Skocz do zawartości
adbok

R9500 Wylacza Aplikacje 3d :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od kilku dni jestem posiadaczem karty radeon 9500 128bit 64mb (kupilem ja z gwarancja modowalnosci na 9500pro) i problemy sa takie...

odpalam Need for Speed Underground 2 pogram sobie ze 3minuty... i komp sie wylacza :( tak sie dzieje bez zadnego podkrecania:( wszystko na standardowych ustawieniach. 3dmark01 przechodzi z wynikiem ok 10500pkt.

Kiedy odblokuje pozostale 4potoki tez niby ze wszystko cacy ale problem pozostaje:( 3dmarka tez wywala:( albo sie wylaczy z jakims bledem albo poprostu restart:( po odblokowaniu nie ma zadnych smieci na ekranie. Od czego tak moze byc? karta ma standardowe chlodzenie+ radiatorki na pamiatkach. zegary ustawione na rdzen:276 pamiec:270

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... moze po prsotu Przeinstaluj nfs u2 :) ehhh niewiem w czym tkwi problem  :mur:  moze mechl!n ci pomoze albo ktos bardziej znajacy sie na tym :P

1700509[/snapback]

no ja tez nie wiem o co biega:( niby ze na forum czytalem http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147074 niby ze jest podobnie ale to nie to:(

problem mam nie tylko w nfs ale w innych grach takze. nawet jak wlacze atitool (z opcja "show 3d view") to po kilku minutach jest restart pc:(

gralem teraz i pamiatki sa cieple a po dolozeniu palca w miejsce gdzie jest procek karty oparzylem sie;/:( karta kupiona z allego ma jeszcze gwarancje w sirusie.

PROSZE O POMOC!!

Edytowane przez adbok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było, gdybyś sprawdził kartę na innym kompie- wyeliminowało by to problem konfliktu karty z innym sprzętem- jeśli u kogoś będzie działała OK- masz coś z konfigiem, jeśli będą takie same problemy = winna karta.

Jeśli masz możliwość zdejmij wentyl z karty i sprawdź wysokość shima. Piszesz że spód GPU parzy- może shim jest zbyt wysoki przez co GPU-radiator nie mają bezpośredniego kontaktu. Tylko uważaj przy demontażu- delikatnie, najlepiej pensetą ściśnij kołki i dopiero wypchnij. Zrób to tak aby nie zostawić śladu (ewentualne problemy podczas reklamacji).

Jeśli wcześniej miałeś kartę nvidi odinstalowałeś sterowniki? A może formata robiłeś?

Zasilacz masz 420W- ale jakiej firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było, gdybyś sprawdził kartę na innym kompie- wyeliminowało by to problem konfliktu karty z innym sprzętem- jeśli u kogoś będzie działała OK- masz coś z konfigiem, jeśli będą takie same problemy = winna karta.

Jeśli masz możliwość zdejmij wentyl z karty i sprawdź wysokość shima. Piszesz że spód GPU parzy- może shim jest zbyt wysoki przez co GPU-radiator nie mają bezpośredniego kontaktu. Tylko uważaj przy demontażu- delikatnie, najlepiej pensetą ściśnij kołki i dopiero wypchnij. Zrób to tak aby nie zostawić śladu (ewentualne problemy podczas reklamacji).

Jeśli wcześniej miałeś kartę nvidi odinstalowałeś sterowniki? A może formata robiłeś?

Zasilacz masz 420W- ale jakiej firmy?

1700561[/snapback]

mialem geforce ale robilem formata. zasilacz to colors-it (na poczatku myslalem ze to on ale raczej nie:)

dzis pojade do kumpla ktory ma dokladnie taka sama karte. sprawdze u niego i podziele sie wrazeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem geforce ale robilem formata. zasilacz to colors-it (na poczatku myslalem ze to on ale raczej nie:)

dzis pojade do kumpla ktory ma dokladnie taka sama karte. sprawdze u niego i podziele sie wrazeniami.

1700795[/snapback]

bylem u kumpla i znalazlem problem. Wina lezy po stronie chlodzenia:( kiedy wyjmowalem karte z agp zobaczylem ze radiator trzyma sie tylko na 1kolku:(a 2sobie spokojnie wisi nie trzymajac karty:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym na tym colorshicie nie pracował :/ Sam go miałem, bo potrzebowałem "dobrego" zasialcza. I kupiłem takiego za 89zł 450w.....ten zasilacz spalił mi 4 Ge-Force'y FX5900, i przepalił "dzyndzel" w zasilaniu mojego 9800pro...ponadto przez niego musiałem zmienić 5950ultre na tego 9800pro <_<

PS> wolałem 5950ultre, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym na tym colorshicie nie pracował :/ Sam go miałem, bo potrzebowałem "dobrego" zasialcza. I kupiłem takiego za 89zł 450w.....ten zasilacz spalił mi 4 Ge-Force'y FX5900, i przepalił "dzyndzel" w zasilaniu mojego 9800pro...ponadto przez niego musiałem zmienić 5950ultre na tego 9800pro <_<

PS> wolałem 5950ultre,    pozdro

1702752[/snapback]

a jaki miales ten zasilacz? seria gold silent? czy swykly szary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi