cmsydney Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 LM317 1zł potencjometry montażowe 25gr/szt 2X 3pin 1zł moge wiedziec gdzie to kupujesz? sklep, hurtownia? bo u mnie w elektronicznym: LM317 - 1,5pln pot montazowy - 60gr ale gniazdo 3pin - 70gr moze ktos zna jakis tani sklep badz hurtownie w lodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 m sie nie podoba to wyprowadzenie wtyczek na wentyle :| powinno być w tył a nie w góre, no chyba że nie jest przeznaczony w 5.25 .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Panel bardzo ciekawie sie prezentuje :): Sorry że się czepiam, ale :chlorek żelaza lub nadsiarczan sodu (B327), do kwasów się nie zaliczają :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Jeśli wykotrzystujesz wentylki z trzema kabelkami to nie potrzebujesz nawet przetwornika A/C. Zresztą przy wiatrakach na 2 kableki też można zrobić bez A/C ale to trochę trudniejsze.a to ciekawe.... jak chcesz podlaczyc trzeci kabelek do mikrokontrolera bez przetwornika a/c???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Wystarczy jeden rezystor podpięty do +5V a jeśli mikrokontroler ma wejście z wewnętrznym podciąganiem to wogóle nic nie trzeba. Żółty/biały kabelek z wiatraczka podpinamy bezpośrednio pod wejście.to tez bardzo ciekawe.... to moze teraz kilka pytan 1. jakim ukladem jest mikrokontroler? 2. jakie napiecie jest w zoltym kabelku? 3. na co wplywa predkosc obrotowa wiatraka? jesli znasz poprawne odpowiedzi na te pytania to bedziesz wiedzial dlaczego jest konieczny przetwornik a/d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 <lol> to moze teraz tak robia, ja mialem wentyl (kilka lat temu) w ktorym na zoltym kabelku bylo napiecie w funkcji predkosci obrotowej, od tamtego czasu sie nie bawilem, az musze to sprawdzic, stad moje zdzienie 2. Na żółtym kabelku nie ma żadnego napięcia. Żółty kabelek jest to wyjście typu OC czyli typowo cyfrowe.jest :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 (edytowane) jestem zielony z elektroniki, na schemacie jest wejscie i wyjscie dla potka montazowego 1k gdyż ma on 3 nóżki?? czy trzeba połączyć jakieś dwie czy jak? EDIT: podpiąłem jeden kabelek do wejscia potencjometru, a srodkowy i wyjsciowy połączylem razem ale niezalenie jak ustawie potencjometry moge mieć regulacje 2V-7V jesli odpowiednio wyreguluje to mam 4V-7V i wlasnie tu jest problem jak zrobic zebym miał to 12V (zasiłka daje 11,3V) Edytowane 24 Października 2005 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 jesli zasiłak daje 11.3V to na wyjsciu nigdy nie uzyskasz 12V.... ukłąd ten daje maxymalne napiecie o 1.25V mniejsze niż wejuściowe a to że masz regulacje od 4-7 V to po to jest jeden potencjometr 1K do regulacji maxymalnego napiecia a drugi 1K to minimalnego.... i musisz tak nimi kręcić żeby przy maxymalnym ustaiwniu mieć te 10V a przy minimalnym około 3-4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 no to wiem ze nie bede mial nigdy 12V :P:P:P ale chodzi o to ze ustawialem te potki róznie ale nie zaleznie jak ustawie jest 7V pod molexa podpiąłem pod zółty i czarny oczywiscie jesli mam 11,3V to powinienem mieć w takim razie 10V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 to nie wiem czemu tak jest u ciebie.... u mnie max to jakies 10.8V (zasiłka daje równo 12V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 (edytowane) mam 10,3V ale jak przyłoze + od wentla do pierwszej nózki LM (wejsciowej) ALE wtedy nie mam regulacji za chwile rozlutuje wszystko i zlutuje porządnie i moz e zadziała:P EDIT: po przespaniu się z tym problemem wiem CHYBA co było przyczyną dałem potencjometr(chyba wykładniczy) typu "B" :mur: i prawdopodobnie jak dam A to bedzie dobrze :) Edytowane 25 Października 2005 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...