowiles. ale juz dawno zostalo udowodnione ze Htt nic nie daje itp. itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 @myrddin669: Problem to mam z ramem jakoś na SD nie do końca chce chodzić jak na Venice widzę że ty masz coś podobnego. I tak chodziło mi o pamięci w tamtym temacie, kombinowałem z VCore jak się okazało nie potrzebnie dałem aż 1.616v bo problem powodował mój ram ale tego się dowiedziałem po fakcie. Muszę się na nowo dogadać z OCZ i E4. @BassMan-SND: Jak na razie nie ma szans na takie samo ustawienie na SD jakie było na Venice, powalczę z tym jeszcze choć ciężko to widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Mam Opetrona 144 na rdzeniu Venus od 3 dni smiga na 312x9 czyli 2808 MHz przy napieciu 1,5v :) to nie wszystko bo max temperatura po 32 milionach SuperPi to 41'c tylko czasu brak na kolejne testy OC powiem szczerze ze licze na 3.0GHz :) przy napieciu max 1.6v dla ciekawych moja seria : OSA144DAA5NB CAB2E 0546FPMW 136583AK50090 jak ktos otrafi cos konkretnego wyczytac z tych numerow to poprosze o info polecam oczywiscie tylk o wersje BOX ,bo nie przesiane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) taki jak mój.. u mnie zatrzymał sie na 2950 mhz. max to 2980 ale to juz 1.65V; 3ghz nie chciał zrobić nawet przy 1.71V hm.. zastanawia mnie skad wzieła sie te róznica w wyniku :/ windows świeży, wszystkie ustawienia identyczne, w sumie róznica tylko proc. musze powtórzyc all testy jak tylko dorwę jakiegoś venica 3000+ Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez MILANS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Jezuśku,sporawe te vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 @Mardokz RP-MAL są fazy, niestety chyba trzeba luźniej ustawiać niż na venice (nigdy nie miałem co prawda :P ) pozdr Niestety , ale zauważyłem dokałdnie to samo - niezłe jazdy są z tymi ustawieniami na Venus. Mało tego, zależnie od dzielnika potrafią być zupełnie alogiczne by działać stabilnie. Trzeba jednym słowem kommbinować zdecydowanie wiecej niż na Venice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Co do poprawnego działania Venice VS San Diego, dzielników i max. taktowania ramów to cwancyk tkwi jednak (chyba) w BIOS-ach.Co prawda mam pozyczone kostki 2x512(max. 245 MHz 2,5-3-3-7) ale na BIOS-ie 704 2BTA div 133 był nieosiągalny a teraz na 702-3 zapiernicza wszystko aż miło (zero błędów i stabilność jak skała).Warto się pobawić i powachlować biosikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 U mnie mala zmiana w OC HTT 355x8 2839MHz RAM 258MHz Vcore prawie 1.6V max temp po 1,5 godziny SP2004 48'c i to bedzie chyba koniec moich marzen o 3.0GHz :/ wyzszego napiecia juz nie dam a ramy mnie chyba niee ograniczaja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 @Mardok a jak z dzielnikami na SD?? w temacie pi pisałeś że ciężko o max mhz, nie zrozumiałem do końca, chodzi o pamięć?? :) wiem że w kwestii venice wypowiadałeś się jednoznacznie że dla max pamięci nie ma znaczenia czy na dzielniku czy synchro, ja na 2óch opteronach mam spore problemy z dzielnikami, nie ja jeden to zuważyłem, chociaż może jest to brak skilla albo obeznania z tym prockiem (jądrem). z RP-MAL są fazy, niestety chyba trzeba luźniej ustawiać niż na venice (nigdy nie miałem co prawda :P) napisz jak z pamięciami na twoim SD. wynik ci zablokował procek czy niestabilne memorki na div166?? u mnie na 266-268 leży jakaś magiczna granica, powyżej której pojawia się zupełna niestabilność niezależna raczej od procesora, bo s_pi tak jak mam na screenach liczy się na powiedzmy ok. mem=267, zwiekszenie magistrali o 1mhz powoduje wywalanie sie spi w pierwszym loopie albo nie liczy nawet initiala. pozdr Niestety , ale zauważyłem dokałdnie to samo - niezłe jazdy są z tymi ustawieniami na Venus. Mało tego, zależnie od dzielnika potrafią być zupełnie alogiczne by działać stabilnie. Trzeba jednym słowem kommbinować zdecydowanie wiecej niż na Venice. Warto zobaczyć moim skromnym zdaniem: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2073027 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zadnych nowych spostrzezen na temat OC Opetronow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zadnych nowych spostrzezen na temat OC Opetronow ? A co jeszcze trzeba napisać ? Opek jak każdy inny A64 kręci się podobnie… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 A co jeszcze trzeba napisać ? Opek jak każdy inny A64 kręci się podobnie…A wcale bo nie :lol2: Wesołych Swiąt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 A wcale bo nie :lol2: Wesołych Swiąt To tak zapomniałem grzeje się bardziej od Venice :D Dzięki i nawzajem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość #Mreko Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) moglby ktos na opku czy athlonie64 z 1mb cachu 2ghz sprawdzic Cinebench 9.5 64 bit lub 32 bit aby porownac do 362 pk conroe venice 2ghz ma 335pk http://www.cinebench.com/ :lol2: :lol2: Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez #Mreko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 jestes najwiekszym fanatykiem 64bit wiec sam sobie sprawdz na swoim sprzecie 32 i 64 bit proste? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość #Mreko Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) jestes najwiekszym fanatykiem 64bit wiec sam sobie sprawdz na swoim sprzecie 32 i 64 bit proste? po co ty w ogole ty sie tu udzielasz chyba napisalem ile jest na moim venice a 512kb cachu sobie nie dorysuje ale widze cos z mysleniem i zrozumieniem tego co czytasz nienajlepiej od dzisaj za to zostaje fanatykiem p4 z ich cudownym em64t ze w 64 bitach az spada wydajnosc Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez #Mreko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 o mamo chcby dlatego, ze roznica miedzy 512 a 1024 cache bedzie na granicy bledu pomiarowego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość #Mreko Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 o mamo chcby dlatego, ze roznica miedzy 512 a 1024 cache bedzie na granicy bledu pomiarowego ? zapewne ale porownac nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Czyzby temat umarl :/ smiercia naturalna ??? Moze ktos z duzym doswiadczeniem powie mi jakie jest max bezpieczne Vcore dla Opetrona na rdzeniu Venus ?? zakladajac ze max temp nie przekroczy powiedzmy 56-57 'c Ewentualnei jesli ktos ma wiedze na temat rozpoznania max temperatury dla danego proca niestety z symbolu mojego Opetrona nie potrafie wyczystac owej informacji :/ AMD Opetron 144 OSA 144DAA5BN - w normalnych A64 to chyba czwarty symbol od konca oznacza max temp ? u mnie jest A czyli ?? CAB2E 0546FPMW jesli jestem w bledzie poprosze o poprawienie Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Czyzby temat umarl :/ smiercia naturalna ??? Moze ktos z duzym doswiadczeniem powie mi jakie jest max bezpieczne Vcore dla Opetrona na rdzeniu Venus ?? zakladajac ze max temp nie przekroczy powiedzmy 56-57 'c Ewentualnei jesli ktos ma wiedze na temat rozpoznania max temperatury dla danego proca niestety z symbolu mojego Opetrona nie potrafie wyczystac owej informacji :/ AMD Opetron 144 OSA 144DAA5BN - w normalnych A64 to chyba czwarty symbol od konca oznacza max temp ? u mnie jest A czyli ?? CAB2E 0546FPMW jesli jestem w bledzie poprosze o poprawienie Na prockach K8 w 0.09um max bezpieczne vcore na codzien to 1.55v. A co do max temp, był taki programik co pokazywał Tcase ale czy to jest max temperatura procka tego nie wiem...Ja bym nie przekraczał 50-55c bo to juz sporo jak na procki z serii k8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 grzesiu i to jest temat do szerszej dyskusju , w domu smiga dalej moj stary kompa Epox 8KDA3J Athlon 64 2800+ oc 2650MHz Vcore 1.7 ! ! Komp chodzil na takich ustawieniach nonstop przez 8 miesiecy ( jako server na XPeku dzielil internet w malej sieci ) od ponad 6 miesiecy chodzi po 8-10 godzn jako komp domowy Max temperatury w stresie osiagal na poziomi 58-60'c !!! Prime95 oraz S&M skoro ten stary A64 S754 core NewCastle tyle wytrzymal to co takiego AMD pochrzanilo w obecnych procach ze mialy by one padac przy nizszych napieciach i temperaturach ???? Warto by wypowiedzialo sie pare osob , jakie dawali max Vcore jakie mieli temperatury i jak dlugo ich sprzet chodzil na takim max oc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 grzesiu i to jest temat do szerszej dyskusju , w domu smiga dalej moj stary kompa Epox 8KDA3J Athlon 64 2800+ oc 2650MHz Vcore 1.7 ! ! Komp chodzil na takich ustawieniach nonstop przez 8 miesiecy ( jako server na XPeku dzielil internet w malej sieci ) od ponad 6 miesiecy chodzi po 8-10 godzn jako komp domowy Max temperatury w stresie osiagal na poziomi 58-60'c !!! Prime95 oraz S&M skoro ten stary A64 S754 core NewCastle tyle wytrzymal to co takiego AMD pochrzanilo w obecnych procach ze mialy by one padac przy nizszych napieciach i temperaturach ???? Warto by wypowiedzialo sie pare osob , jakie dawali max Vcore jakie mieli temperatury i jak dlugo ich sprzet chodzil na takim max oc ?? Proces technologiczny twojego A64 był 130nm a Opka 90nm więc ciężko to nazwać „pochrzanieniem”. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Przemyslalem temat Mniejsza technologia wykonania , mniejsze i bardziej podatne na spalenie sciezki/obwody jak tam zwal te male polaczenia pomiedzy tranzystorami :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Przemyslalem temat Mniejsza technologia wykonania , mniejsze i bardziej podatne na spalenie sciezki/obwody jak tam zwal te male polaczenia pomiedzy tranzystorami :/ jak leci Twoj opek? nadal tak jak w opisie?? 0546 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Przemyslalem temat Mniejsza technologia wykonania , mniejsze i bardziej podatne na spalenie sciezki/obwody jak tam zwal te male polaczenia pomiedzy tranzystorami :/ Ale za to większe O/C na mniejszym V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 są różne teorie odnośnie maxV na A64 w 0,09. pamiętam że jedna z nich uzależnia maxV i padliwość procków od literki w rogu pcb - jest to "T" albo "N" jedne kręcą się bardzo dobrze przy def_vcore i duże napięcia im szkodzą drugie bardziej skalują się ze wzrostem V i odznaczają się większą wytrzymałością na powyższe. jeszcze kilka cech podawano w tym podziale ale nie pamiętam ale który opis do którego typu się odnosi to nie pamiętam :lol: musiałbym spojrzeć na procka, jest zapięty :P ktoś na pewno pamięta ten temat z XS jeszcze zależy jakich pamięci używasz, a bardziej jaki vdimm stosujesz na codzień. generalnie zasada jest taka żeby nie stosować małego vcore z dużym vdimm, na XS topic jest przyklejony w "AMD" - tam trzeba zerknąć. o ile pamiętam przy vcore=1,4 nie należy stosować vdimm>3,1 i tak dalej proporcjonalnie :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 są różne teorie odnośnie maxV na A64 w 0,09. pamiętam że jedna z nich uzależnia maxV i padliwość procków od literki w rogu pcb - jest to "T" albo "N" jedne kręcą się bardzo dobrze przy def_vcore i duże napięcia im szkodzą drugie bardziej skalują się ze wzrostem V i odznaczają się większą wytrzymałością na powyższe. jeszcze kilka cech podawano w tym podziale ale nie pamiętam ale który opis do którego typu się odnosi to nie pamiętam :lol: musiałbym spojrzeć na procka, jest zapięty :P ktoś na pewno pamięta ten temat z XS jeszcze zależy jakich pamięci używasz, a bardziej jaki vdimm stosujesz na codzień. generalnie zasada jest taka żeby nie stosować małego vcore z dużym vdimm, na XS topic jest przyklejony w "AMD" - tam trzeba zerknąć. o ile pamiętam przy vcore=1,4 nie należy stosować vdimm>3,1 i tak dalej proporcjonalnie :) pozdr Co do VDimm to słyszałem a raczej widziałem chyba ze trzy teorie, ale jak to z teoriami bywa, wszystko „działa” na papierze gorzej z praktyką. Dla przykładu AMD 90nm, wiele przypadków że proce padły od napięcia 1,6v i to w ciągu kilku dni, zaś z drugiej strony nie brak procesorów co na co dzień działają na 1,65v i więcej, na naszym forum nawet jest jeden Venice co „zasuwa” ~1,8v na co dzień od kilku miesięcy i cały czas ma się dobrze. Osobiście jadę na ~1,4v na CPU i 3,4v na ramie od ponad roku, problemów nie stwierdzono, a nie raz na XS/DS czytałem że takie połączenie zabiło płytę/procesor/ram, wiec wszystko sprowadza się do już chyba każdemu znanego stwierdzenia iż „każdy sprzęt inaczej reaguje na dane warunki” w tym konkretnym wypadku napięcia. U nas utarło się stwierdzenie iż max rozsądnym napięciem dla procesorów 90nm na co dzień są okolice 1,55v osobiste uważam iż jest to bardzo trafne ustawienie gdyż trzyma pewien odstęp od przeciętnego napięcia na jakim „umierają” procesory, no i w zasadzie to jest mniej więcej już jakaś granica O/C bo zazwyczaj CPU powyżej tego napięcia kręci się o nazwijmy to „przecinki”, czyli znikome wartości MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 same AMD nie ma możliwości sprawdzenia(do końca) czy dana partia ma ukryte wady.Sama technologia obarczona jest dużym ryzykiem powstawania strat,proces 90nm,SOI,komponenty,czystość itp.Z tąd biorą się m-dzy innymi lepsze i gorsze sztuki.Proc wypuszczony z fabryki jako pełnosprawny po iluś tam godzinach traci pareset(lub kilka tyś.)bramek i albo fiksuje albo umiera. Dzisiaj u kumpla na budowie np. padło łożysko w betoniarce ,a niby nowa hmmmm ?? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Porównanie łożyska betoniarki do procesora wykonanego w technologii 90nm jest bardzo ciekawe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...