860lacov Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 (edytowane) Czy możecie mi napisać jak (przynajmniej teoretycznie) powinien być ustawiony obraz w monitorze żeby jak najmniej męczyły się oczy? Oczywiści byłoby dobrze gdyby przy ustawieniu obraz nie wyglądał jak kupa :). Pewnie dla każdego inaczej, ale może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? We wszystkich tutorialach jakie czytałem zalecane było ustawienie kontrastu na max. Dleczego w tes sposób? Czy ma to wpływ tylko na wyświetlany obraz czy też może na zmęczenie oczu ? Jeśli chodzi o mnie to mam Samsunga 757nf Nikt nie wie czy tak bardzo mnie nie lubicie ? :) Edytowane 8 Października 2005 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Co kto lubi ... ;) Ja mam w tej chwili (na monitorze CRT) ustawione 50% jaskrawości i 43% kontrastu ... bo tak mi najlepiej :D można sprawdzic programem Nokia Monitor Test przy jakich ustawieniach masz jeszcze widoczne wszystkie odcienie szarości, ale to naprawde bardzo indywidualna sprawa. W każdym razie 100% kontrastu nie jest najlepszym pomysłem, chyba że jako oświetlenie pokoju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Może i tak :), ale mój kumpel ciągnie np na 100% kontrastu o 0% jastości. Wyglada to ok. Pytanie zadałem dlatego że boję się o oczy, a nie wiem czy przez złe ustawienie monitorka oczy nie psują się bardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 W większość starych monitorów 100% kontrastu gwarantuje dobrą jakość obrazu. W nowszych pogorszenie, ponieważ w nowych jest większy zakres i kolory są zbyt jaskrawe. Jasność dobrze ustawiać na filmach (najlepiej horrorach) - znajdujesz fragment filmu, gdize jest noc i kręcisz tak, abyś widział postacie, ale żeby czarny kolor nie wpadał w ciemnoszary - czarny kolor na monitorze nie może być jaśniejszy od krawędzi monitora. To, jak ustawisz monitor zależy od tego, jakie masz oświetlenie w pokoju i kiedy używasz monitora. Np w nocy (gdy jedynym światłem jest monitor) maksymalny kontrast może "dawać po oczach" i można go zmniejszyć. Najlepiej jest ustawić monitor przy pomocy w/w Nokia Monitor Test (znajdziesz w google) przy średnim oświetleniu (ani w nocy, ani w słoneczny dzień) zwracając uwagę, aby żadne światło (bezpośrednio ze źródła lub odbicia) nie odbijało się w monitorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Ja mam 100Hz cały czas więc zmiana ustawień nie jest potrzebna, bo nawet w nocy oczy sie tak nie męczą. Czasami tylko do filmów muszę jasność podjechać, bo postaci nie widać w ciemnościach. Kontrast ściągam w dół dopiero po paru godzinach siedzenia nocą. W dzień jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...