Skocz do zawartości
Gość metall2

Jak Się Robi Drutmoda Na Sempronie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie - otóż jak robi się drutmoda, lub vmoda na Sempronie 2400+. Chciałbym zwiększyć napięcie do 1.65V a mnożnik do 10,5x może do 11x. Czy moja płyta główna sobie poradzi i jakie jest ryzyko zniszczenia procesora.

Proszę o nieodsyłanie mnie na inne tematy. Nie mam stałego internetu a kopanie się przez te wzystkie posty to katastrofa.

MÓJ KONFIG:

---------------------------------------------------------------------------------------------

Sempron 2400+@2700+ (194*10), 2*256MB DUAL GoodRam (7-3-3-2), ECS N2U400A Prolink 5200Ultimate (GPU - 305, RAM - 614). Chieftec 360-302DF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie moge zmieniać mnożnika? Słyszałem że na NF2 też można...

MÓJ KONFIG:

---------------------------------------------------------------------------------------------

Sempron 2400+@2700+ (194*10), 2*256MB DUAL GoodRam (7-3-3-2), ECS N2U400A Prolink 5200Ultimate (GPU - 305, RAM - 614). Chieftec 360-302DF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron ma zablokowany mnożnik! Aby go zmienić trzeba przerobić sempa na mobila, nForce2 nie obsługuje zmieny mnożnika w locie (czytaj: jak spróbujesz to sie komp powiesi). Chcesz zmieniać w windzie musisz mieć płytę na VIA albo SIS. Jaśniej się już nie da.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stworzylem ten temat bo wydaje mi się że to chyba jedyne rozwiązanie na dalsze podkręcanie FSB. Ramy działają stabilnie na FSB 194Mhz przy ustawieniach 7-3-3-2. Na

FSB 200 przy standardowych 8-4-4-3 winda się uruchamia tak po 30min i tak wywala kompa. O wyższym FSB już nie mowię. Nie sądzę żeby było spowodowane to Good Ramkami bo wywalalo nawet na Twinmosach 333 cl2,5 (Na Intelku kręcą się do FSB 240 i chodzą stabilnie na cl 3). Może mi ktoś wytłumaczyć czy to jest wina płyty głównej (wiem że nie jest zbyt przyjazna o/c ale na normalych chyba by poszła) czy zbyt niskim napięciem na procku (w zależności od obciążenia wacha się od 1.55V do 1.6V)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w czym problem dajesz napiecie znacznie wieksze powiedzmy 1.8 i dzialasz oraz sprawdzasz czy dziala poprawnie sprawdz czy mobo oraz procek ma odpowiednie chlodzenie, tak na marginesie napiecia sie mierzy miernikiem albo oscyloskopem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko że płutka nie umożliwia zmiany napięć anie RAMu ani cpu. A boję się stracić gwarancję i ewentualnie spalić procka poprzez modowanie płytki (Zresztą i tak dalej nie wiem jak się to robi java script:emoticon(':lol2:')

smilie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Goodramow, to wg mnie jest to olbrzymi shit, wogole nie podatne na podkrecanie, przy pierwszej okazji wymienilem je na Elixiry i nie zaluje. Prosty przyklad probowalem - goodramy 400MHz wykrecic 205, niestety winda nie wstawala. Podnioslem troche napiecie, winda wstawala, ale pochodzila troche i sie wieszala. Komp nie byl stabilny nawet na tych nominalnych 400. Pewnego pieknego dnia wkurzylem sie i wymienilem je na elixiry. Teraz wszystko chodzi pieknie 1.6V.

Edytowane przez stregobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema ej skoro nie da sie na nf2 ja mam asrocka k7s8x sis 746fx no i mam problemik sempron 2500+ mnoznik oczywiscie zablokowany i jest tak 166 x 10,5 i jest 1753 czy jakos tak aktualnie dziala na 200 x 10,5 i jest 2100 temperatura 42 c w stresie! wiatrak freezone Q 90 AL+CU. no i pytanko chcialbym podbic mnoznik jak sie robi zeby wbic mu wiekszy mnozik no i jak sie da to napiecie bo mam tylko takie cos over vcore voltage i to wbija na 5% wiecej tylko :/ :mur: powiedzcie mi jak to zrobic ewentualnie moje gg 8758241

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=95926 tu masz wszystko jeśli chcesz odblokować mnożnik to robisz mobile moda (łączysz wszystkie mostki L5) i wtedy zmieniasz mnożnik z pod windy crystalCPU lub w biosie jeżeli twoja płyta na to pozwoli. A co do zwiększenia napiecie to robisz drut-moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...