kucyk Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Witam Jako że trafił do moich rąk, a idzie na sprzedaż, w tym temacie przeprowadze wszystkie testy w miare możliwości jakie tylko sobie zażyczycie. Dzisiaj startujemy, pierwsze informacje, czekam na propozycje i jutro testujemy. Wybierzemy większością głosów ciekawsze propozycje i życzenia które postaram się spełnić. Robie to pierwszy raz więc nie liczcie na bardzo fachowe podejście do tematu, poprostu postaram się jak tylko będę mógł B) Zdjęcia: Platforma testowa: PROCESOR: AMD SEMPRON 3200+ s.939 200x9 1,4v PŁYTA GŁÓWNA: Epox 9npa+ PAMIĘĆ: 2x512 DDR Twinmos Speedpremium 2t-cl2,5-3-8-3 CHŁODZENIE: ThermalRight XP-90 Intel/ AMD 64 + Papst 3412 N/2GL 90mm 22 dBA 3pin Dane techniczne [; : CPU-Z / SPEEDFAN / AMD64 MAXTCASE z racji tego, że moga płyta przekłamuje vcore o +0.1v prawidłowy odczyt podaje program AMD64 MAXTCASE 12:54 // 08.10.2005: Pierwszy lajtowy test, programem Cachemem 2.65 Wynik: Odczyt z pamięci podręcznej: 3207 Zapis do pamięci podręcznej: 1683 Dla porównania (754): 13:64 // 08.10.2005: Test SUPERPI 16M - 19:02 SUPERPI 16M wszsytko na default z racji tego, że weekend to jedyne dni wolne w moim trybie życia, tak reszte soboty poświęcam swojej drugiej połówce, a jutro będę ostro męczył procka :rolleyes: czekam na propozycje, w nocy wybierzemy najlepsze i jutro od rana zabieram sie za testy Edytowane 8 Października 2005 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Podstawowe pytanko czy masz inny procesor na 939 z ktorym mozesz go porownac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 tak mam, venice 3000+ ale najpierw potestuje Semprona z racji tego, że nie za bardzo chcę mi sie to przekładać, a jak skończe z Sempronem zrobie takie same testy dla Athlona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Jak narazie jest pr0 :D z mojej strony sugeruje zobaczyć jak wysoko śmiga ten sempron s939, następnie porobić testy np. spi na takich samych zegarach i jesli sempron wyszedł by słabiej (a raczej tak będzie) to podkrecic semprona i zobaczyć ile +MHz potrzebuje aby dorównać twojemu 3000+ Venice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 No moze byc niezle - jedyna roznica miedzy nim a venice to 256kb cache. Chetnie zobaczylbym roznice w gierkach - co mozesz zaoferowac? Moze Doom3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) No moze byc niezle - jedyna roznica miedzy nim a venice to 256kb cache. Chetnie zobaczylbym roznice w gierkach - co mozesz zaoferowac? Moze Doom3? 1689183[/snapback] jak wiadomo doom jest optymalizowany pod karty nv, po za tym w tej chwili siedze na biednym x550 więc nie mam karty do testów 3d <_< lecimy super pi narazie nic nie kręcone Edytowane 8 Października 2005 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 3dmark 2003/2005 cpu score hl2 takie moje propozycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMkiLeR Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Podpinam się do tematu :wink: 3dmark 2003/2005 cpu score hl2 takie moje propozycje 1689190[/snapback] dokładnie to imo standardowe minimum :) hl możesz odpalić 800x600 powinien dobrze chodzić no działaj działaj bo wszyscy sie niecierpliwią :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARyoWn Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 1. jak sie kreci 2. jak wypada w porownaniu z venice ( cache ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 kręcić będziemy jutro, porównywać też narazie chcę abyści wypisali programy w których miałby zostać przetestowany wybierzemy powiedzmy 5 i przejdziemy do testów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 everest ale najlepiej ultimate bo tam jest wiecej testow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) kręcić będziemy jutro, porównywać też narazie chcę abyści wypisali programy w których miałby zostać przetestowany wybierzemy powiedzmy 5 i przejdziemy do testów 1689283[/snapback] To ja zagłosuje na: SuperPI (1M, 16M, ew 32M), Everest (odczyt zapis czas oczekiwania), SiS Sandra (CPU Aritm Bench, Mem Bandwich) może jakiegoś Aquamarka czy PCmarka (ale bez zabawy w zmianę priorytetów) EDIT. Może jesszcze dodać jakieś testy na kowersję/kompresję np DVDshrink lub winrar Edytowane 8 Października 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Ja też jestem za spi 16M. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 JA tam sugeruje tylko kręcenie- chociaż to winnie i może być cięzko :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Sceny 3d ;] redening :>? (Maxon cinema :>). Kodowanie filmów :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Ja jeszcze co prawda nie skończyłem swojego artykułu, ale ten Sempron 3200+ będzie się zachowywał bardzo podobnie jak wersja 3000+. Generlanie porównanie Sempron s939 3000+ vs. 3200+ będzie identyczne jak to: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=327-3 - tutaj jest na socket 754. Zysk z drugiego kanału DDR jest niewielki i w przypadku Semprona s939 będzie jeszcze mniejszy niż przy Sempronie 3000+ s939. tutaj Mnie interesuje jak się podkręca - Sempron 3000+ jest na Venice i kręcil się bardzo średnio - zobaczymy jak poleci Twój. :) A testy wydajności pamięci nic ciekawego nie pokażą - bardzo marne przełożenie na rzeczywistość. Pozdrawiam Edytowane 8 Października 2005 przez focus_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 jesli chodzi o kodowanie dvd to polecam puszczenie tego w cce bo tam sie liczy wydajnosc proca dopiero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Cos przycichlo :> Co do podrecania to sadzac po serii - CBBID 0504CPFW i informacji MaxCase ze jest to Winchester, raczej nie mozna sie nastawiac na wysokie oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 [; może też kompilowanie jądra jakiegoś linuxa :>?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 [; może też kompilowanie jądra jakiegoś linuxa :>?? 1692025[/snapback] Takie rzeczy robi się na tyle żadko i do tego przy dzisiejszych prockach trwa to relatywnie krótko, że nie ma sensu takiego testu robić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 No to można coś większego skompilować [;. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 moje typy: SuperPi mod 1.4 16M quake3, mark01 @ 640x480, 03 cpuscore kompresja winrarem, kodowanie mp3 everest mem jakaś nowa gra ;) chyba wszystko,, mamy pełne spektrum :-) spi - mozna się łatwo porównać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Kucyk narobil dymu i jakos testów nie było :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 dokladnie czekamy na jakies benche i co najwazniejsze na wyniki oc bo to jest ajwaznejsze. jak taki semp poleci okolo 2700 to bedzie ciekawa sprawa bo wedlug testow focusa to racej ciezo bedzie pokazac cos ciekawego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Przeciez na nic juz nikt nie czeka..kucyk narobil szumu zebysmy nawybierali testy a on zadnyh nei zrobil..8 pazdziernika napisal ze bedziel robil oc 9 pazdziernika i jakos to byl jego ostatni post w tym temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 dokladnie czekamy na jakies benche i co najwazniejsze na wyniki oc bo to jest ajwaznejsze. jak taki semp poleci okolo 2700 to bedzie ciekawa sprawa bo wedlug testow focusa to racej ciezo bedzie pokazac cos ciekawego. 1713926[/snapback] Mam jeszcze jednego Semprona od Apollo - postaram się go sprawdzić na dniach :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Mam jeszcze jednego Semprona od Apollo - postaram się go sprawdzić na dniach :) Pozdrawiam 1715864[/snapback] Witam może coś sie w końcu ruszy w temacie :D bo pewnie spore grono jest ciekawe i to nawet bardzo ile "to" może :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...