dziadek lucek Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Siema wszystkim mój problem polega na tym. Chciałbym dokupic dysk juz mam od kilkunastu miesiecy Segate Baracude 7 40 GB 7200. To juz mi nie starcza i musze dokupic drugi. Wiem ze 200 zł to mało na coś sensownego. Poradzcie co kupic ? Jakiej pojemności, jakiej firmy. Używany czy nowy bo juz sam niewiem z góry dzięki:) TYLKO ATA 100 LUB 133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Jesli masz Seagate i jestes zadowolony to wez tez Seagate :) Czy nowy, czy uzywany, to ja bym bral nowke, bo nie ma miedzy nimi duzych roznic cenowych, a nowka to nowka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merovingian Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Również polecam Seagate'a ale za 200 nie kupisz go zbyt dużego bo tylko 80 gb za dokładnie 216 zł, bo poniżej to już tylko 40 gb ;] http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11785 Generalnie ciężko za tą cene wybić się z progu 80 gb nowych dysków więc jeżeli zależy Ci na czymś większym to obadaj allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 A co polecacie z innych firm ? W ogóle opłaca sie kupować dysk używany czy to za duże ryzyko ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merovingian Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 A co polecacie z innych firm ? W ogóle opłaca sie kupować dysk używany czy to za duże ryzyko ??można mieć trochę wątpliwości co do bad sektorów - czy bądą występowały jeżeli od kogoś odkupimy, ale warto przeszukać aukcje tak jak pisałem bo zdarzają się też takie gratki, że są sprzedawane całkiem nowe dyski po niższych cenach niż te w Polsce bo są sprowadzane z zagranicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 A co polecacie z innych firm ? 1663974[/snapback] Warto zastanowić się nas Samsungiem SP0812, który ma 8MB bufor. Jest bardziej wydajny niż Seagate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Co do samsunga mam tę 80Gb (udało mi się jeszcze kupić w proline przed podwyżką ceny o "aż" 6 zł)i ten 8mb bufor jest przydatny (porównując do starego WD 100Gb 7200rpm 2mb cache, który musiał bardziej "mielić" od tego samsunga, wydajności nie porównuje bo WD z 2001r) Pozatym jest cichy, zimny (temp. max 32'C przy otwartej z jednej strony budy). Także zaletą Samsunga jest 5 letnia gwara. WD Caviary 80Gb 7200rpm 8mb cache też nie są złe, choć gorse od Samsunga (obaj koledzy siedzą na takich, jeden miał wcześniej Seagate'a i mu padł po 2 latach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 A dyski firmy MAXTOR tutaj znalazłem takiego w nawet dobrej cenie. Poszukuje dysku na którym bede przechowywał tylko pliki. Więc na wydajności mi tak bardzo nie zależy. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64969673 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=20 poczytaj sobie A jeżeli chcesz dysk tylko do przechowywania danych to ten maxtor by ci styknął, pozatym jest tani :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gared Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Warto zastanowić się nas Samsungiem SP0812, który ma 8MB bufor. Jest bardziej wydajny niż Seagate. 1664089[/snapback] Też stoje przed problemem zakupu nowego dysku, a głównym kryterium wyboru jest cisza. Dysk o którym wspominasz montowałem ostatnio w komputerze znajomego i od doprowadzającego mnie do szału WD 40GB 7200 8MB cachu jest sporo cichszy. Mimo to staram się znaleźć jak najmniej hałasujące rozwiązanie o pojemności 80GB - może ktoś z Was mógłby mi pomóc i podzielić się swoim doświadczeniem w tej dziedzinie? Zaznaczam, że odgłos "pracy" dysku niezbyt mnie rusza - tym co doprowadza mnie do szału jest szum wywołany przez talerze. Edytowane 23 Września 2005 przez Gared Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 A czy jest duz różnica między dyskami 5400 i 7200 obrotów na minute. Bo widziałem Samsunga 5400 80 GB ZA 180 ZŁ brac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merovingian Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 A czy jest duz różnica między dyskami 5400 i 7200 obrotów na minute. Bo widziałem Samsunga 5400 80 GB ZA 180 ZŁ brac ??duża różnica to nie jest, ale przy większych plikach - przenoszenie/kopiowanie możesz odczuć to tzn. czas będzie się wydłużał - ale cena dość rozsądna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 NO TO BRAĆ ?? TU JEST LINK http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63978878 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Samsung 80Gb 7200rpm nowy za 170zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65271178 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Tak widziałem juz ten dysk na aukcji jeśli zobaczysz co poprzednio kupował to zmienisz zdanie o tym by go brać. Koles kupił taki uszkodzony i elektronike więc istnieje ryzyko ze poprostu go sobie poskładał. I pisze że nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 aha, sorry nie zauważyłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...