Skocz do zawartości
hook

kontroler UATA66@AbitBE6

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem podzielić się moim niewielkim problemem,

mianowicie - do kontrolera UATA66 primary jest podpięty jeden dysk

Seagate U5 też jako primary, jednak nie działa tak jak powinień.

System winxp ładuje się bardzo długo i tak nie startuje.

Teraz odwrotna sytuacja - podpinam ten sam dysk do tego samego kontrolera - z tym że nie do primary lecz secondary, wszystko jest dobrze. Może to wina kontrolera ? a może płyty - nie wiem.

Chcę nabyć nową płytę i tu mam do Was pytanko.

Jaką płytę zaproponujecie pod PIII - 700(100) Coppermine dla overclokera?

ps. chciałbym żeby obsługiwała fsb133Mhz, AGPx4, UATA100

miala możliwość ustawienia w biosie oddzielnego taktowania

dla FSB. AGP, PCI :D

dzięki za wszystkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje na to że nie przełożyłeś zworki na dysku - płyty BE6 były dobre, nie słyszałem o jakiś problemach z kontrolerami Ata66. Sam do niedawna miałem taką samą - jedyny mankament , to dłuższy start (bios karty, bios płyty, bios kontrolera), no i problem z zainstalowaniem Linuksa jeśli nie miałeś odpowiednich sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Pierwsza część pytania wskazuje raczej na uszkodzony kontroler.

Druga rzecz - polecam ASUSa CUSL2 - sam na niej przeszedłem przez kręcenie celków od 600 do 800 i wszystkie "latały" jak przeciągi :wink:

Chociaż teraz jest chyba w sklepach tylko TUSL2.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty Abita be6 miały zjeb$^& kontroler HPT . Juz o tym pisałem i była "wojna" . Ja spotkałem się z 5 płytami abit be6 które miały kontroler, który nie działał jak powinien, i np. przegrywając ok. 2 GB z jednego hdd na drugi , bedacego na 2 szmatach oddzielnych czekałem z tego co pamietam ok 30 minut!!!! Nie dawało nic zmiana biosu itd.. Przetestowałem chyba wszystkie możliwe i za każdym razem była qpa..

Wszystko się super poprawiło jak podłaczyłem te hdd pod zwykły kontroler na tej płycie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS CUSL2 świetna plyta ale tak jak pisze poprzednich raczej jej już nie dostaniesz, jednak wiele serwisów na nią narzekało.. z tego co pamietam przegrzewanie sie układów itp.. OK sa też abit st6

mi tam nic sie na niej nie grzalo teraz mam tusl2-c i to jest tylko kosmetycznie zmieniona cusl2-c z dodana obsluga tulipanow

ale nie znajdziesz plyty pod p3 copermine ktora pozwala na oddzielne ustawienia taktowania fsb/agp/pci na asusie mozesz natomiast

133-100-33 i mozna krecic proca do 170 i wiecej a memorki wtedy na 130 chodza a pci 40 wiec w porzo krecenie zajebioza po prostu przestawaisz i dziala mam na handel cusl2 100% sprawna tylko z 2 uszkodzeniami mechanicznymi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem podzielić się moim niewielkim problemem,  

mianowicie - do kontrolera UATA66 primary jest podpięty jeden dysk

Seagate U5 też jako primary, jednak nie działa tak jak powinień.

System winxp ładuje się bardzo długo i tak nie startuje.

Teraz odwrotna sytuacja - podpinam ten sam dysk do tego samego kontrolera - z tym że nie do primary lecz secondary, wszystko jest dobrze. Może to wina kontrolera ? a może płyty - nie wiem.

Miałem to samo podpinałem dyski od znajomych, wykrywało je wszystko spoko, ale XP niewchodził.

Miałem też inny problem z tą BE6, czasami dysk stawał podczas pracy w windowsie a po zresetowaniu bios kontrolera niewykrywał mi dysku - czeski film, trzeba było dobrze namieszać zeby ruszył. Dysk jest sprawny 100% mam go do dziś.

Niemiło wspominam BE6 - taka lipa :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......

Niemiło wspominam BE6 - taka lipa  :?

Może nie sam BE6 ale po prostu kontroler HPT 366 jest do kitu.. On po prostu nie działa, a jak jakimś cudem ruszy to niedokońca poprawnie...(jeden z kilku niewypałów abita.. :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS CUSL2 świetna plyta ale tak jak pisze poprzednich raczej jej już nie dostaniesz, jednak wiele serwisów na nią narzekało.. z tego co pamietam przegrzewanie sie układów itp.. OK sa też abit st6

mi tam nic sie na niej nie grzalo teraz mam tusl2-c i to jest tylko kosmetycznie zmieniona cusl2-c z dodana obsluga tulipanow

ale nie znajdziesz plyty pod p3 copermine ktora pozwala na oddzielne ustawienia taktowania fsb/agp/pci na asusie mozesz natomiast

133-100-33 i mozna krecic proca do 170 i wiecej a memorki wtedy na 130 chodza a pci 40 wiec w porzo krecenie zajebioza po prostu przestawaisz i dziala mam na handel cusl2 100% sprawna tylko z 2 uszkodzeniami mechanicznymi

grzybu w st6 tez masz dzielniki cpu:mem:pci - w be6II tez sa dzielniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......

Może nie sam BE6 ale po prostu kontroler HPT 366 jest do kitu.. On po prostu nie działa, a jak jakimś cudem ruszy to niedokońca poprawnie...(jeden z kilku niewypałów abita.. :) )

ja mam w drugim kompie plytke be6II z htp366(6) :twisted: i jakos wszystko chodzi i nie narzekam na kontroler - a to ze na innych plytach nie chodza to pojedyncze przypadki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......

ja mam w drugim kompie plytke be6II z htp366(6) :twisted: i jakos wszystko chodzi i nie narzekam na kontroler - a to ze na innych plytach nie chodza to pojedyncze przypadki

Czym się różni ten twój HPT 366(6) od HPT 366 ?? Tylko oprogramowaniem? Bo jesli tylko oprogramowaniem to nie wiem, może jakaś seria skopanych abitów, była puszczona na ZG..

Przegrywałems jakies duże pliki na tym kontrolerze hpt 366??? I czy aby sie nie pomysłiłeś i nie podłaczyłeś HDD pod zwykły kontroler jesli wszystko działa OK??

P.S. wyłaczenie hpt w biosie nic nie daje nadal dział do kitu mimo że powinien wtedy pracować jako dma33 ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nareszcie ktoś przyznał mi racje :)

od samego początku czyli od roku 1999 coś mi nie pasowało.

Tylko nie wiedziałem co! pierwszy dysk twardy IBM 9.1G

po miesiącu zaczął wydawać mechaniczne odgłosy (cos w stylu zacinania się głowicy) myślałem że to wina dysku - uparłem się i wymienili mi go na

Seagate U5 - ale tu znowu jak nie tamte to inne problemy :)

Szkoda że płyta nie jest już na gwarancji.

Co do wyboru płyty,

to co myślicie o płytach Solteca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje na to że nie przełożyłeś zworki na dysku - płyty BE6 były dobre, nie słyszałem o jakiś problemach z kontrolerami Ata66. Sam do niedawna miałem taką samą - jedyny mankament , to dłuższy start (bios karty, bios płyty, bios kontrolera), no i problem z zainstalowaniem Linuksa jeśli nie miałeś odpowiednich sterowników.

człowieku, to mało słyszałeś... jak napisał Andrz3j HPT w BE6 było jakieś pop[Censored!]... nic na to nie poradzisz...

hehe, sam się ocenzurowałem... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Co do wyboru płyty,

Płyty Solteka są całkiem niezłe, choc nie tak popularne jak Abity czu ASUSY lub ECS :twisted: ale IMHO sa niezłe, spotkałem się tylko z tym że niektóre z nich maja problem z przy PCI>38 MHz a dokładnie mostek południowy. Kilka osób na tym forum miało ten sam problem. Sprawdzałem wszystko w moim 75KAV i jedyne do czego doszedłem to właśnie ten mostek nie wytrzymujący takiego taktowania.. pozatym ok. sporo ustwień fsb, mnożnika itd. (mówię o soltekach na socket A, o soltekach na inteal nie wypowiem się gdyz miałem mało styczności z nimi).

Soltek, stabilne, dobre i dość tanie płyt, i RED STORM OVERCLOCKING :)

Swojego duraka kreciłem przez mnożnik w ten spośób max doszedłem do d1000@1340 a cały czas działał jako 1200 (12x100 i 9x133) . Teraz athlon XP czeka na odblokowanie mnoznika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......

Czym się różni ten twój HPT 366(6) od HPT 366 ?? Tylko oprogramowaniem? Bo jesli tylko oprogramowaniem to nie wiem, może jakaś seria skopanych abitów, była puszczona na ZG..

ta (6)miala byc tak dla jaj 3-666- zaden to nowy model ale u mnie naprawde nie bylo zadnych problemow........

Przegrywałems jakies duże pliki na tym kontrolerze hpt 366??? I czy aby sie nie pomysłiłeś i nie podłaczyłeś HDD pod zwykły kontroler jesli wszystko działa OK??

P.S. wyłaczenie hpt w biosie nic nie daje nadal dział do kitu mimo że powinien wtedy pracować jako dma33 ..

3-666 nie kumasz???? :D

umnie wszystko dobrze chodzi nawet przy duzych plikach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nareszcie ktoś przyznał mi racje :)

od samego początku czyli od roku 1999 coś mi nie pasowało.

Tylko nie wiedziałem co! pierwszy dysk twardy IBM 9.1G

po miesiącu zaczął wydawać mechaniczne odgłosy (cos w stylu zacinania się głowicy) myślałem że to wina dysku - uparłem się i wymienili mi go na  

Seagate U5 - ale tu znowu jak nie tamte to inne problemy :)

Szkoda że płyta nie jest już na gwarancji.

Co do wyboru płyty,

Już dawno temu IBM opisywał na swojej stroni problem współpracy dysków z serii DTLA z kontrolerami HPT (skończyło się to zaprzestaniem produkcji w/w dysków).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...