falcon386 Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 (edytowane) Witam Wszędzie można przeczytać że tryb synchro dla pamieci na platformie socA jest najbardziej wydajny...i w zasadzie nigdy sie nad tym nie zastanawialem, jednak calkiem niedawno napotkalem się na ten oto artykuł http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...niki%20A64.html a w nim tekst : Zupełnie przy okazji obaliliśmy mit o tym, że tylko w trybie synchronicznym Athlon XP pracuje najwydajniej. Tu widać tendencję zupełnie odwrotną. Tak więc bracia Athlonowcy w wersji SocketA: jeśli pamięci nie idą Wam wyżej, maksymalizujcie FSB - w trybie Dual DDR mocno podrasuje to Wasze kompy.zwroccie uwage na "Tab. 1. Pomiary wydajności Athlona XP." Skłoniło mnie to do przeprowadzenia testu na swoim kompie (bart2500@3200/2x256 elixir Cl2.5:3:3:6DUAL,ABIT NF7S2) co potwierdziło powszechną opinię o tym iż tryb synchro jest wydajniejszy (każdorazowe zmniejszenie szyny od 200 do 133 obniżało wydajność pomimo zmniejszenia timingów) Podobny experyment wykonalem na innym kompie(sempr2500/2x256 noname cl3:3:3:8/asus a7n8x delux) i tutaj o dziwo sprawdziła się teza rapry tzn. w trybie 6:4 czyli asynchro pamieci wykazaly szybszy odczyt i zapis w sandrze (mem bandw) I w zwiazku z tym malym doświadczeniem mam prośbę: Może ktoś przeprowadziłby podobny test u siebie a tymsamym obalił bądź potwierdził badania moje i rapry. Może się okazać iż drzemie jeszcze jakaś ukryta moc w paltformie amd socA?? A może to tylko czysty przypadek? Udanych testów i czekam na jakieś porownania "Pomożecie ? " Edytowane 1 Października 2005 przez falcon386 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 hmm myslisz o obniżaniu mhz pamięci poniżej fsb procka ? to mogę sprawdzić ale timingów niższych w sumie nie ustawię (mogę sprawdzić cl1,5 bo gdzieś do 210 tak latają) jeśli dobrze cie zrozumiałem to imo to się nie może sprawdzić ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Pomożemy! Tylko napisz precyzyjniej o co Ci dokładnie chodzi? Obecnie mam 10 X 220 synchro z pamięciami. Czy nie zmieniając taktowania proca mam obniżyć taktowanie pamięci do 147 i sprawdzić przepustowość pamięci?? Czy szukać krótszych timingów ?? Którym programem ?? Everestem, Sandrą czy jescze innym?? Potwierdź lub popraw Twoje załozenia eksperymentu proszę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon386 Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 @forest kila zbila: Tez mi sie wydaje ze to raczej malo prawdopodobne i moja zabawa z sempronem to przypadek.....ale sprawdzales taka mozliwosc?? @wheelerfan: Sproboj puscic pamieci na 146(6:4) i 165(4:3) i zrob pomiary sandra everestem czy co tam masz pod reka ;) co ci latwiej bedzie porownac...jak ci sie chce kombinowac z timingami to sie pobaw a noz wyniknie z tego cos ciekawego. pozdro Ps. procedura dokladnie jak tutaj http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...niki%20A64.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 pi prawde wam powie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 (edytowane) przecztałem... a więc -> obniżać nie ma po co ;) 133x18 /mem 133 jest wolniejsze od 200x12 /mem 133, i w sumie różnice są ogromne :P 227x11 /mem 227 jest wydajniejsze niż 227x z mem poniżej 227.. a więc w moim sockecie jeśli nawet jakaś moc jest ukryta to na pewno nie tutaj. nie mam odnlokowanego mnożnia,, juz po testach Edytowane 2 Października 2005 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 mit odnosnie synchro nie dotyczy plyt na via i fsb 133 vs 166 dram ( to 1 to moja hipoteza, to 2gie to moj indywidualny test ;p 166-2.5-2-2-5 pwnz 133-2-2-2-5) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Na kt400 sprawdzałem i 133/166 jest szybsze niz 133/133. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 no o tym wlasnie pisalem, ale nie mialem mozliwosci sprawdzenia 133/200 choc podobno jest wolniejsze od 133/166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Z tego co kiedys sprawdzalem to przy synchro 200/200 (200x13 ) , plytka abit NF7-s rev.2 było bardziej wydajne niz FSB 200 (proc)/133 lub 166. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastpinio Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Siemka wszystkim. Zbadalem ta sprawe. Ale ten motyw dziala chyba do FSB 200MHz, nie wyzej. Zapodalem FSB 240 a pamiec 200MHz i komp nie startuje. Jedyna najwyzsza konfiguracja to 200/166, ale tego nie ma co porownywac do 200/200. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...