siem7 Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 wlasnie kupilem sobie nowego F-S L1300 z prockiem Celeron M i jestem bardzo zawiedziony. Ten badziew ma cholernie glosny wentylator ktory wlacza sie co 2-3min nawet jak sie tylko przeglada strony w necie (lepiej zeby juz caly czas pracowal, to ciagle wlaczanie glosnego wentyla jest jeszcze bardziej denerwujace). Laptop jest glosniejszy od stacjonarnego kompa z PIV 2,8GhZ! Mam porownanie tez ze starymi lapkami Compaqa czy Hp nawet z prockami AMD sa znacznie cichsze. Kolega ma tez nowa Toshibe na Celeronie M i wentyl sie tam wlacza rzadko, poza tym jest cichy. Z tego co znalazlem w necie wszystkie Amilo maja taka przypadlosc, w dodatku softwarowo zadnym programr nie mozna mu ograniczyc obrotow. BIOS jest ubogi i nie pozwala tez zmniejszyc czestotliwosci proca. Czekaja mnie teraz meczarnie z suszarka w laptopie wiec przestrzegam potencjalnych nabywcow tanich lapkow a w szczegolnosci Fujitsu-Siemens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ejko Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Jakiego lapka kupiłeś. Chodzi mi o model jego. Nie wiem jak to powiedzieć. Tu przewagę mają procesory mobilne. Wg mnie Celeron M nie powinien się zaliczać do nich. Ja miałem Gericoma (poprzedni mój laptop) i podobnie się zachowywał, jednak potrafiłem się do tego przyzwyczaić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoMisiek Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Ja posiadam FS Amilo Pro V2010 jest cichutki, prawie nieslyszalny, do tego wentylator zalacza tylko wtedy gdy naprawde komputer tego wymaga.. co jakies 20-30 min. Dlatego niezgodze sie z opinia uztykownika, ktory zalozyl temat. Laptop FS, polecam - przejechalem sie juz na laptopie Acera. Tam to dopiero suszara byla. Nie wspomne o nagrzewajacym sie touchpadzie i klawiaturze :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrMaX Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) Z tego co znalazlem w necie wszystkie Amilo maja taka przypadlosc, w dodatku softwarowo zadnym programr nie mozna mu ograniczyc obrotow. BIOS jest ubogi i nie pozwala tez zmniejszyc czestotliwosci proca. Czekaja mnie teraz meczarnie z suszarka w laptopie wiec przestrzegam potencjalnych nabywcow tanich lapkow a w szczegolnosci Fujitsu-Siemens. 1668732[/snapback] Nie wszystkie AMILO tylko z Celeronem M ! Inne modele mają dodatkowy klawisz nad klawiaturą z symbolem wiatraczka, który po wciśnięciu zaniża taktowanie proca oraz grafiki poniżej nominalnej minimalnej częstotliwości pracy. U mnie np z minimalnej 800 MHz na 600 MHz dla procka. Wtedy wiatrak wcale się nie włącza. Fotka (uwaga ! duża)tu Edytowane 29 Września 2005 przez PrMaX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKURAT Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 wlasnie kupilem sobie nowego F-S L1300 z prockiem Celeron M i jestem bardzo zawiedziony. Ten badziew ma cholernie glosny wentylator ktory wlacza sie co 2-3min nawet jak sie tylko przeglada strony w necie (lepiej zeby juz caly czas pracowal, to ciagle wlaczanie glosnego wentyla jest jeszcze bardziej denerwujace). Laptop jest glosniejszy od stacjonarnego kompa z PIV 2,8GhZ! Mam porownanie tez ze starymi lapkami Compaqa czy Hp nawet z prockami AMD sa znacznie cichsze. Kolega ma tez nowa Toshibe na Celeronie M i wentyl sie tam wlacza rzadko, poza tym jest cichy. Z tego co znalazlem w necie wszystkie Amilo maja taka przypadlosc, w dodatku softwarowo zadnym programr nie mozna mu ograniczyc obrotow. BIOS jest ubogi i nie pozwala tez zmniejszyc czestotliwosci proca. Czekaja mnie teraz meczarnie z suszarka w laptopie wiec przestrzegam potencjalnych nabywcow tanich lapkow a w szczegolnosci Fujitsu-Siemens. 1668732[/snapback] muhahah :D ja mam FSC Amilo 1310 :] i mi tam nie buczy :] i nie wlacza sie tak czesto, a jak sie wlaczy to nie harczy tak jak mowisz (przynajmniej u mnie) mam porownanie z starym stacjonarnym to miodzio a tak pozatym jak ktos pisal u gory: "modele mają dodatkowy klawisz nad klawiaturą z symbolem wiatraczka, który po wciśnięciu zaniża taktowanie proca oraz grafiki poniżej nominalnej minimalnej częstotliwości pracy. " (przynajmniej u mnie jest ten klawisz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Jakiego lapka kupiłeś. Chodzi mi o model jego. Nie wiem jak to powiedzieć. Tu przewagę mają procesory mobilne. Wg mnie Celeron M nie powinien się zaliczać do nich.Geniuszu, ta literka "M" przy nazwie Celeron ktora podałes, pochodzi od słowa Mobilny, a na takie miano zasłuzyl sobie on zmiennym mnoznikiem, zanizonym napieciem pracy, czyli mniejszym zuzyciem pradu i mniejszym wydzielaniem ciepła. Jesli to dla ciebie nie jest wystarczajace do Mobilnosci, to co jest ? siem7 >> jesli własnie go kupiles, to moze jest jeszcze szansa zeby isc do sklepu i poprosic o wymiane na inny egzemplarz a jak wszystkie sa takie, to wogole innny model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Tu przewagę mają procesory mobilne. Wg mnie Celeron M nie powinien się zaliczać do nich. 1668762[/snapback] na HP nx9020 z celeronem M 1,4Ghz 512kb L2 wiatrak sie nie wlacza nawet po 9h w necie na wifi sluchajac muzy i bawiac sie photoshopem! jedynie gdy zapodam jakies 3D na grafike zaczyna pracowac ow wiatraczek-ale nie slychac go,jedynie mozna wyczuc,ze chodzi przykladajac reke do wylotu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siem7 Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 w amilo L1300 nie ma zadnego prrzycisku do obnizania szybkosci wentylatora jak w innych modelach, jest power i tyle, a wentylator regularnie wlacza sie co 2-3min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKURAT Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 w amilo L1300 nie ma zadnego prrzycisku do obnizania szybkosci wentylatora jak w innych modelach, jest power i tyle, a wentylator regularnie wlacza sie co 2-3min. 1669795[/snapback] muhahah :D sam mam Amilo L1310 i wiem co jest a czego nie ma :D chyba ze masz jakiegos innego Amilo daj konfiguracje jaka masz i gdzie kupiles a tak btw powinienes miec klawiesz tak: od lewej: wiatrak, www, siec, power jak nie wiezysz to moge CI zdjecie zrobic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siem7 Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 m370, 60gb, 512ram w karen. ten model nie ma nic poza power po lewej stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maf Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 a jak z amilo L1310? tez buczy? musze go miec ale nie chce miec wyjacego sprzetu;) btw: bardziej sie grzeja celerony M czy pentiumy M? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKURAT Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 (edytowane) m370, 60gb, 512ram w karen. ten model nie ma nic poza power po lewej stronie. 1670003[/snapback] no bo to jest L1310 G !!!! :D wiec moze dlatego tak masz :] i z kerenu :P ja kupilem opcje L1310 i mam klawisze gdzie mozna obnizyc predkosc waitraka ;] to teraz juz wiem czym sie roznic L1310 od L1310 G :) (bo zastanawialem sie jakis czas) Edytowane 27 Września 2005 przez AKURAT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s414 Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 panowie, L1300 i L1310 to zupełnie inne modele a literka G przy L1310 oznacza typ matrycy - GLARE i model sprzedawany w Vobisie to właśnie L1310G ale nie zaznaczyli tego w opisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maf Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 ok panowie ale musze to szybko wiedziec: czy L1310G wyje?? bo za ch*j nie moge nic znalesc o tym w necie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ejko Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 TeQuila SunRise, a ty geniuszu myślisz że tego nie wiem? Jednak chodziło mi bardziej o to że przewagę ma pełny Pentium nad Celeronem. Fakt źle to ująłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKURAT Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 muhah :D sorry ale pomylilem modele :D myslalem ze on opisuje 1310 :] a opisuje 1300 :) wiec sorry tutaj za wszustko :D a co do 1310 to nie wyje dodatkowo ma klawisz ktory spowalnia prace wiatraka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 (edytowane) przestrzegam potencjalnych nabywcow tanich lapkow a w szczegolnosci Fujitsu-Siemens. 1668732[/snapback] A dlczego nie przed zakupami w Karenie ? :lol: przecież tam kupiłeś "suszarkę" A na serio , mam Amilo Pro v2010 i wiatrak rzadko się włącza (najlepiej to słychać teraz w nim klawiaturę jak piszę :) ) może to przypadłość tej serii , wymień na inny jeśli to możliwe a jak nie to może da się wymienić BIOS na nowszy. BIOSy Amilo L1300 Edytowane 27 Września 2005 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikan Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 A dlaczego nie przed zakupami w Karenie ? Ja kupiłem w Karenie swojego L1310G i wszystko było OK :) Serwis i tak jest zewnętrzny, więc mnie to ryba, kto mi sprzedał kompa... A taniej niż w Vobisie o ok. 100 PLn. Ba, taniej nawet niż w Makro, gdzie też pojawił się ostatnio F-S 1310. Bardziej mnie ciekawi jaki macie dysk? Bo mi EVEREST pokazuje że Seagate momentus.4200, ale z obrotami 5400! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siem7 Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 BIOS ma najnowszy 1.10, jak dluzej pracuje nawet pod malym obciazeniem to wentylator wlacza co minute na 20-30sec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Co w Karen jest nie tak? Zamierzam w Karen w najbliższym czasie kupić Amilo L7300 więc jak coś tam panowie nie gra to powiedzcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKURAT Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 A dlaczego nie przed zakupami w Karenie ? Ja kupiłem w Karenie swojego L1310G i wszystko było OK :) Serwis i tak jest zewnętrzny, więc mnie to ryba, kto mi sprzedał kompa... A taniej niż w Vobisie o ok. 100 PLn. Ba, taniej nawet niż w Makro, gdzie też pojawił się ostatnio F-S 1310. Bardziej mnie ciekawi jaki macie dysk? Bo mi EVEREST pokazuje że Seagate momentus.4200, ale z obrotami 5400! 1671042[/snapback] no moze jest drozej w vobisie niz w karenie ale moze dlatego ze to sa inne wersje :) :razz: :lol2: :lol: :D :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikan Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 no moze jest drozej w vobisie niz w karenie ale moze dlatego ze to sa inne wersje :) :razz: :lol2: :lol: :D :rolleyes: 1674304[/snapback] problem polega na tym, że nikt nie potrafi tego dokładnie określić. w zakupionym w karenie lapku mam matrycę glare (której w tej "gorszej" ponoć pwersji G (według niektórych) nie powinno być. nawet w materiałach producenta nie ma wyspecyfikowanej rożnicy pomiędzy G, a nie G. więc gratuluje lepszej wersji z droższego vobisu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKURAT Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 problem polega na tym, że nikt nie potrafi tego dokładnie określić. w zakupionym w karenie lapku mam matrycę glare (której w tej "gorszej" ponoć pwersji G (według niektórych) nie powinno być. nawet w materiałach producenta nie ma wyspecyfikowanej rożnicy pomiędzy G, a nie G. więc gratuluje lepszej wersji z droższego vobisu :lol2: 1674476[/snapback] no wiesz niby mowisz prawde a niech sobie sprawdzi gosc co mu siedzi w srodku :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinio Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Mam problem podobny co w temacie z tym,że ja mam Amilo Pro 2010 (Celeron M 340 1,5GHz) wiatrak dość często się włącza tzn. co +/- 2 minuty czasem częsciej. Wiatrak nie chodzi na max obrotach jak przy starcie systemu ale jednak szumi. Myślałem, że tak ma byc, ale jak czytam powyższe wypowiedzi o tym modelu to się zdziwiłem. System to WinXP a wszelkie otwory wentylacyjne nie są zakryte. Iść do serwisu i pytać co jest grane/reklamować ?? Może ktoś zna magiczny sposób na rozwiązanie problemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siem7 Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 z tego wynika ze duza czesc f-s Amilo ma przypadlosc z wentylatorami, w dodatku wentylator mimo ze chodzi wolniej niz przy starcie systemu chodzi bardzo glosno. Nie wiem jak w 2010 sie wlacza, moze jest mozliwosc zmniejszenia jego obrotow za pomoca Power Managera czego nie mozna zrobic w L1300. Problem w wentylatorach w Amilo tkwi jak mysle w niedopracowanych BIOSach i ustawieniu progsów poniewaz laptop sie niewiele nagrzewa a wentylator sie non-stop zalacza. Pewnie w progsach jest ustawiona dosc niska temperatura zalaczania wentylatora. Jezeli chodzi o tanie laptopy to kazde maja jak zauwazylem jakas przypadlosc, Hp moze nie ma problemow z wentylem ale z kolei tam wyswietlacz zmiejsza jasnosc przy pracy na bateriach, acery maja wogole zla opinie a z jeszcze glosniejszym wentylatorem spotkalem sie w maxdacie w dodatku z wyzszej polki cenowej. Takich przypadlosci nie zauwazylem u Toshiby z podobnej polki cenowej w ktorej wentylator dziala caly czas ale cichutko a zalacza sie glosniej raz na 1-2godz., dlatego teraz wybralbym majac ograniczone fundusze Toshibe (no ale tutaj tylko 12 mies. gwarancja i jakosc obrazu jakby troche gorsza od f-s Amilo). Natomiast zadnych problemow z wentylatorami nawet na Celeronie M nie ma z IBM dlatego lepiej wybrac tanszy model, dolozyc druga kosc 256mb i miec zapewniona spokojna i cicha prace (nie znam laptopow Della ale pewnie jest podobnie). My niestety jestesmy w Polsce skazani na niedopracowany sprzet klasu f-s Amilo i stad wychodza takie problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinio Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 W 2010 Za pomocą Power Managera nie ma możliwosci zmiany obortów wiatraka, jedyna opcja to 50% throttling, która to co prawda obniża wydajność systemu ale nie zauważyłem, żeby wiatrak rzadziej się włączał. Przed chwilką rozebrałem notka i między "radiator" a procesor dałem pastę termoprzewodzą (bo nie było niczego) -myślałem, że problem tkwi w złym odprowadzaniu ciepła, no ale to też za bardzo niepomogło. Czyli trzeba trzeba przyzwyczaić się do szumiącego wiatraka i zbierać na technoligię Centrino :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siem7 Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 to nie kwestia tylko technologii bo Toshiba czy IBM beda bardzo ciche na Celeronie M, a fujitsu-siemens bywaja glosne i na centrino, zreszta stare modele Compaqow czy Hp na dekstopowych prockach byly cichsze niz f-s na mobilnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
detomis Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Z tymi wiatrakami to prawda.Kuiłem amilo L1310G w Vobisie.Chodził jak suszarka.Buczał strasznie.Na szczęście wymienili mi na nowy laptop ten sam model.Teraz chodzi mi naprawde cicho.Słychać tylko powietrze.Lekki szum powietrza.Super w porownaniu z poprzednim i ogólie super jestem teraz zadowolony.Ale jak ktoś trafi na tamten model to ma prze...e.Wniosek.Są sztuki na które trzeba uważać.Przetestować i zwrócić jakby coś.Choć ze zwrotem miałem nie mały kłopot.Vobis to tez go...no nie firma.Wciskaja kit klientowi.Ale co sie dziwić jak chiniole składaja to wszystko teraz.Pomyślcie jak w Polsce firmy sie przykładaja a co dopiero tam. Ogólnie nie polecam amilo l1310G bo jednak po wymianie i sporych kłótniach w vobisie zdobyłem sztuke narazie nie wadliwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 (edytowane) Odświeżę nieco temat :) . Wydajność Celerona, w który wyposażony jest L1300 to dno, mulił już na XP, teraz mam Windows 7 i jest jeszcze gorzej. Dlatego przymierzam się do zmiany procka na jakiś Pentium M. Jednak jest mały problem. Procesor jest jakby przyklejony do płyty czerwonym klejem na każdym z rogów: Jak to przeciąć, żeby nie uszkodzić przy okazji płyty głównej? I jak później zamocować nowy procesor, kleić na super glue czy inny silikon :D ? W ogóle dziwi mnie fakt, że nie ma tam jakiegoś gniazda, tylko wygląda to jakby nóżki procesora były "wpuszczone" bezpośrednio w płytę główną. Edytowane 21 Listopada 2009 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...