Skocz do zawartości
Ravcik

Przełanczanie Sie Dysku W Tryb Pio Z Udma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem dysku WD2500 KS Caviar SE 250 Gb SATA II 16 MB Cache, ostatnio jednak pojawił sie problem, dysk od tak od siebie przełancza sie w tryb PIO, normalnie działa w Ultra DMA Tryb 5, co powoduje bardzo niskie osiągi.

Jedynie co pomaga to deinstalacja/instalacja sterowników odpowiadajacych za Chipset,niekiedy sa takie dziwy że przestaje dzialac i wiesza kompa, albo sporadycznie bios ma problem z wykryciem dysku.

Żadne z powyższych nie pojawiały sie na poczatku uzytkowania, ujawniły sie dopiero po okolo 3 tyg. pracy.

Niewiem za bardzo co może być przyczyna, więc pytam czy spotkał sie ktos z takimi anomaliami ?

Zaznaczam że sterowniki są najnowsze (chipset), moja płyta gl. to ABIT IC7-G wszystko podpiete do SATA.

Pozdrawiam i czekam na jakies rady.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nie było zadnych naleciałości wzgledem starych sterowników system był instalowany na nowo bez ingerencji innych dysków w konfiguracji, tak samo co do aplikacji niewiem co mogło zaszkodzic.

- bios mam najnowszy ( zwykle zawsze aktualizuje gdy wychodzi cos nowego)

- w managerze urządzeń pisze że tryb Ultra DMA 5

Niewiem może to cos z MB a nie dyskiem, tym bardziej że podobny problem miałem z wczesniejszym dyskiem WD 1600 JD ale on już znajduje sie w krainie wiecznych łowów teraz dostalem z gwary edycje JS która zreszta chce opylić....

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedys jedna barracuda nie chciala pracowac w XPeku w udma tylko w pio, a w 98 chodzila w udma - dziwne to bylo ale na kazdym kompie tak samo...dysk dostal gosc ktory pracuje w 98 bo szkoda polsprawny sprzet wyrzucac

ale u ciebie to wyglada na kontroler dysku - wymiana mobo pomoze B)

Edytowane przez falcon386

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przestawianie sie w tryb PIO to nowy bajer wprowadzony wraz z SP2. Teoretycznie dysk zmienia tryb transferu, gdy system zauwazy zbyt wiele bledow pomiedzy dyskiem a kontrolerem. Zmienia on wowczas wpis w rejestrze na stale. Czasami faktycznie pomaga usuniecie jednego wpisu w rejestrze, czasami ponowne zainstalowanie sterownikow od kontrolera. Microsoft nie przewidzial chyba takich problemow i zapomnial dodac przywracania trybu transferu po restarcie. Problem opisany jest tutaj i tutaj

Niestety czasami zdarza sie, ze ani zmiany w rejetrze ani przeinstalowanie sterownikow od kontrolera nie wystarcza, wtedy z pomoca przychodzi program dmacheck. U mnie to byla jedyna mozliwosc przywrocenia trybu DMA, inne zawiodly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi