raysoft Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Witam wszystkich! Postanowiłem zmienić mojego wysłużonego, zabytkowego Athlona 1.3 GHz na ECSie. Jak na ECS k7s5a 3 lata bezproblemowej pracy to chyba cud. No ale nie o tym miała być mowa. Zestaw miał być do grania, programowania, ogladania filmów, robienia grafiki i czasami mial pełnic role serwera (do testów), czyli komputer do wszystkiego. Cena do 3000 zł (bez monitora, myszki, klawiatury), czyli główne kryterium to opłacalność podzespołów. Po paru dniach szukania złożyłem następujący zestaw: procesor: AMD Athlon 64 3200+ bulk (Socket 939) Venice lub AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice chłodzenie: Arctic Cooling Freezer 64 + pasta Arctic Ceramique płyta główna: Asus A8N-E nForce4 Ultra karta graficzna: GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128VP 128MB VIVO/DVI (PCI-E) pamięć: DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 zasilacz: HuntKey HK-350AP, moc: 350W lub HuntKey HK-400AP, moc: 400W (będzie bezpieczniej) obudowa: tu miałem wbrew pozorom najwięcej problemów, bo trudno znaleźć coś taniego, dobrego i bez zasilacza; zastanawiałem się nad Logic Q5, ale wątpię aby zastosowany w niej zasilacz (350W - tak przynajmniej podaje producent) udźwignął ten zestaw; ostatecznie postanowiłem trochę dołożyć i wybrałem Thermaltake SViking VA4000BWS (link) nagrywarka CD/DVD: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B Dyski i fdd będą ze starego kompa. Mam tez pare pytań: 1. Czy opłaca się dołożyć kilkanaście złotych żeby kupić Athlon 64 3200+ zamiast Athlon 64 3000+ 2. Czy może ktoś ma tą obudowę i może coś o niej powiedzieć. 3. Poza tym czekam na ogólne opinie na temat poszczególnych podzespołów. Wiem, że takich tematów jest mnóstwo, ale z góry dziękje za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 wiec tak, co do procka to normalnie kazdy venice wykreci sie na minimum 3500+, ale podbno te z ostatniej serio sa taki kit ze nawet tego nie wyrabiaja, wiec radze ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 3200+ szczególnie że róznica w cenie nie duża już teraz. Na porcka lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Pentagrama 100 jest nieslyszlane i super wydajny, czego nie powiem o tym co wybraleś. Zalecal bym lespze pamięci ram, twin mosy sa dobre ale przy tanich konfigach, dla cieie bym polecal jakies takotwane na 500 warto np. moje kingmaxy hardcore lub twinmosy twistery taktowane na 533 Mobo lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> DFI, a grafika w tej cenie to dostaniesz x800gt ktora jest onniebo wydajniejsza karta od 6600gt, zasilke najlepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jakiegos tagana, cisza i bezpieczeństwo ;) Reszta sądzę że ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raysoft Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Czyli będzie tak: Athlona wezme 3200+, nad chłodzeniem zastanowię się, bo wiele osób poleca Freezera 64 i jest troche tańszy niż Pentagram 100. Odnośnie pamięci to nie jestem pewien czy opłaca się wydawać prawie 2 razy więcej kasy na 100Mhz taktowania więcej. Wydaje mi sie, że te TwinMosy nie powinny zwalniać mi kompa, ale może się mylę... Zgadzam się, że DFI LanParty jest dużo lepsza od Asusa, ale też jest dużo droższa. Chyba, że chodzi Ci o Infinity. ATI troche namieszało mi w głowie wprowadzając X800GT, ale jeszcze niewielu producentów ją oferuje. Najbardziej interesujący jest Sapphire, ale podobno ma bardzo głośny cooler. Natomiast Gigabyte nie ustępuje mu znacznie, a do tego ma pasywne chłodzenie i obsługę Pixel Shader 3.0+ i Vertex Shader 3.0. Jeżeli miałbym więcej kasy to nie wahałbym się i wziąłbym Radeona X800GTO2 i podkęcił na X850XT. Co do zasilacza to HuntKey wypadł bardzo dobrze w tescie Tweaka i podobno też jest bardzo cichy. Czy może miał ktoś z nim kłopoty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raysoft Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Trochę poczytałem i na 99% wezme zasilacz HuntKey HK-350AP, moc: 350W bo słyszałem, że cichy, stabilny i nawet 400W udźwignie. Cena ok 200 zł Chyba, że ktoś mnie przekona do innego w podobnej cenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyna58 Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 (edytowane) Co do zasilacza to jednak 400W bym brał, co do grafy to jednak także x800GT bo podobno są wydajniejsze od GF6600GT no i AC freezer 64 bo tani i bardzo dobry. A reszta może być. Edytowane 18 Października 2005 przez Cyna58 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raysoft Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 To może taki zasilacz: Tagan TG380-U01 Black, moc: 380W Co prawda droższy o 50zł, ale jakość, stabilność i cicha praca gwarantowana. A czy jakaś firma produkuje X800GT z pasywnym chłodzeniem? Oczywiście w rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Najlepiej X800GTO... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raysoft Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Tylko, że GTO jest droższa o około 200 zł od standardowego GF6600GT. Jeżeli miałbym juz dopłacić to kupiłbym Radeona X800GTO2 i przetakłował na X850XT. To dopiero OKAZJA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raysoft Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Wreszcie zamówiłem zestaw! Wygląda następująco: procesor: AMD Athlon 64 3200+ bulk (Socket 939) Venice chłodzenie: Arctic Cooling Freezer 64 + pasta Arctic Ceramique płyta główna: Abit AN8 Ultra karta graficzna: GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128VP 128MB VIVO/DVI (PCI-E) pamięć: DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 nagrywarka: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B zasilacz: Tagan TG380-U01 Black, moc: 380W obudowa: Thermaltake SViking VA4000BWS A skoro przy przeglądaniu testów i czytaniu forum spędziłem dobre kilka dni, więc postaram się pokazać zalety poszczególnych podzespołów, które przekonały mnie do kupna. Być może ułatwi to komuś wybór. Procesor - od razu założyłem, że procesor musi być AMD Athlon 64, problemem pozostawało taktowanie (3000+, 3200+, 3500+) i socket (754,939). Wybrałem 3200+ bo był niewiele droższy niż 3000+, ale to prawie to samo. Socket oczywiście 939 i jądro Venice, bo najnowsze. (Temat o Athlonie 64) Chłodzenie - Freezer 64, bo wiele osób go używa i poleca, poza tym nie znalazłem bardziej opłacalengo chłodzenia. Pasta - Arctic Ceramique, bardzo dobra w testach i nie przewodzi prądu. Może być też Arctic Silver 5. Niektórzy używają też pasty dołączonej do Freezera, ale nie wiem jak sie sprawuje. (Wszystko O Arctic Freezer 4, 7 I 64) płyta główna (bez SLI) - najlepsza i najdroższa to DFI LanParty UT nF4 Ultra-D (super do oc); potem jest Abit AN8 Ultra w rozsądnej cenie i z (pół)pasywnym :) chłodzeniem chipsetu dla tych ,którzy lubią cisze; a dalej cała reszta... z której wyróżnia sie bardzo opłacalny Asus A8N-E nForce4 Ultra (ma jedna wade: głośny cooler na chipsecie, którego wiele osób zmienia na inny). (Temat o DFI, Temat o Abicie, Temat o Asusie) karta graficzna - tu pewnie dostane po głowie za mój wybór, więc na początku zaznaczam, że prawie wszystkie X800GT, GTO i GTO2 są wydajniejsze od GF6600GT. GTO i GTO2 są droższe wiec nie zmieściły się w moim budżecie przeznaczonym na karte. Wybierałem między X800GT a GF6600GT. I według mnie GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128VP 128MB to dobry wybór. Ma pasywne chłodzenie i w testach na 1024x768x32bity nie tylko dorównuje X800GT, ale czasami go przewyższa. W wyższych rozdzielczościach X800GT wymiata (ale nie obsługuje Dx9.0c). pamięć - na razie wziąłem taką, jak dojdzie mi troche kasy to wymienie na lepszą (Temat o Twinmosach) nagrywarka dvd- czyta i zapisuje dużo formatów, dobra korekcja błędów w przypadku CD i wzorcowa w przypadku DVD. Niektórzy polecają też BenQ DW1640... i wiele innych... (Temat o nagrywarkach) zasilacz - cichy, stabilny i sprawdzony model... mocy też powinno wystarczyć (Temat o zasilaczach) obudowa - tu miałem największy problem; chciałem kupić dobrą jakościowo, ładną i funkcjonalną obudowę do 300zł... co tak naprawde jest niemożliwe :sad: . Więc nadal nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując tą obudowę. Na koniec podam dwie strony, które bardzo mi pomogły: NeoSeeker - wyszukiwarka testów sprzętu 3dGameMan - recenzje w postaci krótkich filmików Za parę dni (mam nadzieję) przyjdzie sprzęt, więc napiszę coś więcej (na pewno też o sklepach w których robiłem zakupy) DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY POMOGLI DOKONAĆ MI WYBORU I zaznaczam, że nie biorę odpowiedzialności za moje rady. Na pewno są lepsi eksperci niż ja i dlatego podałem linki do tematów na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...