Skocz do zawartości
sthEn

Problem Z Dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

W wakacje kupilem dysk Maxtora 160GB, jakis miesiac temu zanotowalem bledy w jego dzialaniu. Pierw przestala mi dzialac polowa mp3, musialem usunac, potem filmy zaczely sie dziwnie zachowywac. Przykladowo, wlaczam film pt. "We were soldiers" a zamiast tego wlacza mi sie "Rogate Ranczo", ktorego nawet nie mam na dysku. Jakby co nie jest to wina sciagniecia innego filmu, bo 2-3 dni wczesniej dzialal normalnie (ogladalem urywkami). Tak mam z polowa filmow, co sciagne po paru dniach nie dziala.

Mam windowsa 2000 Pro z bodajze SP4. Podejrzewam Bad Sectory, jesli tak, to czy da rade jakos je usunac/naprawic bez tracenia danych? Albo czy istnieje jakis program do sprawdzenia dysku, bo scandiski i defragmentatory windosowskie w ogole mi nie dzialaja.

Pozdrawiam,

sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po pierwsze - filmy rozumiem ze w 100% legalne ;)

Po drugie - jakbys mial bady to nie myliloby nazw plikow tylko nie moglo ich odczytac. Np fil chodzi jakis czas i nagle zwis, ewentualnie bluescreen.

Po trzecie - To wyglada na uszkodzenie tablicy alokacji, lub dzialanie wirusa (ktory mogl uszkodzic tablice alokacji B) )

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal PowerMax 4 - sprawdz dysk jak bedzie mial bledy to oddaj na gwarancje.

A dane szybko przenies np. na DVD - R bo w niebawem sie z nimi pozegnasz.

P.s. kiedy robiles defragmentacje ?

Kiedys mialem tak po odzyskaniu skasowanych danych.Wszystko bylo pomieszane - jeden film z drugim.Dysk utracil dane pliku zapisane w tablicy alokacji plikow.

W wyniku duzej ilosci bad sektorow jest to mozliwe.

Pliki sie uszkadzaja i sa nie czytelne.W moim przypadku wszystko poszlo do kosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem juz wyżej ze skanowalem paroma antywirusami i nic powaznego nie wykryło. Na razie zmienilem OS'a na XP z SP2 i nic nowego z plikami sie nie psuje, jednak stare musialem usunac. Zobacze jeszcze pare dni czy nic sie nie bedzie psulo, moze to byla wina Win'a 2000.

Pozdrawiam,

sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi