Skocz do zawartości
roger_pl

Info Od Leprzych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem moze zbyt wyrafinowanym OVERCLOCKER-em ale cos tam jednak wiem, chcialbym sie dowiedziec co jescze muglbym zrobic by go podkrecic

dzailam na Sempron 2600+ (1,8 ghz) Asrock K7TV4A+ DDR 256 (200 mhz) ATI Radeon 9200 128

normalnie dziala na szynie 200 mhz oraz mnoznik x9

zmieniając w BIOSIE AMI (1.30 albo 3.31a) FSB 219 i po podniesieniu Vcore o 10% czyli teraz jest 1.76v dziala z predkoscia 1968 mhz i dzieki CPUCool temperatura urzymuje sie w granicy 38'

czy moge cos jeszcze zrobic by go przyspieszyc?

oraz czy da sie zmienic mnoznik x9 np na x10 jesli tak jakim sposobem

z gory dzieki za wyrozumialosc i odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyna mozliwosc to mobile mod, czyli polaczenie 2. od lewej mostka L5, jesli mnie pamiec nie myli :D

po modzie procek bedzie dzialal z mnoznikiem 11x, ktory mozna regulowac w dol do chyba 4x

mnoznik mozna zmieniac w czasie pracy windowsa, np. programem cbid

Edytowane przez Liseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co napięcie? Tem sempron powinien spokojnie latać jakieś 2,1GHz bez zmiany napięcia. Daj je na default i jedź z FSB, aż komp będzie niestabilny.

Pozro.

1695087[/snapback]

to nie jest 754.............. :?

A co do yematu to jak sprawdzasz stabilnosc? Właczy sie stabilny, nie właczy sie nie stabilny? sciagnij Stress Prime 2004, albo chociaz Suprrpi i licz 16/32M, bo takie sprawdzanie to nie ma sensu, chyba ze sie myle co do Twojej "metody ;)".

i podaj dokaldne konfig: zasilacz ( MARKA i moc) przedewszystkim i ram

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ta plyta aby nie jest na chipsecie via kt400? jesli tak - wysokie fsb bedzie wiazalo sie z podniesionymi taktowaniami PCI i AGP. slowem - trzeba uwazac, by nie uszkodzic karty graficznej lub dysku. wszystko jest mozliwe [sa grafiki wytrzymujace wysokie czestotl. AGP, a dla dysku mozna zmniejszyc DMA, lub w ogole dac PIO]. jesli jednak juz przy 208 masz zwiechy - ja bym odpuscil... zostaw 200 i krec mnoznikiem[i tu problem, bo jest zablokowany...]. oszczednosc na plycie jak widzisz nie procentuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi się tylko zdaje czy Twój ASRock to KT400A czyli dzielnik PCI tylko 5? To już przy FSB 200 daje 40MHz na PCI. Ciesz się że dyski żyją.

EDIT: Muszę robić "odświerz" przed wysyłaniem posta:)

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie fszystko zrobile na default

zeby zaczac od poczatku

Co za kosc pamieci masz, zasilacz.

Z lekka nie kapuje oco ci chodzi :blink:

ale sie postaram

Zasilacz :

CODEGEN 350W

Pamieci:

W-g CPU-Z