Kulasek Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Witam, Cos mnie ostatnio korci, zeby zrobic sobie jakis chocby maly upgrade sprzetu. Poniewaz kompa uzywam glownie do gier, chcialem zmienic grafike. Niestety blokuje mnie niejako AGP, gdyz myslalem o GF7800 GT(X). No wiec zeby miec PCI-E to musze zmienic plyte glowna na a zeby.... i sie zaczyna :) Zastanawiam sie nad przesiadka na AMD 64, tak mnie jakos kusi dla odmiany. Przyznam sie, ze nie sledzilem statnio testow itp itd, dlatego zwracam sie do o porade. Czy oplaca sie zmieniac P4 2.8 na np. AMD 64 3500+ na Venice? Nie wiem jak on sie ma wydajnosciowo do tego P4 2.8, Myslalem wlasnie o tym procesorze + jakiejs plytce na nForce4 (DFI?) + wlasnie GeFroce 7800GT(x). Sa to narazie troche rozwazania teoretyczne, bo nie wiem jak bedzie z kaska. Mam na ten cel ok 2500 PLN Licze na to, ze czesc funduszy uzyskam ewentualnie ze sprzedazy tego co mam, czyli aktualnego procka, plyty i grafiki. Co byscie radzili? Wszelkie uwagi bardzo mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo^ Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 ja bym cały zestaw sprzedał , dołożył wszystko do tych 2500zł i by byl komp z 7800 gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 3500+ się nie opłaca... Najlepiej 3000+ (3500 to i tak podkręcony 3000) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Sabo^ -> ale po co mam sprzedawac wiecej? Zasilacz wydaje mi sie ze moge zostawic, pamieci tez - chce sprzedac procka, plyte glowna i karte grafiki. Nie bawilem sie nigdy do tej pory AMD porzadnie, wiec nie wiem czy np nastawiac sie na AMD 64 3000+ bo dobrze sie kreci, czy lepiej brac np 3500+ bo jeszcze lepiej sie kreci, czy moze lepiej (pod katem gier zaznaczam) brac X2 3800+ czy to moze kompletna strata pieniedzy :) Grzybek92 -> bardzo dziekuje za wskazowki, tak jak napisalem w AMD'kach nie mam wiele doswiadczenia dlatego pytam madrzejszych ode mnie co jest najlepsz w mojej sytuacji. Czekam na dalsze sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Procek: Venice 3000+, najlepiej selekcjonowany Mobo: DFI nF4 Ultra-D Cooler prawdopodobnie możesz zostawic, o ile masz zapinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Procek: Venice 3000+, najlepiej selekcjonowany Mobo: DFI nF4 Ultra-D Cooler prawdopodobnie możesz zostawic, o ile masz zapinkę. 1655046[/snapback] tak selekcjonowany z 17tygodnia spokojnie sie wykreci do wartosci 3500+ @Kulasek tylko nie wiem czy opłaca ci się tyle kasy w kompa ładować ale twój wybór.... ja bym zmienił grafe na 6800(750zł) odblokował co się da dokupił 1 gb ramu (400zl) i zostawił jak jest.. ale jak masz za dużo kasy to DFI Lan Party 650zł 7800GT 1600zł AMD 3000+ z 17tyg 600zł (te selekcjonwane widziałem tylko w jednym sklepie i były po 650zł w Boxie) =2500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Co do procka poczytaj to: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=285&action=all ten artykuł jasno mówi że warto kręcić procka :) http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=145&action=all http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=124&action=all porównanie Intel vs AMD w FarCry i Hl2 cytat z testu w HL2: "Posiadacze procesorów Intela z pewnością czują się zawiedzieni. Bardzo szybki procesor Pentium 4 taktowane zegarem 3840 MHz nie był w stanie podołać budżetowemu układowi AMD – Sempron s754"(Sempron 2800+ wykręcony na 2400mhz) Procek i mobo jak wyżej: AMD Athlon64 3000+ Venice Oem 476zł (selekcjonowane na forum.purepc.pl za 499zł) DFI Ultra-D 570zł ~1050zł Leadtek 7800GT ~1500zł Razem ~2500zł Ramy, zasiłka, napędy moga zostać stare. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Co do procka poczytaj to: 1655067[/snapback] sory serwal4 ale ta strona jest mniej wiarygodna od komputera swiata.... Dlaczego PIV dostał stary chipset 915G jak za tą sama cene są płyty asusa na 945??? zostaja jeszcze pamiatki dla amd na CL2 a dla Intela CL3 i podkrecanie intela o 5% a amd o 50%... @serwal4 znajdz jakas wiarygodna strone z takimi wynikami (tomshardare xbit-labs) PS . nie męcz sie nie znajdziesz dziwne nie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...