pc_rider Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 (edytowane) Witam Mam poważny problem z uruchomieniem dysku SATA 200 Gb na Windowsie 98. Pierwszy problem to FAT32, który nie może mieć powierzchni większej niż (ok.) 40 Gb. To powoduje, że musiałbym stworzyć takich dysków około 5. Zakładając, że marnotrawstwem byłoby stworzenie partycji o powierzchni 40 Gb na sam system, trzeba uznać, że tych dysków będzie sześć. Podzieliłem dysk w następujący sposób: 3 partycje podstawowe.1 partycja rozszerzona - na której znajdują się 3 dyski logiczne. Jednak pod Windowsem 98 widzę tylko 4 partycje. Czas na pytania: 1) Czy istnieje możliwość zmuszenia Windowsa 98 do odczytu takiej ilości partycji? 2) Czy istnieje możliwość modyfikacji Windowsa 98 tak aby widział NTFS? PS. Na forum pclab w FAQ [http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=111326] znajduje się informacja o dyskach większych niż 137 Gb - która chyba nie dotyczy Windowsa 98... (?) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 5 Października 2005 przez pc_rider Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Win98 nie obsługuje tak duzych dysków. Mozliwy pad partycji, utrata danych itp... NTFS może widziec do odczytu po instalacji specjalnego sterownika. Czemu nie zainstalujesz nowszego systemu? Na pewno będzie chodził lepiej od 98. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GodMadeMeFunky Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Win98 nie obsługuje tak duzych dysków. Mozliwy pad partycji, utrata danych itp... NTFS może widziec do odczytu po instalacji specjalnego sterownika. win 98 da rade zobaczyc ten caly dysk jesli zainstalujesz HIGH CAPACITY DISK PATCHVersion 4.1 (DEMO)05/01/2005Copyright © 2003-2005By Rudolph R. Loewale uwazaj z tym, bo to daje czasem efekty, ktorych bys nie chcial. patrz tu: 1685720[/snapback] jak chce 98 te pewnie ma q temu powody. ja bym polecal 98 na C i xp na D. tylko pamietaj, zeby instalowac 98 (jako system "glupszy") najpierw. odwrotnie tez sie da, lae trzeba uzywac "konsoli odzyskiwania systemu" xp (polecenia FIXBOOT i FIXMBR). przy okazji, ktos ma namiar na program, ktory zmienia litery dyskow w 98. i NIE chodzi mi o drive mapper z partition magic, bo on procz tego przeszukuje wszystkei dyski i dokonuje (lub nie, do wyboru) zamian w plikach konfiguracyjnych, tak zeby wszystko pasowalo. no dobra, ale jezeli ktos wie co robi, to dlaczego musi meczyc sie z tym searchem. nienawidze opcji, ktorych nie mozna wylaczyc. dzieki z gory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Hyh a potem mu sie 98 wywali [; i dopiero jest fajnie. [; Poza tym jaka jest konfiguracja kompa :>? Bo jeśki sata [; to może być dość nowy i wtedy Sgj ma racje[;. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...