Skocz do zawartości
drzewko82

Ram W Asrock K7vt4apro

Rekomendowane odpowiedzi

drzewko82 napisał(a):

Prosze o pomoc...

Kupiłem płyte główną Asrocka K7VT4APro.

Włożyłem ddramy które są pod 400Mhz

I one idą pod 266Mhz...

Gdzie to ustawić, by szły pod 400Mhz???

Bios czy zworki i jak?

1668096[/snapback]

Jaki procesor? RAM ustawiasz synchronicznie z procem.

Płyta na chipsecie KT400A więc FSB możesz ustawić na 133/166 (266/333) MHz.

Ustawia się albo zworkami na płycie albo w BIOSie (stawiam na zworki), manuala poczytaj.

400MHz to raczej nie próbuj ustawiać, najwyżej timingi możesz zaostrzyć (nie jestem pewny czy się da na Asrocku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat posiadam ta plyte. da sie zmieniac bardzo wiele timingow ramu, ale to juz wyzsza szkola temperowania olowkow. link: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=191382 Inna sprawa, ze w tej plycie mozna ustawic DDR >266MHz tylko jak procesor lata na szynie >100MHz, a Athlon 850 to wlasnie 8.5x100MHz. Wlasciwie dla platformy K7 oplaca sie tylko synchroniczne taktowanie proc:pamieci 1:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drzewko82 napisał(a):

Procesor amd850.

Wiem gdzie na zworkach, ale jak ustawiałem na 333 lub 400 to plyta sie nie włączała.

Jak timing zaostrzyć???

nie włącza się bo proc nie wstaje, zmieniając na zworkach zmieniasz tez szyne procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi