Krum Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Witam. Nie siedzę ostatnio w temacie a koleżanka poprosiła mnie o złożenie niedrogiego komputera - głównie do neta i jakiś gier (ciekawe w co ona chce grać pewno w sims 2 :lol: ). Procesor: Sempron, ale czy na 64 bit?? płytka: zależnie od procka, ale chyba giabyte ew. asus ramki: 2x256 Kingstona grafa: gigabyte 9550 jakieś dvd-rw obudowa z jakimś dobrym zasiłkiem Sempron 2500+BOX (64bit) GIGABYTE GA-K8NS 2x256 Kingstona Dual gigabyte 9550 128MB 128bit DVD-RW NEC 16X Samsung 80 GB 8MB 7200RPM MODECOM 350W To z obudową, myszką i klawiaturką wyniesie ok 1500. Co zmienić (ew. mniejsze koszty) proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Może warto pomyśleć nad płytą GIGABYTE GA-K8NE z chipsetem na nForce 4 i z PCIe. Do tego Sapphire X550. Trochę drożej ale bardziej przyszłościowa platforma. Co do proca może być, myślę, żie potrzeba nic lepszego DVD-RW to BENQ albo LG, nie bierz NECa, bo ma słabą korekcję błędów, do tego zdarza się, że nie czyta płyt palonych na innych nagrywarkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 RAM lepiej kup najtańszy jaki jest, a nie Kingstony (i tak pewnie masz na myśli te z CL3...). Lepiej kup np. GoodRAMy - są w cenie 198 zł (Komputronik) za 512MB PC3200 z CL2.5. Zamieniłbym MOBO na Gigabyte GA-K8VT890 za 276 złotych. Ewentualnie kup cokolwiek innego na VIA K8T800Pro/890 lub nForce 4 Ultra/SLI. Inne chipsety nie obsługują HTx5 (głównie potrzebne przy podkręcaniu). Co do nagrywarki DVD to weź Benq DW1640 lub moją ukochaną - LG GSA 4163B :-) Procek koniecznie 64-bitowy, bo co dziewucha zrobi jak będzie chciała uruchomić 64-bitowego FarCry (zagra w 32-bitowego :-)? Tak na serio to tylko czekać na Vistę i pełne wsparcie przez SOFT 64-bitów. Co do zasilacza weź obudowę ModeCom z zasilaczem (są Feele lub Fortrony, ale nawet na Feela chyba nie można narzekać :-). Karta graficzna to Radeon X550 za 270,17 zł - aż się prosi, żeby wgrać bios od X600Pro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Sempron 2800+ BOX Socket 754 64bit Gigabyte GA-K8NE nForce4 s.754 TwinMOS DDR 512Mb/400Mhz CL 2.5 PC3200 Samsung 80GB 8MB SP0812C sATA Sapphire X550 128MB 128bit PCI-E NEC ND-4550A 16x OEM X-power 3346 b/z 59zł Fortron 350w albo Delta 350w z allegro.pl za ~50zł 1495zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Czy szanowny kolega nie zroumiał, że płyty z HTx4 odpadają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krum Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 RAM lepiej kup najtańszy jaki jest, a nie Kingstony (i tak pewnie masz na myśli te z CL3...). Lepiej kup np. GoodRAMy - są w cenie 198 zł (Komputronik) za 512MB PC3200 z CL2.5. Kingstony mam za taką samą kase, ale chyba się na TwinMOSy zdecyduje Co do nagrywarki DVD to weź Benq DW1640 lub moją ukochaną - LG GSA 4163B LG odpada za dużo napędów tego producenta mi spłonęło Co do zasilacza weź obudowę ModeCom z zasilaczem (są Feele lub Fortrony, ale nawet na Feela chyba nie można narzekać Tak nawet planowałem :wink: Zakupy na allegro odpadają, to nie dla mnie i nie chcę się w to bawić. Opierać się będę na areście, mam zaufanie do tego sklepu, choć obsługę mają fatalną wliczając szefa. Troszke mało wie... wmawiał mi, że nie ma takich procesorów jak miałem aktualnie w domu :D Kiedyś mało nie zamarłem jak polecano klientom zasilacz na podstawie wagi :wink: Ale ja tam tylko kupuje naszczęście... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Na mój gust to wy trochę źle potchodzicie do sprawy, skaldacie kompa do OC, wybieracie mobo na nforce 3 lub 4........ :D Z wlasnego doswiadczenia to zauwazylem ze dziwczyny RACZEJ sie nie interesuja kompami, ma idzlac i koniec......wiec po co te wszytkie bajery, dobre ramy itp itd............................(dziewczyna i tak nie rozróznia czy jest 5fps czy 50) Ja proponuje sempron 3000+(nie bedzie sie bawila w OC) 320zl Mobo na VIA za 200zł 2x512mb (na allegro widzialem elixiry za 160zl/szt.) buda tracer(bez zasilki)80zł Forton 50zł radeon 9550 200zł Kompik szybki, w gry sie "zagra"^^ i gitesik :D razem ok 1k(doliczmy jewszce DVD flop itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Ale jak widzę komp ma być nowy - Allegro nie wchodzi w grę... A do gierek typu Singlesy i Simsy wystarczy chyba każdy komp - na moim poprzednim (Athlon XP 1600+, 256MB RAM, GF2MX 64MB 64-bit) Sims2: Na Studiach chodziło (no...) znośnie - tzn. na pewno wina była w procku i ramie, bo gra cięłą dopiero jak było dużo osób (8 lub więcej) w danej lokacji. Możesz pomyśleć nad szybszym prockiem - mile widziane coś ~3000+. Albo - zamiast myśleć co ona zrobi - to pójdź do niej - podkręć wszystko jak należy i ustaw hasło do biosu. Mojemu kumplowi tak zrobił jeden informatyk, ale pomocne okazało się "zawsze-dobre" hasło (już nie pamiętam jakie). Albo poszukaj jakichś schematów modów do Semptronów i na stałe ustaw FSB, mnożnik i ew. napięcie. Trochę tego jest np. TUTAJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho103 Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 ja mam kompa duuuuuuzo tanszego jak wy tu planujecie zlozyc i jakos gram w wiekszosc gier i nie zauwazylem zeby sie ktoras cioła ..nie mowiac o tym zeby jakiejs nie uruchomic.... po co jej taki komp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 @ Venice: Co do simsów2 wina nie leżała w procku i ramie :) tylko w grafie, ta gra ma tak skopany silnik graficzny, jak jest puste pole i 2 simy to chodzi płynnie, jak jest duży dom, parenaście simów pełno obiektów to trza mieć dość mocną grafą żeby pograć na full detalach (u mnie na 9550XT wg. licznika z gry w mieście fps spadały z ~50fps do ~10) @ ucho103 co to za słowo: cioła :? rozwinięcie ciołka-> cioła ciołek-> cioł ?? :D pozatym po co jej taki komputer?? żeby nie czuła dyskomfortu podczas siedzenia na nim, że jak zacznie testować "ile okienek trza do zawieszenia kompa" to będzie musiała trochę poklikać :) dobry procek to według mnie podstawa, tak samo jak 512mb ram i w miarę dobra grafa(mam przykład, 11 letnia kuzynka śmigała u mnie w NFS U2 że aż miło, nie mówiąc o GTA :)) pozatym, czyżbyś się czuł zazdrosny, że dziewczyna ma mieć lepszą maszynę? Tak samo ja kompa nie brałem pod o/c dlatego wybrałem mobo z pci-ex żeby 9550 na agp nie podkręcać (X500 ma te znośne 400/500mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho103 Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 (edytowane) ja wlasnie zmieniam kompa wiec nie czuje sie zazdrosny tylko raczej .....zdziwiony jak ma kase to niech płaci :) Edytowane 27 Września 2005 przez ucho103 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Sims2 są faktycznie ostro skopane..... One chyba na każdej konfiguracji się tną... Bo do mnie wpadł kuzyn ze swoim całym kompem i korzystając z okazji pożyczyłem od niego 512MB RAM - i dalej Simsy tną aż krew zalewa... Co do podkręcania przecież można: -podkręcić procka na stałe przez łączenie wszelakich mostków (drucikiem lub grafitem) -wgrać do karty graficznej inny bios lub zmodyfikować istniejący Co do innych O/C (jak choćby timingi pamięci) to ustal je w biosie i zahasłuj cały CMOS. Po co stresować lady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...