Skocz do zawartości
mina86

Komputerek Do 2kpln

Rekomendowane odpowiedzi

Zatem sprawa wygląda tak, że nadszedł dla mnie czas najwyższy na lekką modernizację komputera. Konkretnie interesuje mnie zakup nowego CPU, a co za tym idzie płyty głównej i RAM-u. W chwili obecnej jestem raczej przekonany do kupna procesora 64-bitowego, ale ciągle się wacham pomiędzy Pentiumem i Athlonem (Celeron i Sempron były mi odradzane więc raczej ich nie biorę pod uwagę).

Komputer będzie przeznaczony głównie do programowania i ogólnie zabawą GNU/Linuksem + pewnie będę sobie emulował różne maszyny, żeby jednocześnie móc cieszyć się innymi platformami. Z tego względu raczej obejdę się bez super-hiper karty graficznej i zamierzam pozostać przy swojej obecnej SileGie 2 MX 400.

Z drugiej jednak strony pojawia się kwestia czy kupować płytę główna z PCI-E czy jednak zostać przy AGP. Pozostanie na AGP pozwoli mi zaoszczędzić te (około) 300PLN na nowej karcie graficznej, ale z drugiej strony znacznie zmniejszy mi to wybór kart graficznych, gdy będę w końcu jakąś nową kupował (za rok może dwa lata).

Do wydania mam coś około 1500-2000PLN. Płyta główna winna mieć również zintegrowaną kartę sieciową oraz dźwiękową, bo nie posiadam takowych na PCI. Reasumując główne dwie kwestie to: a) Pentium czy Athlon oraz b) MB z AGP czy PCI-E. Rzecz jasna, poza uwagami na wyróżnione kwestie, wszelkie zestawy mile wizdiane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem sprawa wygląda tak, że nadszedł dla mnie czas najwyższy na lekką modernizację komputera. Konkretnie interesuje mnie zakup nowego CPU, a co za tym idzie płyty głównej i RAM-u. W chwili obecnej jestem raczej przekonany do kupna procesora 64-bitowego, ale ciągle się wacham pomiędzy Pentiumem i Athlonem (Celeron i Sempron były mi odradzane więc raczej ich nie biorę pod uwagę).

Komputer będzie przeznaczony głównie do programowania i ogólnie zabawą GNU/Linuksem + pewnie będę sobie emulował różne maszyny, żeby jednocześnie móc cieszyć się innymi platformami. Z tego względu raczej obejdę się bez super-hiper karty graficznej i zamierzam pozostać przy swojej obecnej SileGie 2 MX 400.

Z drugiej jednak strony pojawia się kwestia czy kupować płytę główna z PCI-E czy jednak zostać przy AGP. Pozostanie na AGP pozwoli mi zaoszczędzić te (około) 300PLN na nowej karcie graficznej, ale z drugiej strony znacznie zmniejszy mi to wybór kart graficznych, gdy będę w końcu jakąś nową kupował (za rok może dwa lata).

Do wydania mam coś około 1500-2000PLN. Płyta główna winna mieć również zintegrowaną kartę sieciową oraz dźwiękową, bo nie posiadam takowych na PCI. Reasumując główne dwie kwestie to: a) Pentium czy Athlon oraz B) MB z AGP czy PCI-E. Rzecz jasna, poza uwagami na wyróżnione kwestie, wszelkie zestawy mile wizdiane :)

1665171[/snapback]

Chcialbym Ci doradzic, ale nie wiem czy to pomoze...

Jak chcesz jedna z najlepszych plyt na rynku do OC ... DFI LanParty nf4 sli-dr lub DFI LanPartyUT NF4 -D obsluguja one pci-e

A tak z innej beki wyszla juz plyta obslugujaca AGP i PCI-E.... o wiele tansza ale niedostepna w Polsce i to sa plyty pod AMD oczywiscie....czyli ASRock ULI...

Ponadto A64 3000+ Venice, ram w zaleznosci od potrzeb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komp nie do gier i grafiki 3D to Intel:

Płyta główna: Asus P5RD1-V Xpress200 353zł

Procesor: Pentium 4 630 (3GHz; 2MB L2; 64-bit) 811zł

RAM: 2x512MB GoodRAM CL2.5 396zł (2x198zł)

Taki zestawik wyniesie cię 1560zł.

Płyta główna ma w tym wypadku zintegrowaną kartę graficzną - czyli nie potrzebujesz na początek żadnej innej. Oczywiście jest wolny slot PCI-E x16, czyli możesz później dokupić grafikę.

Jeśli chcesz jeszcze coś do tego kompa to możesz pomyśleć nad 2GB RAM zamiast 1GB (koszt ~400zł za dodatkowy 1GB) lub mocniejszym procesorem - najlepiej dwurdzeniowym - ale to już będzie czysta kosmetyka... ale nie cenowa...

//edycja4sativ//

Niestety muszę przyznać (z przykrością), że platformy AMD wypadają gorzej od Intela jeśli chodzi o WSZYSTKO OPRÓCZ GIER I WSZELKICH ODMIAN GRAFIKI 3D...

Jeśli jednak chcesz przeznaczyć 2k złotych na sprzęt NIE DO GRANIA to nie znajdziesz nic lepszego niż podałem.

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawia się pytanie czy to mi będzie w ogóle działać ;) Bo z tego co słyszałem to z współpracą kart ATI z Linuksem bywa różnie, a tutaj na dodatek jest to zintegrowana karta co tylko komplikuje sytuację. Mówiąc krótko, nie chciałbym zakupić czegoś na czym potem nie będę wstanie odpalić Linuksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wersji 8.16.20 sytuacja się trochę ustabilizowała ;]]]

Przestał się wieszać po wyjściu z gier ;]

Bez problemu dooma odpaliłem - spadek szybkości w porównaniu do windowsów był ok. 10-15%.

Gorzej jest z xineramą - tutaj już sobie stery nie radzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi